Σε επίπεδο ρεκόρ το ποσοστό των αμερικανικών εταιρειών που θέλουν να φύγουν από την Κίνα

NEWSROOM
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα ποσοστό ρεκόρ αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα επιταχύνουν τα σχέδιά τους για μετεγκατάσταση της παραγωγής τους, σύμφωνα με επιχειρηματική έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Περίπου το 30% των ερωτηθέντων μελετούσαν μια τέτοια κίνηση το 2024, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του 24% το 2022, σύμφωνα με τις ετήσιες έρευνες του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα.

Το ποσοστό αυτό ξεπέρασε επίσης το 23% που αναφέρθηκε για το 2017, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την πρώτη του θητεία και άρχισε να αυξάνει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, σημειώνει το CNBC.

Εκτός από τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, «μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις που είδαμε τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν ο Covid και το πώς η Κίνα αποκλείστηκε από τον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας του», δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους ο Μάικλ Χαρτ, πρόεδρος του AmCham China με έδρα το Πεκίνο.

«Αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εναύσματα, καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους», είπε. «Δεν βλέπω αυτή την τάση να επιβραδύνεται», πρόσθεσε.

Η Κίνα περιόρισε τα διεθνή ταξίδια και απέκλεισε τμήματα της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου.

Ενώ η Ινδία και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας παρέμειναν ο πιο δημοφιλής προορισμός για τη μετεγκατάσταση της παραγωγής, η έρευνα έδειξε ότι το 18% των ερωτηθέντων σκεφτόταν να μετεγκατασταθεί στις ΗΠΑ το 2024, έναντι 16% το προηγούμενο έτος.

Η πλειονότητα των αμερικανικών εταιρειών δεν σχεδίαζε να διαφοροποιηθεί

Λίγο πάνω από τα δύο τρίτα, ή 67%, των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της παραγωγής, μια πτώση 10 ποσοστιαίων μονάδων από το 2023, όπως έδειξε η έρευνα.

Η τελευταία έρευνα της AmCham China κάλυψε 368 εταιρείες από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου. Ο Τραμπ επανεξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσε τα σχέδιά του να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα κατά 10% και δήλωσε ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να έρθουν ήδη από την 1η Φεβρουαρίου. Αυτό ακολουθεί μια όλο και πιο σκληρή στάση των ΗΠΑ έναντι της Κίνας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε τονίσει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ανταγωνισμό με την Κίνα και είχε εκδώσει σαρωτικούς περιορισμούς στη δυνατότητα των κινεζικών εταιρειών να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας αμερικανική τεχνολογία.

Περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα κατά το επόμενο έτος. Ο ανταγωνισμός από τοπικές κρατικές ή ιδιωτικές κινεζικές εταιρείες ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, σύμφωνα με την έρευνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ