Ε.Ε.: Ξεκίνησε έρευνες για παράνομες επιδοτήσεις στις εξαγωγές της Κίνας – Ποια προϊόντα αφορά

NEWSROOM
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP

Πότε θα ολοκληρωθούν οι έρευνες για κάθε κατηγορία προϊόντων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τα προϊόντα επίπεδης έλασης σιδήρου ή χάλυβα που είναι επιμεταλλωμένα ή επικαλυμμένα με κασσίτερο από την Κίνα, σε μια τελευταία προσπάθεια να προστατεύσει τους Ευρωπαίους κατασκευαστές.

Έχει επίσης δρομολογήσει διάφορες έρευνες για το κατά πόσον οι Κινέζοι παραγωγοί καθαρής τεχνολογίας κάνουν ντάμπινγκ (παράνομες επιδοτήσεις) με επιδοτούμενα προϊόντα στις αγορές της Ε.Ε. και κατά πόσον οι κινεζικών συμφερόντων εταιρείες επωφελούνται αθέμιτα από τις επιδοτήσεις ενώ δραστηριοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διεξάγει τις έρευνες, αναφέρει ότι στόχος της είναι να αποτρέψει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τη στρέβλωση της αγοράς.

Χάλυβας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε στις 16 Μαΐου έρευνα αντιντάμπινγκ σχετικά με τα προϊόντα επίπεδης έλασης από σίδηρο ή χάλυβα που είναι επιμεταλλωμένα ή επικαλυμμένα με κασσίτερο κινεζικής προέλευσης.

Σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε., η έρευνα πραγματοποιείται μετά από καταγγελία της ένωσης Ευρωπαίων χαλυβουργών Eurofer.

Η έρευνα πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός 14 μηνών, με πιθανή επιβολή προσωρινών δασμών για επτά έως οκτώ μήνες.

Εισαγωγές ξύλινων δαπέδων

Η Κομισιόν ξεκίνησε στις 16 Μαΐου έρευνα αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές ξύλινων δαπέδων, κατόπιν καταγγελίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παρκέ.

Η έρευνα αφορά συναρμολογημένα πάνελ ξύλινων δαπέδων πολλαπλών στρώσεων. Εξαιρούνται τα πάνελ από μπαμπού, ή τουλάχιστον με το ανώτερο στρώμα από μπαμπού, καθώς και τα πάνελ για ψηφιδωτά δάπεδα.

Ιατρικές συσκευές

Έρευνα ξεκίνησε επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις κινεζικές δημόσιες προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, όπως ανέφερε η επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. στις 24 απριλίου.

Η έρευνα είναι η πρώτη στο πλαίσιο του Διεθνούς Μηχανισμού Δημοσίων Συμβάσεων της Ε.Ε., ο οποίος έχει ως στόχο να αποτρέψει τις χώρες από το να ευνοούν αθέμιτα τους εγχώριους προμηθευτές.

Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει ότι οι Ευρωπαίοι προμηθευτές δεν έχουν δίκαιη πρόσβαση στην κινεζική αγορά, θα μπορούσε να θέσει περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων που υποβάλλουν προσφορές σε δημόσιους διαγωνισμούς της Ε.Ε.

Η έρευνα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός εννέα μηνών, αν και η Επιτροπή μπορεί να παρατείνει την περίοδο αυτή κατά πέντε ακόμη μήνες.

Στρόβιλοι για ανεμογεννήτριες

Η Ε.Ε. διερευνά τις επιδοτήσεις που έλαβαν οι Κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών που προορίζονται για την Ευρώπη, δήλωσε στις 9 Απριλίου η επίτροπος αντιμονοπωλιακών θεμάτων Μαργκρέτ Βεστάγκερ.

Θα εξετάσει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, δήλωσε η Βεστάγκερ χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένες εταιρείες.

Η Κίνα δήλωσε ότι η έρευνα ήταν κάνει διακρίσεις εις βάρος των κινεζικών επιχειρήσεων και υποστήριζε τον προστατευτισμό.

Ηλιακά πάνελ

Η Επιτροπή θα κλείσει την έρευνά της σχετικά με τους Κινέζους υποψήφιους σε δημόσιο διαγωνισμό για ένα ηλιακό πάρκο στη Ρουμανία, αφού οι εταιρείες αποσύρθηκαν από τη διαδικασία, δήλωσε στις 13 Μαΐου ο Τιερί Μπρετόν ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά.

Η Επιτροπή ξεκίνησε δύο έρευνες στις 3 Απριλίου για το κατά πόσον οι Κινέζοι συμμετέχοντες επωφελήθηκαν υπερβολικά από επιδοτήσεις κατά τη διεκδίκηση της σύμβασης.

Πρώτα διερεύνησε μια κοινοπραξία που αποτελείτο από τον ρουμανικό όμιλο ENEVO και μια θυγατρική της κινεζικής LONGi Green Energy Technology. Η δεύτερη κοινοπραξία που διερευνήθηκε περιελάμβανε θυγατρικές της κινεζικής κρατικής Shanghai Electric Group.

Από τη μεριά του, ο Μπρετόν δήλωσε ότι η Επιτροπή έλαβε υπόψη της την απόσυρση της LONGi Solar και της Shanghai Electric από την υποβολή προσφορών και ως εκ τούτου θα περατώσει την έρευνά της.

Ηλεκτρικά οχήματα

Στις13 Σεπτεμβρίου 2023, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, προκειμένου να καθορίσει εάν θα επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε αυτά.
Επιδιώκει να διαπιστώσει εάν οι κινεζικές εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων στην αγορά της Ε.Ε. επωφελούνται από υπερβολικές επιδοτήσεις.

Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Ουάνγκ Ουεντάο δήλωσε τον Απρίλιο ότι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ και της Ευρώπης για υπερβολική κινεζική παραγωγική δυναμικότητα ηλεκτρικών οχημάτων ήταν αβάσιμοι, ενώ ένας κινεζικός βιομηχανικός φορέας δήλωσε ότι η έρευνα ήταν στοχευμένη εναντίον των κινεζικών κατασκευαστών.

Η έρευνα, που ξεκίνησε επίσημα στις 4 Οκτωβρίου, θα διαρκέσει έως και 13 μήνες. Η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει προσωρινούς δασμούς κατά των επιδοτήσεων εννέα μήνες μετά την έναρξη της έρευνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ