Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας προειδοποιεί την επόμενη κυβέρνηση να μην διευρύνει το έλλειμμα

NEWSROOM
Φρανσουά Βιλερουά
Φρανσουά Βιλερουά

Η Γαλλία δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει να αυξάνει το έλλειμμά της ούτε να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις της με περισσότερους φόρους και έξοδα, επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά, καθώς τα πολιτικά κόμματα διαγκωνίζονται για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές είχαν σαν ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία, χωρίς καμία ομάδα να είναι σε θέση να έχει αρκετούς βουλευτές για να περάσει την οικονομική της πολιτική , οδηγώντας σε αβεβαιότητα τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να προκύψει μια ευρεία πλειοψηφία από το πολιτικό κέντρο και δήλωσε ότι θα αφήσει περισσότερο χρόνο για συνομιλίες προτού ορίσει νέο πρωθυπουργό.

Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, η οποία κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών και έχει καλέσει τον πρόεδρο να επιλέξει πρωθυπουργό από τις τάξεις της, έκανε προεκλογική εκστρατεία με δεσμεύσεις που περιλαμβάνουν σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και αντιστροφή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν.

Ο Villeroy προειδοποιεί

Ο Βιλερουά προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει «κανένας κρυμμένος θησαυρός» στη Γαλλία και ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης πρέπει να βασιστεί στην εργασία και την καινοτομία.

«Αυτός είναι ο πρώτος χρυσός κανόνας: μην επιβαρύνετε τις επιχειρήσεις μας στον οικονομικό ανταγωνισμό», δήλωσε την Πέμπτη στο ραδιόφωνο Franceinfo. «Υπάρχει ένας δεύτερος χρυσός κανόνας: δεν μπορούμε να σκάβουμε βαθύτερα ελλείμματα, καθώς κοστίζουν όλο και περισσότερο στη χρηματοδότηση και επιβαρύνουν την κυριαρχία μας».

Τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη ήρθαν καθώς η μηνιαία έρευνα της Τράπεζας της Γαλλίας έδειξε απότομη αύξηση της αβεβαιότητας μεταξύ των επιχειρηματιών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Βιλερουά δήλωσε ότι οι εταιρείες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση πριν από τον δελυτερο γύρο των εκλογών ανησυχούσαν για θέματα που κυμαίνονταν από την μείωση του τζίρου έως την παύση των προσλήψεων.

Είπε ότι η γαλλική οικονομία αντιστέκεται αλλά παραμένει εύθραυστη, ακόμη και όταν η νίκη κατά του πληθωρισμού είναι ορατή και ο ρυθμός αύξησης των τιμών πρόκειται να επανέλθει προς τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Καθώς βγαίνουμε από το σοκ του πληθωρισμού, δυστυχώς υπάρχει ένα άλλο σοκ που απειλεί - ένα σοκ αβεβαιότητας», τόνισε. «Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων μας λένε ότι ανησυχούν για την στάση αναμονής των πελατών τους που επιλέγουν να αποταμιεύουν αντί να ξοδεύουν, για την καθυστέρηση των επενδύσεων και για το πάγωμα των προσλήψεων».

Διεμήνυσε ότι αυτό θα ήταν ένα «πολύ αρνητικό σοκ για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ