Το γιγαντιαίο fund που λέει «όχι» στο πετρέλαιο

Όσλο / Shutterstock

Το fund διαχείρισης δημόσιου πλούτου (sovereign welth fund) της Νορβηγίας γιγαντώθηκε, φθάνοντας σε ενεργητικό 1 τρισ. δολ., χάρη στα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο, αλλά ήλθε η ώρα να προσαρμόσει την επενδυτική του πολιτική στην ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, η Νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ρευστοποιήσει σταδιακά όλες τις επενδύσεις σε 134 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των Chesapeake Energy και της Κινεζικής CNOOC, αλλά θα διατηρήσει τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η BP και η Shell.

Ο στόχος αυτών των σημαντικών αλλαγών είναι να μειωθεί η εξάρτηση από τη διαρκή πτώση των τιμών πετρελαίου, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Σιβ Γιένσεν.

Από οικονομική άποψη, οι αλλαγές δεν θα είναι πάντως ιδιαίτερα σημαντικές, αφού ήδη το fund έχει μειώσει τις τοποθετήσεις σε πετρελαϊκές εταιρείες σε μικρό ποσοστό του ενεργητικού του.

Αυτή τη στιγμή, οι επενδύσεις του ταμείου σε μετοχές εταιρειών ενέργειας πλησιάζουν τα 66 δισ. κορόνες ήτοι 7,5 δισ. δολάρια. Αυτό αντιστοιχεί στο 1,2% των συνολικών κεφαλαίων του fund, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού.

Η Νορβηγία είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και έχει βασίσει τον πλούτο της στην ενέργεια τις τελευταίες δύο δεκαετίες ώστε να χρηματοδοτεί τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, καθώς και τις δημόσιες δαπάνες της.

Η κυβέρνηση διευκρίνισε σχετικά με τις αλλαγές ότι η απόφαση ελήφθη για οικονομικούς λόγους και δεν αντανακλά τις απόψεις της για την πορεία των τιμών πετρελαίου ή για τη βιωσιμότητα των πετρελαϊκών εταιρειών.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένας «σημαντικός παράγοντας κινδύνου» για το fund και ανακοίνωσε ότι θα ζητηθεί από τους διαχειριστές του κεφαλαίου να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τους κινδύνους για το περιβάλλον.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης της Νορβηγίας είναι πολύ σημαντική και θα έχει πιο μεγάλο αντίκτυπο από την αποεπένδυση που έγινε το 2015 από το κάρβουνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ