fbpxΗ πανίσχυρη οικογένεια που... ελέγχει τις ΗΠΑ | Economistas.gr
Skip to main content

Η πανίσχυρη οικογένεια που... ελέγχει τις ΗΠΑ

Η πανίσχυρη οικογένεια που... ελέγχει τις ΗΠΑ
Shutterstock

Ο Ντέιβιντ Κοχ πέθανε την περασμένη Παρασκευή, αφήνοντας πίσω του μία από τις μεγαλύτερες περιουσίες στην Αμερική. Ο Ντέιβιντ και ο αδερφός του, Τσαρλς, βρίσκονταν στις κορυφαίες θέσεις του περιοδικού, Forbes, με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη εδώ και δεκαετίες. Η κοινή περιουσία των δύο αδερφών προέρχεται από την εταιρεία τους, Koch Industries, μία επιχείρηση από τις μεγαλύτερες, πιο μυστικοπαθής και με μεγάλη επιρροή στη χώρα.

Φέτος, η περιουσία των αδερφών, Ντέιβιντ και Τσαρλς Κοχ, διαμορφώθηκε στα 50,5 δισ. δολάρια για τον καθένα, πράγμα που σημαίνει ότι συνδυαστικά η περιουσία της είναι μεγαλύτερη από του Μπιλ Γκέιτς και του Γουόρεν Μπάφετ. Ο Ντέιβιντ, που έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές ημέρες, ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούσε την τεράστια περιουσία του για να προωθεί τη συντηρητική πολιτική ατζέντα των δύο αδερφών. 

Τσαρλς Κοχ
Τσαρλς Κοχ /ΑΡ

Ωστόσο, ο Ντέιβιντ καθόταν… στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της κολοσσιαίας εταιρείας των δύο αδερφών, τη μοίρα της οποίας καθόριζε ο Τσαρλς. Παρότι, η οικογένεια προερχόταν από το Τέξας, ο Ντέιβιντ περνούσε πολύ χρόνο στη Νέα Υόρκη και, μάλιστα, έκανε και πάρα πολλές φιλανθρωπίες, σε έρευνες για τον καρκίνο και πολλά άλλα. Επίσης, έκανε ομιλίες για διάφορα θέματα της συντηρητικής του ατζέντας, με αποτέλεσμα να είναι ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο σε αντίθεση με τον αδερφό του.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι η πηγή του πλούτου της οικογένειας, που σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, καθορίζει την ατζέντα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Κανείς δεν αγοράζει πράγματα με την ταμπέλα, Koch. Οπότε πώς έγιναν τόσο πλούσιοι; Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με το CNN, ότι η εταιρεία, Koch Industries, παράγει μία ευρύτατη γκάμα προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μας ζωή. Διαθέτουν διυλιστήρια πετρελαίου, παράθυρα, μπογιές και κάθε είδους πράγματα που χρειάζεται ένα σπίτι, καθώς επίσης λιπάσματα, πετσέτες, κινητά και αμέτρητα άλλα προϊόντα. 

Ντέιβιντ Κοχ
Ντέιβιντ Κοχ /Flickr

Ουσιαστικά, αν ένας άνθρωπος που ζει στις ΗΠΑ τρώει, ζει σε ένα σπίτι, φορά ρούχα, πηγαίνει με το αυτοκίνητο στη δουλειά ή χρησιμοποιεί τηλέφωνο, τα προϊόντα της οικογένειας βρίσκονται σε ένα ή πολλά σημεία αυτής της αλυσίδας. Ο ετήσιος τζίρος της Koch Industries ξεπερνά τον τζίρο της Facebook, της Goldman Sachs και της U.S. Steel συνδυαστικά.

Το αποτέλεσμα αυτό – της ισχύος, αλλά και του πλούτου της οικογένειας Κοχ – είναι ακόμα πιο σημαντικό αν σκεφτεί κανείς από πού ξεκίνησαν για να φτάσουν να γίνουν εκτός από δισεκατομμυριούχοι και οι μεγαλύτεροι δωρητές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Όταν γεννήθηκε ο Ντέιβιντ, η οικογενειακή επιχείρηση ήταν μία μικρή εταιρεία στο Κάνσας. Την είχε ιδρύσει ο Φρεντ Κοχ, ένας συντηρητικός άντρας που συνίδρυσε επίσης την John Birch Society, ένα μυστικό Οργανισμό που πίστευε ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε καταλειφθεί από τους Κομμουνιστές. Ο Φρεντ είχε τέσσερις γιους: το Φρανκ, τον Τσαρλς και τα δίδυμα, Ντέιβιντ και Μπιλ.

Ο Φρεντ πέθανε το 1967 από καρδιακή προσβολή και την επιχείρηση ανέλαβε ο Τσαρλς. Τότε ξεκίνησε η πραγματική ιστορία της Koch Industries. Ο Τσαρλς και ο Ντέιβιντ κατείχαν ίσο μερίδιο στην εταιρεία, το οποίο συνολικά ανερχόταν στο 80%. Το υπόλοιπο 20% του κολοσσού που είναι σήμερα ανήκει σε μακρινούς συγγενείς, επενδυτές που είχαν μπει στο ξεκίνημα και άλλους. 

Ντέιβιντ και Τσαρλς Κοχ

Τα δύο αδέρφια είχαν ένα κοινό όραμα για το πώς να διοικήσουν την εταιρεία. Για παράδειγμα, διατήρησαν τα μερίδιά τους στην επιχείρηση, χωρίς ποτέ να προχωρήσουν σε κάποια δημόσια εγγραφή, πουλώντας δηλαδή μετοχές στη Wall Street. Αυτό τους βοήθησε να σκέφτονται τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρείας, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για τα μερίσματα που θα έπρεπε να δώσουν σε μετόχους. Έτσι, το 90% των κερδών επέστρεφε στην επιχείρηση. Έχοντας τεράστια αποθέματα ρευστότητας, τα δύο αδέρφια μπόρεσαν να κάνουν τεράστιες επενδύσεις και εξαγορές κολοσσών πληρώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια που απέφεραν ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια.

Η Koch Industries άντεξε σε κρίσεις, σε περιόδους οικονομικών και χρηματιστηριακών διακυμάνσεων και παρά το σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό των ιδιοκτητών, ποτέ δεν επηρεάστηκε από την κατάσταση στην Ουάσιγκτον. Η περιουσία του Ντέιβιντ θα παραμείνει στην οικογένεια, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι απέγινε ο «έρωτας» του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν;
Τι απέγινε ο «έρωτας» του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν;
Το διπλωματικό φλερτ του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με το δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, φαίνεται να μπαίνει στον πάγο, μετά την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ την περασμένη Κυριακή.
Τι απέγινε ο «έρωτας» του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν;
Η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο έχασε περισσότερα από το ΑΕΠ της Ελλάδας
Η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο έχασε περισσότερα από το ΑΕΠ της Ελλάδας
Στα χαμηλότερα επίπεδα από την ημέρα που έγινε η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο υποχώρησε η τιμή της μετοχής της γιγαντιαίας πετρελαϊκής εταιρείας, Saudi Aramco, στον απόηχο της έντασης που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή στο Ιράν.
Η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο έχασε περισσότερα από το ΑΕΠ της Ελλάδας
Ο Τραμπ ζητά δισεκατομμύρια για να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη
Ο Τραμπ ζητά δισεκατομμύρια για να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά μεγάλη αύξηση στον ετήσιο προϋπολογισμό της NASA ώστε να ολοκληρώσει την αποστολή της να στείλει έναν άντρα και μία γυναίκα στο διάστημα έως το 2024.
Ο Τραμπ ζητά δισεκατομμύρια για να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη
Μπορεί να κερδίσει ο Μπούτιτζιζ το χρίσμα;
Μπορεί να κερδίσει ο Μπούτιτζιζ το χρίσμα;
Ο 38χρονος φρέσκος πολιτικός, με το προφίλ του διανοούμενου και το μήνυμα για «αλλαγή σελίδας» κέρδισε τους ψηφοφόρους σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού.
Μπορεί να κερδίσει ο Μπούτιτζιζ το χρίσμα;
Γιατί να θέλει ο Πούτιν νίκη του Τραμπ
Γιατί να θέλει ο Πούτιν νίκη του Τραμπ
Για ποιο λόγο ο Βλαντιμίρ Πούτιν να παρέμβει ξανά στις αμερικανικές εκλογές, δεδομένου ότι η εξωτερική πολιτική του Τραμπ δεν μπορεί να θεωρηθεί σε όλες τις περιπτώσεις μία νίκη της Ρωσίας;
Γιατί να θέλει ο Πούτιν νίκη του Τραμπ