Δασμοί Τραμπ: Τον κίνδυνο αναζοπύρωσης του πληθωρισμού επισημαίνουν κορυφαία στελέχη εταιρειών

NEWSROOM
πληθωρισμός
Φωτό: Shutterstock

Ο πληθωρισμός που προκαλείται από τους δασμούς είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την αγορά το 2025, δήλωσε την Τρίτη ο Nicolai Tangen, επικεφαλής του μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στον κόσμο.

«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να δώσω συμβουλές στις ΗΠΑ, αλλά αν εξετάσετε τον κίνδυνο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, νομίζω ότι ο πληθωρισμός είναι σίγουρα ένας από αυτούς, ο οποίος οδηγείται αποκλειστικά από τους δασμούς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Norges Bank Investment Management στο CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Πολλές από τις προτάσεις που έρχονται τώρα από τις ΗΠΑ είναι δυνητικά πληθωριστικές. Θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερο πληθωρισμό. Θα μπορούσε να υπάρξει λιγότερη προσφορά εργασίας, θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότεροι δασμοί - όλα αυτά τα πράγματα οδηγούν τον πληθωρισμό και έτσι δεν είναι δεδομένο ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί», είπε.

Οι πολιτικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο περιμένουν νευρικά να δουν τι εμπορικές πολιτικές θα εφαρμόσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά από μήνες έντονης ρητορικής.

Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει δασμούς 25% στο Μεξικό και τον Καναδά, δύο από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου. Προηγουμένως έχει απειλήσει με δασμούς 50%-60% στα κινεζικά προϊόντα και με δασμούς στις εισαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν το μπλοκ δεν αυξήσει τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Yψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα

Ο Tangen της Norges Bank επεσήμανε επίσης τους κύριους κινδύνους για τις αγορές, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων, των υψηλών επιπέδων κρατικού χρέους και των γεωπολιτικών εντάσεων. Ως κορυφαίο κίνδυνο ανέφερε τη συγκέντρωση στις αμερικανικές μετοχές μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η οποία, όπως είπε, «δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη».

Ωστόσο, είπε ότι «καθαρά οικονομικά», για πολλές αμερικανικές εταιρείες, η άφιξη του Τραμπ θα είναι «πολύ θετική».

«Με πολλές από αυτές τις πολιτικές δεν θα συμφωνούσαμε απαραίτητα, αλλά αν το δούμε μόνο από χρηματοοικονομική άποψη, ως χρηματοοικονομικός επενδυτής, είναι γενικά πολύ συναρπαστικό. Ξέρετε, έχουμε περισσότερα από τα μισά περιουσιακά στοιχεία επενδυμένα στην Αμερική. Και όταν μιλάμε με Αμερικανούς διευθύνοντες συμβούλους, και μιλάμε με πολλούς από αυτούς, βλέπουμε πραγματικά αυτό το ζωώδες πνεύμα να επιστρέφει».

Ο Τάνγκεν ηγείται του κρατικού επενδυτικού ταμείου-μαμούθ της Νορβηγίας, το οποίο κατέγραψε κέρδη πρώτου εξαμήνου ύψους 1,48 τρισεκατομμυρίων κορονών (138 δισεκατομμυρίων δολαρίων) πέρυσι, κυρίως λόγω επενδύσεων σε μετοχές τεχνολογίας.

Προειδοποιεί για κίνδυνο πληθωρισμό ο Ερμότι της UBS

Η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να ανακοπεί εάν οι μελλοντικοί δασμοί της δεύτερης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο εισρεύσουν στις αγορές και ενισχύσουν τον πληθωρισμό, προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Σέρτζιο Ερμότι.

«Κάτι που λέω εδώ και καιρό, ο πληθωρισμός είναι πολύ πιο στάσιμος από ό,τι λέγαμε», δήλωσε στον Andrew Ross Sorkin του CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. «Η [αλήθεια] του θέματος είναι ότι πρέπει να δούμε επίσης πώς οι δασμοί θα παίξουν ρόλο στον πληθωρισμό».

«Οι δασμοί πιθανότατα δεν θα βοηθήσουν πραγματικά τον πληθωρισμό να μειωθεί. Και ως εκ τούτου δεν βλέπω τα επιτόκια να μειώνονται τόσο γρήγορα όσο πιστεύει ο κόσμος», είπε.

Οι αγορές βρίσκονται σε εγρήγορση για τα επόμενα εμπορικά βήματα του νεοεισαχθέντος Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς 25% στο Μεξικό και τον Καναδά, ενώ έχει επίσης επιδείξει μια ξεχωριστή σειρά εμπορικών αντιποίνων κατά της Κίνας.

Η ιστορική σύμμαχος Ευρώπη είναι επίσης σε επιφυλακή για πιθανό αμερικανικό προστατευτισμό στο εμπόριο, καθώς ο Τραμπ προχωρά την ατζέντα του «Πρώτα η Αμερική».

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στις περισσότερες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες, μετά από μια περίοδο έντονης αύξησης των τιμών που ωθήθηκε από την πανδημία Covid-19 και μια ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τελικά όλοι τις περικοπές πέρυσι.

Στην πατρίδα του Τραμπ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, ανερχόμενος σε 2,9% σε ετήσια βάση από 2,7% τον Νοέμβριο. Τα τελευταία πρακτικά της συνεδρίασης Δεκεμβρίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επεσήμαναν προοπτική μόλις δύο μειώσεων των επιτοκίων το 2025, από την προηγούμενη εκτίμηση για τέσσερις τέτοιες περικοπές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, υποθέτοντας προσαρμογές κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

Ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων ωφελεί συχνά τον εμπορικό τραπεζικό τομέα - του οποίου οι δανειστές στις ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των Ευρωπαίων ομολόγων τους, εάν ο Τραμπ υλοποιήσει την υπόσχεσή του για μια πιο ελαφριά προσέγγιση των κανονισμών.

«Δεν πιστεύω ότι θα δούμε μεγάλη απορρύθμιση», δήλωσε την Τρίτη ο Ermotti. «Πιθανότατα δεν θα δούμε περισσότερη ρύθμιση, δεν θα δούμε επικαλυπτόμενη νέα ρύθμιση που έρχεται σε σύγκρουση με την υφιστάμενη ρύθμιση».

Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι οι τράπεζες πρέπει να «απορρυθμιστούν μαζικά», αλλά σημείωσε ότι είναι «πολύ σημαντικό να μην έχουμε νέα περιττή ρύθμιση».

Επισημαίνει τους κινδύνους ο Brodin της ΙΚΕΑ

Το αφεντικό του μεγαλύτερου franchisee της ΙΚΕΑ - Ingka - μιλούσε στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όταν προειδοποίησε για τις επιπτώσεις των εμπορικών εισφορών στους καταναλωτές.

Η Ingka διευθύνει καταστήματα ΙΚΕΑ σε 31 χώρες και αντιπροσωπεύει το 90% των παγκόσμιων πωλήσεων της ΙΚΕΑ.

«Εμείς, και νομίζω ότι πιθανότατα όλες οι διεθνείς εταιρείες ευδοκιμούμε από εναρμονισμένα τιμολόγια, αν θέλετε, και στην πραγματικότητα, όσο λιγότερα τόσο το καλύτερο, γιατί στο τέλος της ημέρας υπάρχει κίνδυνος σε οποιαδήποτε χώρα με δασμούς που χρειάζεστε, ως εταιρεία να το περάσετε στους πελάτες», είπε ο Brodin.

Ο διευθύνων σύμβουλος σημείωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός και τα επιτόκια είχαν «επιζήμια» επίδραση στους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια, αν και τόνισε ότι η ζήτηση τώρα βελτιώνεται, σημειώνει το Euronews.

«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για τις προοπτικές και ήδη βλέπουμε μια στροφή όπου οι άνθρωποι επιστρέφουν, θα έλεγα, σε μια φυσιολογική κατάσταση όσον αφορά την κατανάλωση», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ