fbpxΤι σημαίνει το Brexit για τους επενδυτές | Economistas.gr
Skip to main content

Τι σημαίνει το Brexit για τους επενδυτές

Τι σημαίνει το Brexit για τους επενδυτές
Υποστηρικτές του Brexit / AP Images

Οι Βρετανοί καλούνται σε σαράντα περίπου μέρες στις κάλπες για ακόμα μία φορά, με ζητούμενο να σταματήσει η «παράλυση» που έχει προκληθεί από το Brexit. Ωστόσο, για τους επενδυτές, υπάρχουν κίνδυνοι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Οι χρηματιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές αναταράξεις στην αγορά εν όψει της 12ης Δεκεμβρίου, όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η τρίτη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η ψηφοφορία θα μπορούσε να τερματίσει την αβεβαιότητα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που διαρκεί εδώ και τρία χρόνια ή να βυθίσει το πολιτικό σύστημα της χώρας σε ακόμη βαθύτερο χάος.

Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, εμπεριέχει κινδύνους για τους επενδυτές. Το ένα σενάριο είναι οι εκλογές να καταλήξουν σε ένα διχασμένο Κοινοβούλιο που δε θα μπορεί να προχωρήσει το Brexit. Ή ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, να βγει ενισχυμένος και να αναβιώσουν οι φόβοι για μία άτακτη έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Ένα τρίτο σενάριο – λιγότερο πιθανό με βάση τις έως τώρα δημοσκοπήσεις – είναι να κερδίσουν τις εκλογές οι Εργατικοί και να γίνει πρωθυπουργός ο Τζέρεμι Κόρμπιν, για τον οποίο οι επενδυτές φοβούνται ότι θα κάνει δομικές αλλαγές που θα βλάψουν τη βρετανική οικονομία.

Ο γρίφος των δημοσκοπήσεων

Ειδικοί προειδοποιούν ότι δε θα πρέπει να θεωρούμε τίποτα έως δεδομένο μα βάση τις δημοσκοπήσεις. Και θυμίζουν, φυσικά, το παράδειγμα της Τερέζα Μέι που πήγε σε εκλογές με τεράστιο δημοσκοπικό προβάδισμα και κατέληξε να χάσει την αυτοδυναμία της κυβέρνησής της.

Προς το παρόν, οι Συντηρητικοί του Τζόνσον έχουν σταθερό προβάδισμα έναντι των Εργατικών του Κόρμπιν, όμως οι πολίτες της Βρετανίας είναι εξαιρετικά διχασμένοι για το Brexit, πράγμα που κάνει πολλούς ψηφοφόρους, αλλά και πολιτικούς να αλλάζουν κόμματα. Η στερλίνα, από την άλλη, είναι σταθερή εν αναμονή της προεκλογικής εκστρατείας.

Η προοπτική νίκης του Τζόνσον

Οι επενδυτές δεν ταράζονται στην προοπτική μίας νίκης του Τζόνσον όπως πριν από μερικές εβδομάδες. Και αυτό επειδή ο πρωθυπουργός διασφάλισε μία συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν προκαλέσει πρόωρες εκλογές και, σίγουρα, θα υποστηρίξει τη συμφωνία του και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Επιπλέον ασφάλεια προκαλεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε και σε παράταση στο Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου.

Για τους περισσότερους επενδυτές, η καλύτερη λύση είναι μία νίκη του Τζόνσον, καθώς μία πλειοψηφία των Συντηρητικών θα άνοιγε το δρόμο σε μεταρρυθμίσεις υπέρ της αγοράς, ενίσχυση των δημοσιονομικών και, πιθανώς, μειώσεις στη φορολογία.

Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι μία νίκη του Τζόνσον δεν εμπεριέχει και κινδύνους. Πρώτα απ’ όλα, η συμφωνία που έκανε με την ΕΕ δημιουργεί μεγάλους εμπορικούς φραγμούς στις εταιρείες που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, βλάπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις δουλειές, τις οποίες η πολιτική του, σε διαφορετική περίπτωση, θα ενίσχυε.

Επιπλέον, το Λονδίνο ίσως δεν καταφέρει να επεξεργαστεί ένα μεγάλο αριθμό εμπορικών ζητημάτων που θα πρέπει να έχουν επιλυθεί έως τα τέλη του 2020 όταν ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος που προβλέπεται στη συμφωνία του Τζόνσον. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Βρετανία να εμπορεύεται με τη μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά υπό πολύ αρνητικούς όρους.

Το ενδεχόμενο νίκης του Κόρμπιν

Με την Μεγάλη Βρετανία να βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, η εναλλακτική δεν είναι καλύτερη. Αν αναδειχτούν νικητές οι Εργατικοί, τότε ενδέχεται να κάνουν ένα νέο δημοψήφισμα που θα μπορούσε να ανατρέψει ολοκληρωτικά το Brexit. Αυτό θα έστελνε τη στερλίνα σε νέα χαμηλά. Το βρετανικό νόμισμα διαπραγματεύεται κάτω από το 1,29 έναντι του δολαρίου, όταν η ισοτιμία πριν από το δημοψήφισμα του 2016 ήταν στο 1,50.

Ταυτόχρονα, η προοπτική του Κόρμπιν τρομοκρατεί γενικώς την επιχειρηματική κοινότητα. Στο πρόγραμμα του κόμματος από το 2017 προβλέπεται ολοκληρωτική αλλαγή και αυστηροί κανονισμοί στη χρηματοοικονομική αγορά, καθώς και κρατικοποίηση πολλών εταιρειών. Ο Κόρμπιν έχει δηλώσει ότι θα υποχρεώσει τις μεγάλες εταιρείες να δώσουν τουλάχιστον το ένα τρίτο των εδρών τους στο Διοικητικό Συμβούλιο σε εργαζομένους και, επίσης, να αυξήσει τα δικαιώματα των εργατικών συνδικάτων.

Αναλυτές θεωρούν ότι αν οι Εργατικοί κερδίσουν την πλειοψηφία, τότε το Brexit θα πάρει κι άλλη καθυστέρηση πέραν της 31ης Ιανουαρίου. Βέβαια, όλα αυτά αλλάζουν αν δεν υπάρξει πλειοψηφία και χρειαστεί να γίνουν συμμαχίες, που αλλάζουν το συσχετισμό δυνάμεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ζαριά του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit
Η ζαριά του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit
Πολλοί Τόρις πιστεύουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν έμαθε το μάθημα του 2017 και φοβούνται ότι η κίνησή του για εκλογές θα γυρίσει μπούμερανγκ.
Η ζαριά του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit
Brexit: Σε ελεύθερη πτώση οι βρετανικές εξαγωγές στην ΕΕ
Brexit: Σε ελεύθερη πτώση οι βρετανικές εξαγωγές στην ΕΕ
Κατέρρευσαν οι βρετανικές εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο, καθώς οι επιχειρήσεις παλεύουν να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες που επιβλήθηκαν μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Brexit: Σε ελεύθερη πτώση οι βρετανικές εξαγωγές στην ΕΕ
Παρά τη συμφωνία για το Brexit, οι δασμοί είναι εδώ
Παρά τη συμφωνία για το Brexit, οι δασμοί είναι εδώ
Βρετανικές εξαγωγές αξίας δισεκατομμυρίων στερλινών υπόκεινται σε δασμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρώπη, προκύπτει από ανάλυση ειδικών βασισμένη σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat.
Παρά τη συμφωνία για το Brexit, οι δασμοί είναι εδώ
Βρετανία: Κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει σχέδιο για την οικονομία
Βρετανία: Κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει σχέδιο για την οικονομία
Οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί στη Μεγάλη Βρετανία υπόσχονται – με στόμφο – ότι θα σώσουν την οικονομία της χώρας. Όμως, ο στόχος αυτός είναι αρκετά δύσκολος.
Βρετανία: Κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει σχέδιο για την οικονομία