«Ψέμα» η Black Friday στη Βρετανία

Λονδρέζικη βιτρίνα ενόψει της Black Friday / Shutterstock

Η Black Friday είναι μία παράδοση πολλών ετών στον αγγλοσαξονικό κόσμο, που πλέον έχει επεκταθεί και σε άλλες αγορές, όπως η δική μας. Ωστόσο, στην Αυστραλία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες η παράδοση των μεγάλων εκπτώσεων την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών έχει γράψει ιστορία.

Μία έρευνα όμως που διεξήχθη πέρυσι είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική των… εκπτώσεων που γίνονται την «Μαύρη Παρασκευή». Συγκεκριμένα, μεταξύ 83 προϊόντων που βγήκαν με μεγάλη έκπτωση στα καταστήματα της Μεγάλης Βρετανίας, αποκαλύφθηκε ότι το 95% πωλούνταν στην ίδια ή σε χαμηλότερη τιμή τους επόμενους έξι μήνες.

Η ανεξάρτητη ένωση καταναλωτών, Which, παρακολούθησε την τιμή 49 προϊόντων μίας συγκεκριμένης αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών, της Currys PC World, 20 προϊόντων της Amazon, 12 από το πολυκατάστημα, John Lewis, και δύο από τα Boots, μίας αλυσίδας ειδών υγιεινής, ομορφιάς και φαρμάκων για να κάνει την έρευνα.

Πέραν του ότι τα προϊόντα πωλούνταν στην ίδια τιμή ή και φθηνότερα το εξάμηνο μετά την Black Friday, από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα πωλούνταν στην ίδια τιμή ή και φθηνότερα το διάστημα πριν την 29η Νοεμβρίου, που ήταν η περυσινή Black Friday.

«Το να υπάρχουν διαρκώς χαμηλές τιμές δεν είναι κακό – ωστόσο σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγο οι καταναλωτές να αισθάνονται πιεσμένοι να ψωνίσουν τη Μαύρη Παρασκευή», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση καταναλωτών και προτείνει να «αγοράζετε όσες προσφορές δίνονται για περιορισμένο αριθμό ημερών», προειδοποιώντας όμως ότι αυτό δε σημαίνει ότι οι προσφορές αυτές θα είναι η τελευταία ευκαιρία.

Όπως είναι φυσικό, τα αποτελέσματα της έρευνας απογοητεύουν τους καταναλωτές που αναμένουν την ερχόμενη Παρασκευή για να ψωνίσουν, καθώς, σύμφωνα με άλλη έρευνα της Price Waterhouse Cooper’s, το 52% των βρετανών καταναλωτών δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται να ψωνίσουν την Black Friday.

Και παρά τις ανησυχίες, οι Βρετανοί αναμένεται να ξοδέψουν 224 στερλίνες ο καθένας την Παρασκευή και τη Δευτέρα, γνωστή ως Cyber Monday, για ψώνια. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 21 στερλίνες σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Black Friday είναι πολύ σημαντική για τις αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών στη μεγάλη Βρετανία, καθώς ο τζίρος της έχει ξεπεράσει την παραδοσιακή ημέρα των Βρετανών για ψώνια, που είναι η Boxing Day, δηλαδή η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

ΣΧΕΤΙΚΑ