Φόβοι για δραματική πτώση των τιμών πετρελαίου

Φωτό: Shutterstock

Ο ΟΠΕΚ – το καρτέλ του πετρελαίου με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία – που συνεργάζεται πια και με τη Ρωσία δημιουργώντας των ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει σήμερα στη Βιέννη ώστε να αποφασιστεί νέα μείωση της παραγωγής για να αποφευχθεί νέα πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού παγκοσμίως.

Όμως, όπως επισημαίνουν Αμερικανοί ειδικοί, ακόμη και μία νέα μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ μπορεί να μην είναι αρκετή για να σταματήσει τις συνέπειες από τον «ωκεανό» αμερικανικού αργού, που αναμένεται να «πλημμυρίσει» τις αγορές και την επόμενη χρονιά.

Αν ο ΟΠΕΚ+ δεν προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές στην παραγωγή, η αγορά πετρελαίου θα έχει πλεονάζουσα προσφορά που θα αγγίζει τα 800.000 βαρέλια ημερησίως κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας συμβούλων, Rystad Energy.

Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει «σε σημαντική διόρθωση στις τιμές», με το brent να υποχωρεί ακόμα και στα 40 δολάρια το βαρέλι για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, που σημαίνει ότι η πτώση θα είναι δραματική και θα αγγίξει το 30% από τα τωρινά επίπεδα των 63 δολαρίων το βαρέλι.

«Οι προοπτικές είναι πολύ δύσκολες, αν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε νέα μείωση της παραγωγής», εκτιμούν οι αναλυτές της Rystad Energy, ωστόσο παράγοντες της αγοράς δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει σχετική συμφωνία για το θέμα σήμερα στη Βιέννη. Εκτιμούν, δηλαδή, ότι οι υπουργοί Πετρελαίου θα συμφωνήσουν σε μείωση της παραγωγής για αρκετούς μήνες, δεδομένου ότι η υφιστάμενη περικοπή λήγει το Μάρτιο. Ήδη ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε χθες στο Reuters ότι είναι υπέρ της διατήρησης της μειωμένης παραγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020.

Η προηγούμενη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία κατάφερε σε σημαντικό βαθμό να στηρίξει τις τιμές του μαύρου χρυσού, οι οποίες ωστόσο παραμένουν κάτω από τα επίπεδα των 70 δολαρίων το βαρέλι, στα οποία υποχώρησαν τον Οκτώβριο του 2018.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ, με πρώτη τις ΗΠΑ, συνεχίζουν να αυξάνουν διαρκώς την παραγωγή. Συγκεκριμένα, η παραγωγή πετρελαίου των χωρών που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα – ρεκόρ των 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2020, σπάζοντας με άνεση το ρεκόρ του 1978 που ήταν 1,96 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την αύξηση της παραγωγής, καθώς η ημερήσια παραγωγή τους αναμένεται να φτάσει τα 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020.

Όμως, το θέμα δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ. Η Νορβηγία, αλλά και η Βραζιλία αναμένεται να προσθέσουν άλλο ένα εκατ. βαρέλια στην ημερήσια παγκόσμια παραγωγή την επόμενη χρονιά, ενώ αυξημένη θα είναι επίσης η παραγωγή του Καναδά και της Γουιάνας.

Ένας άλλος πονοκέφαλος για τον ΟΠΕΚ είναι ότι κάποιες χώρες – μέλη, όπως Νιγηρία και το Ιράκ, δεν ακολουθούν τις εντολές του Οργανισμού και παράγουν περισσότερο πετρέλαιο, το οποίο προστίθεται στην υπερβολική προσφορά.

Έτσι, μένει η Σαουδική Αραβία, που ηγείται του Οργανισμού και που έχει κάνει κάποιες περικοπές. Είναι άγνωστο αν το Ριάντ θα είναι πρόθυμο να πάρει πιο δραστικά μέτρα, ωστόσο η χώρα δεν αντέχει μία διολίσθηση των τιμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ