fbpxΤα κοιτάσματα στη Κύπρο ανοίγουν τεράστιες ευκαιρίες | Economistas.gr
Skip to main content

Τα κοιτάσματα στη Κύπρο ανοίγουν τεράστιες ευκαιρίες

Τα κοιτάσματα στη Κύπρο ανοίγουν τεράστιες ευκαιρίες
Φώτο: Shutterstock

Στις νέες προοπτικές που διανοίγονται μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ αναφέρθηκε ο Στίβεν Μπλανκ, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης του Συμβουλίου Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής (American Foreign Policy Council) με ειδίκευση στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην «μεγάλη εικόνα» σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μπλανκ χαρακτήρισε την κατασκευή του αγωγού EastMed «γεωπολιτική αναγκαιότητα», ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να τοποθετηθεί στρατηγικά στο επίκεντρο της εν εξελίξει διαδικασίας για την ενεργειακή ολοκλήρωση της Ευρώπης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει «ρόλο γέφυρας» ανάμεσα στις ενεργειακά πλούσιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» και διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή.

«Με το φυσικό αέριο εδώ (στην Ανατολική Μεσόγειο) και την υποδομή εκεί (στην Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη) είναι λογικό τόσο η Ελλάδα να γίνει γέφυρα μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της "Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών" όσο και να συμμετέχει η Ευρώπη και οι ΗΠΑ στη δημιουργία της υποδομής που θα κατευθύνει το αέριο από την Μεσόγειο στην Ευρώπη», σημείωσε.

Για την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Κύπρο, ο κ. Μπλανκ ανέφερε πως «Πρόκειται μια εκπληκτική πηγή εσόδων για την Κύπρο, καθώς την καθιστά έναν ελκυστικό οικονομικό προορισμό και ενισχύει την σημασία της στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη».

Σημειώνει όμως πως «Παράλληλα, όμως, θα εντείνει τις προστριβές με την Τουρκία, δεδομένου ότι η Άγκυρα έχει ήδη αντιδράσει έντονα, υποστηρίζοντας ότι αποκλείεται η «ΤΔΒΚ» από τα νόμιμα δικαιώματα της. Από τη μια, η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι μεγάλη ευλογία. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν προβλήματα που θα οξυνθούν. Αλλά σε τελευταία ανάλυση, νομίζω ότι είναι θετική εξέλιξη, γιατί αυτή η ανακάλυψη θα οδηγήσει σε περισσότερες ξένες επενδύσεις, οι οποίες δεν θα περιοριστούν μόνο στη βιομηχανία της ενέργειας. Και η μεγάλη ελπίδα είναι ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει ευρύτερες διεθνείς διασυνδέσεις που θα λειτουργήσουν προς όφελός της Κύπρου».

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Κύπρο αναμένεται να ενταθεί, καθώς η χώρα έχει αδειοδοτήσει και άλλα βυθοτεμάχια για εξερεύνηση, με τον Αμερικανό αναλυτή να σημειώνει πως η αγορά είναι αυτή που θα καθορίσει την ταχύτητα των εξελίξεων. Όπως υπογραμμίζει ο Στίβεν Μπλάνκ: «Αν, για παράδειγμα, οι τιμές στην αγορά είναι ιδιαίτερα χαμηλές ή εάν υπάρχει πλεονάζουσα προσφορά φυσικού αερίου, τότε θα δούμε λιγότερες έρευνες. Αυτοί είναι πάντα οι κανόνες του παιχνιδιού. Το νέο, όμως, εύρημα στην Κύπρο σίγουρα προσφέρει ένα επιπλέον κίνητρο για περαιτέρω έρευνες, αλλά μόνο αν μια τέτοια κίνηση έχει νόημα από οικονομική άποψη».

Η στάση της Τουρκίας αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα, όμως ο Αμερικανός αναλυτής τονίζει πως η Κύπρος θα έχει την πολιτική στήριξη των ΗΠΑ, καθώς νομικά δεν μπορούν να παρέμβουν. «Οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σίγουρα σε κάθε τουρκική προσπάθεια παρεμπόδισης. Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα εδώ, επειδή οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) που οριοθετεί τα δικαιώματα των κρατών στην αποκλειστική οικονομική τους ζώνη. Επομένως, νομικά είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ να πουν στην Τουρκία ότι δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει στην περιοχή. Όμως μπορούν να γίνουν ενέργειες σε πολιτικό επίπεδο. Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και κερδίζουν πολλά από όλες αυτές τις ανακαλύψεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύπρος: Δεν ισχύουν οι τουρκικοί ισχυρισμοί για τη Στροβίλια
Κύπρος: Δεν ισχύουν οι τουρκικοί ισχυρισμοί για τη Στροβίλια
Οι αναφορές του τουρκικού στρατού περί δήθεν φαινομένων λαθρεμπορίου στην περιοχή Στροβίλια είναι ανυπόστατες, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.
Κύπρος: Δεν ισχύουν οι τουρκικοί ισχυρισμοί για τη Στροβίλια
Τουρκία: Προσέλκυσε επενδύσεις αξίας 13,2 δισ. το 2018
Τουρκία: Προσέλκυσε επενδύσεις αξίας 13,2 δισ. το 2018
Άμεσες ξένες επενδύσεις αξίας 13,2 δισ. δολαρίων προσέλκυσε η Τουρκία το 2018, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Επενδύσεων της τουρκικής Προεδρίας.
Τουρκία: Προσέλκυσε επενδύσεις αξίας 13,2 δισ. το 2018
Βέμπερ: Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στην ΕΕ
Βέμπερ: Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στην ΕΕ
Μπλόκο στα όνειρα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ βάζει ο Μάνφρεντ Βέμπερ που κατέστησε σαφές πως η χώρα του Ταγίπ Ενρτογάν δεν χωρά στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Βέμπερ: Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στην ΕΕ