Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% το 2025 - Με προσεκτική στάση

NEWSROOM
Τα γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη
Τα γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη / Φωτογραφία shutterstock

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι, αν δεν υπάρξει κάποιο εξωτερικό σοκ, θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% μέχρι το επόμενο έτος», δήλωσε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα φέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% μέχρι το επόμενο έτος, παρά τον αναμενόμενο «θόρυβο» στα μηνιαία στοιχεία, δήλωσε την Τρίτη ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια της κατά ένα τέταρτο της μονάδας την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν δεσμεύθηκε για περαιτέρω μειώσεις εν μέσω υψηλής αύξησης των μισθών και των προβλέψεων για τον πληθωρισμό.

Η ροή των στοιχείων για τον πληθωρισμό από μήνα σε μήνα θα είναι ευμετάβλητη λόγω της επίδρασης των συγκριτικών αριθμών για την ενέργεια, δήλωσε ο Βιλερουά σε οικονομικό συνέδριο στο Παρίσι.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι, αν δεν υπάρξει κάποιο εξωτερικό σοκ, θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% μέχρι το επόμενο έτος και θα το επιτύχουμε με μια ήπια και όχι σκληρή στάση», ήταν τα λόγια του.

Ο Βιλερουά, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, επανέλαβε την έκκληση για σταδιακή προσέγγιση για μελλοντικές αποφάσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τις μειώσεις επιτοκίων και δήλωσε ότι η ΕΚΤ έχει «σημαντικά περιθώρια» για μειώσεις πριν η νομισματική πολιτική γίνει περιοριστική.

ΣΧΕΤΙΚΑ