Γιατί ανησυχεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Φωτο: Shutterstock

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται φέτος να ανακάμψει, οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι λιγότερο αισιόδοξοι σε σχέση με πριν από μερικούς μήνες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ταμείου, η αδυναμία αναδυόμενων αγορών, όπως η Ινδία, και οι αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις έκαναν τους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του 2020. Πλέον, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,3% σε σχέση με την πρόβλεψη για 3,4% τον περασμένο Οκτώβριο.

Αν η πρόβλεψη αυτή επαληθευτεί, τότε πρόκειται για σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2019 όταν η ανάπτυξη κατά πάσα πιθανότητα διαμορφώθηκε στο 2,9%, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι κάποιοι κίνδυνοι έχουν εκλείψει.

Σύμφωνα με την οικονομική σελίδα του CNN, το κλίμα στην αγορά είναι ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στη βιομηχανική παραγωγή παγκοσμίως, ενώ αναμένεται και βελτίωση των συνθηκών στο παγκόσμιο εμπόριο. Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλε η νομισματική χαλάρωση, η πρώτη συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για το εμπόριο και η αποκλιμάκωση της ανησυχίας για ένα άτακτο Brexit.

Βέβαια, είναι λίγο νωρίς ακόμα για να είμαστε βέβαιοι για ουσιαστική βελτίωση. Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021 κατά 0,2% στο 3,4%.\

Έντονες είναι οι ανησυχίες για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, καθώς δε φαίνεται να είναι τόσο ανθεκτικές όσο αναμενόταν. Το ΔΝΤ πλέον προβλέπει την ανάπτυξη στην Ινδία στο 5,8% φέτος σε σχέση με το 4,8% του 2019, ωστόσο είναι κατά 1,2% χαμηλότερη από τις προβλέψεις του περασμένου Οκτωβρίου.

Όπως τονίζει, η εσωτερική ζήτηση στη χώρα «επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο» λόγω των πιέσεων στον οικονομικό τομέα και της χαμηλότερης πιστωτικής επέκτασης. Επίσης, το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω και τις προβλέψεις ανάπτυξης στο Μεξικό, τη Χιλή και τη Νότια Αφρική.

ΣΧΕΤΙΚΑ