Skip to main content

10 επαγγέλματα που ελκύουν ψυχοπαθείς

10 επαγγέλματα που ελκύουν ψυχοπαθείς
Shutterstock

Το να ξεχωρίσεις έναν ψυχοπαθή στο ευρύτερο περιβάλλον σου δεν είναι τόσο απλή διαδικασία. Φαντάζει απλό, αλλά δεν είναι. Γιατί φυσικά ψυχοπαθείς δεν είναι μόνο κάποιοι μανιακοί δολοφόνοι, αλλά και άλλοι άνθρωποι με ταλέντο στο να χειραγωγούν άλλους ανθρώπους, να τους εκμεταλλεύονται και να τους κοντρολάρουν. Ο ψυχολόγος και συγγραφέας Κέβιν Ντούτον έκανε μια μελέτη και κατάρτησε μια λίστα με τα 10 επαγγέλματα που πιστεύει ότι μπορεί να εντοπίσει κανείς αρκετούς... ψυχοπαθείς. 

Δημόσιοι υπάλληλοι

Ο Dutton κατατάσσει τους δημόσιους υπαλλήλους ως τη δέκατη πιο δημοφιλή επιλογή σταδιοδρομίας για τους ψυχοπαθείς, καθώς έχουν καλή κρίση και μπορούν να ακολουθήσουν τη νόρμα. Επιπλέον, δεν έχουν συναισθήματα για τους άλλους, δεν διαθέτουν ηθικό κώδικα, έχουν υψηλή διάνοια και είναι λογικοί.Το 2014, ο Jane Hogg, επιστημονικός υπεύθυνος στο Home Office του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η αστυνομία θα πρέπει να εξετάσει την πρόσληψη ψυχοπαθών για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης.

Σεφ

Οι ψυχοπαθείς δεν θεωρούνται άνθρωποι που ενδέχεται να βλάψουν κάποιον, αλλά μπορούν να εργαστούν σε χαοτικά, υψηλής πίεσης περιβάλλοντα. Στις κουζίνες επικρατεί αυτή η κατάσταση και οι σεφ που καταφέρνουν ξεχωρίζουν και σταδιοδρομούν, σίγουρα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Τα λίγο ψυχοπαθητικά.

Κλήρος

Μπορεί να προκαλεί έκπληξη, καθώς όλοι στο μυαλό μας έχουμε τους κληρικούς ως ειρηνικούς και ευγενικούς ανθρώπους, αλλά ναι, ο κλήρος είναι ένας χώρος που μπορεί να... τραβήξει ψυχοπαθείς. Και αυτό γιατί οι ψυχοπαθείς επιθυμούν διακαώς να βρουν μέσα να ελέγξουν και να εκμεταλλευτούν τους άλλους και ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει από το κήρυγμα; 

Αστυνομία

Υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι ψυχοπαθείς θα μπορούσαν να κρατήσουν κάποια πόστα στην αστυνομία και αυτό λόγω της ικανότητάς τους να τα βγάζουν πέρα με μια έντονη και επικίνδυνη δουλειά και να μπορούν σε στιγμές κρίσης να παραμένουν ήρεμοι. 

Δημοσιογράφος

Στη λίστα βρίσκονται επίσης οι δημοσιογράφοι. Ο Dutton πιστεύει πως δεδομένου ότι οι δημοσιογράφοι επιδιώκουν, κάποιες φορές με αδίστακτο τρόπο, να βγάλουν θέμα, έχουν ή αναπτύσσουν ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά.

Χειρουργός

Δεν υπάρχουν πολλές δουλειές που έχουν μεγαλύτερη πίεση από αυτή του χειρουργού. Οι χειρουργοί έχουν κυριολεκτικά το μέλλον και τη ζωή των ανθρώπων στα χέρια τους.

Μια μελέτη του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών το 2015 προσπάθησε να ανακαλύψει εάν οι χειρουργοί θα μπορούσαν να περιγραφούν ως ψυχοπαθείς λόγω του άγχους της δουλειάς τους.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χειρουργοί βαθμολογούνται υψηλότερα στην κλίμακα ψυχοπάθειας από το ευρύ κοινό καθώς πρέπει να λαμβάνουν γρήγορα σημαντικές αποφάσεις κάθε μέρα.

Πωλητής

Για να επιτύχει κάποιος ως πωλητής πρέπει να είναι λίγο αυθάδης, να έχει αμείλικτη επιθυμία για να κρατήσει τη θέση, να πατήσει επί... πτωμάτων για να προχωρήσει και να παίζει σόλο και όχι για την ομάδα. Ολα τα προαναφερθέντα προσμετρώνται θετικά όταν κάποιος προσπαθεί να καταλάβει αν ο απέναντί του είναι ψυχοπαθής. Το περιβάλλον των πωλήσεων είναι χώροι όπου ευδοκιμούν όλα αυτά τα γνωρίσματα. 

Δικηγόρος

Οι δικηγόροι πρέπει να επιδείξουν απίστευτη εμπιστοσύνη, εγωισμό και γοητεία για να κερδίσουν την πελατεία τους και γενικότερα για να κατατροπώσουν τους εχθρούς στις αίθουσες των δικαστηρίων. 

CEO 

Οι ψυχοπαθείς κάποιες φορές επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα χαοτικό περιβάλλον μόνο και μόνο για να υπονομεύσουν τους γύρω τους. Αυτό θα μπορούσε να παραπέμψει και στην καριέρα ενός CEO που ανεβαίνει τη σκάλα της επιτυχίας χειραγωγώντας και εκμεταλλευόμενος ανθρώπους και καταστάσεις. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι είναι ο κανόνας «90-90-1» που ακολουθούν οι επιτυχημένοι
Τι είναι ο κανόνας «90-90-1» που ακολουθούν οι επιτυχημένοι
Τα πρωινά φαίνεται πως είναι «ιερά» για όσους θέλουν να λέγονται επιτυχημένοι. Υπάρχει, λοιπόν, μια στρατηγική που ακολουθούν αρκετοί, ένας κανόνας που τους προγραμματίζει τι θα κάνουν τις πρώτες ώρες στη δουλειά τους.
Τι είναι ο κανόνας «90-90-1» που ακολουθούν οι επιτυχημένοι
Πόσοι κλαίνε στη δουλειά; Αποκαλυπτική έρευνα
Πόσοι κλαίνε στη δουλειά; Αποκαλυπτική έρευνα
Η δουλειά είναι ένας διαρκής στίβος με τα πάνω και τα κάτω της. Το αφεντικό, οι συνάδελφοι, οι υποχρεώσεις και το άγχος μπορεί να φέρουν τον καθένα στα όρια του και να μην αντέξει άλλο και να ξεσπάσει σε κλάματα. Αυτοί που το κάνουν, είναι παραπάνω απ' όσοι νομίζετε.
Πόσοι κλαίνε στη δουλειά; Αποκαλυπτική έρευνα
Πώς είναι να δουλεύεις σε κρουαζιερόπλοιο
Πώς είναι να δουλεύεις σε κρουαζιερόπλοιο
Το να δουλεύεις σε κρουαζιερόπλοιο δεν είναι απλό. Η ζωή στη θάλασσα, σε μια πλωτή πολιτεία, διαφέρει από τη ζωή στη στεριά. Και μπορεί να έχει πλεονεκτήματα, αλλά έχει και μειονεκτήματα. 
Πώς είναι να δουλεύεις σε κρουαζιερόπλοιο
Πώς είναι να δουλεύεις σε ένα σούπερ γιοτ
Πώς είναι να δουλεύεις σε ένα σούπερ γιοτ
Μπορεί η δουλειά σε ένα γιοτ σε ορισμένους να ακούγεται ειδυλλιακή, καθώς η εργασία σε ένα πολυτελέστατο σκάφος που πλέει στη θάλασσα να είναι προτιμότερη από αυτή σε ένα γραφείο στο κέντρο της πόλης, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Πώς είναι να δουλεύεις σε ένα σούπερ γιοτ
Οι 10 καλύτερες χώρες για δουλειά στο εξωτερικό
Οι 10 καλύτερες χώρες για δουλειά στο εξωτερικό
Η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό κορυφώθηκε τα χρόνια της κρίσης. Και παρόλο που πλέον το φαινόμενο δεν βρίσκεται στην έξαρσή του, πολλοί είναι ακόμη και σήμερα που ψάχνουν διεξόδους σε άλλες χώρες. 
Οι 10 καλύτερες χώρες για δουλειά στο εξωτερικό