Με ταχύ βήμα η μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Shutterstock

Οι Ευρωπαίοι που θέλουν να αγοράσουν ένα βενζινοκίνητο ή ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο Honda θα πρέπει να βιαστούν. Η Ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα πουλά μόνο ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη από το 2022, τρία χρόνια δηλαδή νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η επιτάχυνση των σχεδίων αντανακλά τη δέσμευση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην «πράσινη» τεχνολογία, αλλά και τις αλλαγές στους κανονισμούς, οι οποίες ενισχύουν τη συγκεκριμένη βιομηχανία στην Ευρώπη.

«Οι ρυθμοί των αλλαγών στους κανονισμούς, στην αγορά και στη συμπεριφορά των καταναλωτών στην Ευρώπη δείχνουν ότι η μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς από οπουδήποτε αλλού», δήλωσε ο Τομ Γκάρντνερ, Αντιπρόεδρος της Honda.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα λανσάρει έξι νέα μοντέλα στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, μεταξύ τους και μία υβριδική έκδοση του μοντέλου, Jazz, που θα βγει προς πώληση της επόμενη χρονιά.

Η αλήθεια είναι ότι ο αγώνας για την κατασκευή «πιο καθαρών» αυτοκίνητων εντείνεται παγκοσμίως και οι αυτοκινητοβιομηχανίες προχωρούν σε κολοσσιαίες επενδύσεις ώστε να μη μείνουν πίσω από τις εξελίξεις.

Τα εργοστάσια δουλεύουν ασταμάτητα για να παραχθούν τα νέα μοντέλα και οι αυτοκινητοβιομηχανίες φορτίζουν τις μπαταρίες τους. Βασικός στόχος τους είναι να ανταποκριθούν στην ανάγκη για δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα που επιβάλλονται στην Κίνα, αλλά και την Ευρώπη.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, Volkswagen, θα ξοδέψει 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για να φτιάξει την υβριδική ή την ηλεκτρική εκδοχή κάθε μοντέλου της σειράς αυτοκινήτων της, ενώ σκοπεύει να βγάλει στην αγορά 70 νέα ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2028.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, η Hyundai, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύει να επενδύσει 41 τρισ. γουόν (35 δισεκατομμύρια δολάρια) για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οχήματα αυτόνομης οδήγησης έως το 2025. Η Hyundai σκοπεύει να βγάλει στην αγορά 23 μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως τότε, πράγμα που σημαίνει ότι η μισή παραγωγή της θα είναι ηλεκτρική.

Έως το 2040, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αντιπροσωπεύουν το 57% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων παγκοσμίως, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

ΣΧΕΤΙΚΑ