Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι σίγουρο ότι θα μειωθούν σύντομα τα επιτόκια

NEWSROOM
O πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel- Φωτογραφία AP
O πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel- Φωτογραφία AP

Επιφυλακτικά είναι τα μέλη της ΕΚΤ σχετικά με το ενδεχόμενο νέων μειώσεων των επιτοκίων όσο δεν «πέφτει» ο πληθωρισμός

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να μην μειώσει ξανά τα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς η προσοχή της θα είναι στραμμένη στο πόσο γρήγορα θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιοακίμ Νάγκελ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί εν μέσω της ακόμη υψηλής αβεβαιότητας γύρω από την οικονομία και την εξέλιξη των πιέσεων στις τιμές, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank σε ομιλία του στη Λειψία τη Δευτέρα. Παράλληλα επανέλαβε την μόνιμο επωδό της ΕΚΤ ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων και βαση των δεδομένων.

«Μεταφορικά μιλώντας: Δεν μας βλέπω στην κορυφή ενός βουνού από την οποία θα κατέβουμε αναπόφευκτα», δήλωσε ο Nagel. «Αντίθετα, μας βλέπω σε μια κορυφογραμμή όπου πρέπει ακόμη να βρούμε το σωστό σημείο για περαιτέρω κάθοδο».

Τα σχόλια αυτά προστίθενται σε μια σειρά παρατηρήσεων που προειδοποιούν για οποιαδήποτε γρήγορη συνέχεια της μείωσης του κόστους δανεισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδας την περασμένη εβδομάδα. Ο Ιρλανδός συνάδελφος του Νάγκελ, Γκάμπριελ Μακλούφ, έφτασε στο σημείο να υπονοήσει ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να μην συνεχίσει καθόλου την πολιτική περαιτέρω χαλάρωσης των επιτοκίων.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Σλοβάκος Πίτερ Καζιμίρ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη νικήσει το «θηρίο του πληθωρισμού» και υποστήριξε ότι η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είναι κομβική για τους αξιωματούχους προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων ή όχι. Ο Μάρτινς Καζάκς της Λετονίας δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα επανέλθει.

ΣΧΕΤΙΚΑ