Μπόρις: Από πολιτική καρικατούρα, πανίσχυρος πρωθυπουργός

AP Images

«Εντυπωσιακή» είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς για την πολιτική πορεία του Μπόρις Τζόνσον, που έφτασε την περασμένη Πέμπτη να εκλεγεί πρωθυπουργός της Βρετανίας, με πλειοψηφία που οι Συντηρητικοί είχαν να δουν από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ. Τη στιγμή που ξεκαθαρίστηκε η συντριπτική νίκη του, τότε ολοκληρώθηκε η μεταμόρφωση του Μπόρις Τζόνσον από ευρωσκεπτικιστική περσόνα των ΜΜΕ σε σοβαρό πολιτικό.

Η πορεία του ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες όταν ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας, Telegraph, όπου έγραψε άπειρα ρεπορτάζ για το υπέρ-κράτος των Βρυξελλών, που ήθελε να ελέγχει «από το σχήμα της μπανάνας έως το μέγεθος των προφυλακτικών». Πολλά από τα θέματά του διαψεύστηκαν, όμως αυτό δε σταμάτησε τον Τζόνσον από το να γίνει διάσημος, αιτία για την οποία πολλοί πίστευαν ότι δε θα έφτανε ποτέ στην Ντάουνινγκ Στριτ, δεδομένου ότι η προσοχή την οποία προσέλκυε δεν ήταν πάντοτε θετική.

Από τότε έκανε συχνές εμφανίσεις στην τηλεόραση στην οποία έπαιζε το ρόλο της καρικατούρας του εαυτού του. Το 2017, είπε σε μία συνάντηση των Τόρις ότι μία πόλη της Λιβύης θα μπορούσε να γίνει το επόμενο Ντουμπάι «αν καθάριζαν τα πτώματα από τους δρόμους». Τον Αύγουστο του 2018, ο Μπόρις είπε ότι οι μουσουλμάνες με τις μπούργκες μοιάζουν με γραμματοκιβώτια. Παλαιότερα, είχε αποκαλέσει τον Μπαράκ Ομπάμα υποκριτή και μισο-Κενυάτη, ενώ είχε παρομοιάσει τη Χίλαρι Κλίντον με σαδίστρια νοσοκόμα σε τρελάδικο... Μάλιστα, όταν είχε ερωτηθεί στο παρελθόν για τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε πει ότι δε θα πήγαινε σε κάποιες περιοχές της Νέας Υόρκης μην τυχόν και πέσει τυχαία πάνω του... Βέβαια, τώρα ο Πλανητάρχης είναι ο πιο φανατικός του υποστηρικτής...

Φυσικά, πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει ρατσιστή και πολλά άλλα όχι κολακευτικά πράγματα. Ενώ παρά τις μεγάλες φιλοδοξίες του, οι περισσότεροι πίστευαν ότι δεν παίρνει την πολιτική στα σοβαρά ώστε να γίνει τελικά πρωθυπουργός.

Όμως, ο Μπόρις Τζόνσον είχε στο πλάι του μία πιστή ομάδα που πίστευαν στον ίδιο και στο σκοπό του. Με πρώτο και καλύτερο, το σύμβουλο του, Ντομινίκ Κάμινγκς, τον άνθρωπο πίσω από την εκστρατεία του Leave στο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν το «Όχι» νίκησε, ο Τζόνσον – όπως και ο Νάιτζελ Φάρατζ τότε – εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης για μερικές ημέρες. Τότε (με την υποψηφιότητα του Γκόουβ) κατέρρευσε και η πρώτη προσπάθεια του να πάρει τα ηνία του κόμματος από τον Ντέιβιντ Κάμερον, που είχε ανακοινώσει την παραίτησή του. Πρωθυπουργός έγινε η Τερέζα Μέι, η οποία τον διόρισε υπουργό Εξωτερικών, όμως τα λάθη του ήταν πολλά και κάποια αρκετά σοβαρά.

Λίγο καιρό μετά ο Μπόρις διαφώνησε με την πολιτική της Τερέζα Μέι και παραιτήθηκε. Έκτοτε υιοθέτησε και πιο σκληρή στάση για το Brexit, καλώντας την πρωθυπουργό να τελειώνει, ακόμη και με μία άτακτη έξοδο από την ΕΕ.

Μετά τις αποτυχίες της Μέι να περάσει τη συμφωνία εξόδου, ήρθε η σειρά του Μπόρις, που αυτή τη φορά έκανε μία συντεταγμένη και σοβαρή καμπάνια έως ότου κατάφερε να κερδίσει την προεδρία του κόμματός του και να γίνει πρωθυπουργός μίας, μειοψηφικής όμως, κυβέρνησης.

Όταν πήρε το κόμμα είχε φτάσει η ώρα των Ευρωπαίων. Ο Τζόνσον έκανε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις εντάσεις με τις Βρυξέλλες, σε βαθμό που σε κάποια ομιλία του είπε ότι «αγαπά» την Ευρώπη. Μετά από εβδομάδες εξαντλητικών συνομιλιών κατάφερε να φέρει μία συμφωνία, που για κάποιους είναι χειρότερη από της Μέι. Τότε πολλοί πίστεψαν ότι ήξερε τι έκανε.

Όταν, λοιπόν, ήρθε η ώρα των εκλογών για να πάρει αυτοδυναμία, ο Τζόνσον κατάφερε να πείσει τη Βουλή – περνώντας νόμο – ότι δε θα προχωρήσει σε άτακτη έξοδο. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για τις εκλογές.

Η επιμονή του να τελειώνει με το Brexit σε συνδυασμό με την απίθανη ατζέντα του Κόρμπιν για την οικονομία της Βρετανίας του έδωσαν μία σαρωτική νίκη στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Όμως, τα δύσκολα τώρα ξεκινούν, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον έχει στη διάθεσή του μόνο ένα χρόνο για να εξασφαλίσει συμφωνία για τη μελλοντική σχέση Λονδίνου – Βρυξελλών που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της βρετανικής οικονομίας στο μέλλον…

ΣΧΕΤΙΚΑ