Βιλερουά (ΕΚΤ): Πολυ πιθανό να μειωθούν τα επιτόκια τον Ιούνιο

NEWSROOM
Βιλερουά (ΕΚΤ): Πολυ πιθανό να μειωθούν τα επιτόκια τον Ιούνιο
Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό-ΑP Images

Από τι θα εξαρτηθεί η απόφαση των μελών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ πιθανό να αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση της τον Ιούνιο, δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στο να φέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μέχρι το επόμενο έτος από 2,4% που είναι σήμερα, δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξή ο Γάλλος τραπεζίτης. 

«Καθώς έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη, πιθανότατα θα αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας στη συνάντησή μας στις αρχές Ιουνίου», σημείωσε ο Βιλερουά.

Τα σχόλιά του αντικατοπτρίζουν μια συναίνεση, ακόμα κι αν ορισμένοι πιο επιθετικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν ζητήσει μεγαλύτερη προσοχή στη μείωση των επιτοκίων μετά από μια πρώτη κίνηση τον Ιούνιο. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης επικαλούνται τις μισθολογικές αυξήσεις στη ζώνη του ευρώ, αλλά και την αβεβαιότητα στις ενεργειακές αγορές που προκαλούνται από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Η ισχυρότερη ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης μπορεί επίσης να καταστήσει λιγότερο επείγουσα τη χαλάρωση της πολιτικής.

Ποιοι συμφωνούν με τον Βιλερουά

Άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ την Τετάρτη υποστήριξαν επίσης την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

«Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Απρίλιο, δώσαμε υπό όρους σήμα για μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο», δήλωσε ο Φινλανδός Όλι Ρεν στο Ελσίνκι. «Εάν συνεχίσει να ενισχύεται η εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του με βιώσιμο τρόπο, τότε η νομισματική πολιτική μπορεί να χαλαρώσει».

Μιλώντας στο Ταλίν, ο Εσθονός Μάντις Μέλερ συμφώνησε για μία πρώτη μείωση τον Ιούνιο, αν και προέτρεψε να επικρατήσει σύνεση πέρα ​​από αυτό.

«Θα προτιμούσα να παραμείνω λιγότερο συγκεκριμένος και να επαναλάβω το γενικό μήνυμα που έχουν μεταφέρει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ – ότι εξαρτάται από τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις και αν βλέπουμε τους δείκτες πληθωρισμού να πλησιάζουν επίμονα το 2%», υπογράμμισε.

Ο Βιλερουά είπε ότι η οικονομία θα ανακάμψει περισσότερο το 2025 καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού οδηγεί τις επενδύσεις και ο βραδύτερος πληθωρισμός υποστηρίζει τις καταναλωτικές δαπάνες.

«Αναμένουμε μεγαλύτερη ανάκαμψη το επόμενο έτος, βοηθούμενη από την πτώση του πληθωρισμού», είπε. «Μεταξύ της ύφεσης που αποφύγαμε και της μελλοντικής ανάκαμψης, είναι η ανθεκτικότητα σήμερα, που σημαίνει ότι η γαλλική οικονομία είναι σχετικά εύρωστη».

ΣΧΕΤΙΚΑ