fbpxΟ Μπόρις Τζόνσον είναι έτοιμος για καβγά | Economistas.gr
Skip to main content

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι έτοιμος για καβγά

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι έτοιμος για καβγά
AP Images

Μπορεί η Βρετανία να εγκατέλειψε την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από μερικές ημέρες, όμως η επόμενη ευκαιρία της να πηδήξει στο γκρεμό απέχει μόλις 20 εβδομάδες…

Η μεταβατική περίοδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Από σήμερα μέχρι τότε, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες ελπίζουν να φτάσουν σε μία συμφωνία για τη μελλοντική τους σχέση. Ενδεχόμενη αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα σημάνει άμεση διακοπή όλων των συμφωνιών, δημιουργώντας ένα απίστευτο χάος και αναταραχή.

Και παρότι η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί, η Βρετανία θα πρέπει να το επιθυμεί και να έχει λάβει τη σχετική απόφαση πριν την 1η Ιουλίου. Αυτό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι το σημείο καμπής και πιθανότατα… η άκρη του γκρεμού για το Λονδίνο. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει,  πάντως, ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ζητήσει παράταση.

Με δεδομένο ότι χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερα χρόνια για να υπάρξει συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας, φαντάζεται κανείς πόσο δύσκολο θα είναι να επιτευχθεί σε λιγότερο από 11 μήνες μία συνολική συμφωνία για τη μελλοντική σχέση, που αφορά σε μία σειρά από θέματα, όπως το εμπόριο, αλλά και το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Ωστόσο, από το Brexit και μετά η Βρετανική Βουλή δεν έχει δείξει να ασχολείται με το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει η χώρα το 2020. Οι Συντηρητικοί κυκλοφορούν με την αυτοπεποίθηση της μεγάλης νίκης στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου και ο Μπόρις Τζόνσον είναι ελεύθερος να ακολουθήσει την ατζέντα που επιθυμεί για την μετά-ΕΕ εποχή στη χώρα.

Σε θέση μάχης ο Βρετανός πρωθυπουργός

Αυτή τη στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός επιλέγει τις μάχες του: την περασμένη εβδομάδα, το γραφείο του προσπάθησε να διχάσει και να επιβληθεί στον Τύπο αποκλείοντας κάποιους δημοσιογράφους που επέκριναν τις θέσεις του. Επίσης, ανακοίνωσε τα σχέδιά του να πάψει στο μέλλον η χρηματοδότηση του BBC από τον κρατικό προϋπολογισμό, πιθανότατα επειδή η θέση της Βρετανικής δημόσιας τηλεόρασης ήταν εξ αρχής κατά της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ταυτόχρονα, φαίνεται να ετοιμάζει τη μάχη του με τους νομικούς που τάσσονται υπέρ των ίσων δικαιωμάτων, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει έναν αμφιλεγόμενο νόμο που θα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ύποπτοι θα καταδικάζονται για θέματα τρομοκρατίας και το πώς θα αποφυλακίζονται οι καταδικασμένοι. Είναι πιθανό το νομοσχέδιο αυτό να έρχεται σε σύγκρουση με τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον μοιάζει να καθορίζεται από τις μάχες που μοιάζει έτοιμη να ξεκινήσει. Ήδη πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι καταγγέλλουν ότι οι σύμβουλοι του Τζόνσον είναι «αλαζόνες», με «υπερβολική αυτοπεποίθηση» και ενάντια στην υπάρχουσα κουλτούρα.

Ταυτόχρονα, ο Μπόρις Τζόνσον επιδεικνύει και μεγάλη άγνοια για βασικά θέματα. Μέσα στην εβδομάδα δήλωσε ότι επιθυμεί η μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι όπως της Αυστραλίας, μόνο που η Αυστραλία δεν έχει εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Μπόρις Τζόνσον πέτυχε μία σαρωτική νίκη στις εκλογές, ίσως τις σημαντικότερες της πρόσφατης ιστορίας και προχώρησε με το Brexit. Όμως, πλέον δείχνει να αεροβατεί. Έχει μπροστά του κάποιες πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να ληφθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και θα είναι αυτές που θα καθορίσουν την κληρονομιά του στη χώρα και το αν θα είναι θετική ή καταστροφική…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι σημαίνει το Brexit για τους επενδυτές
Τι σημαίνει το Brexit για τους επενδυτές
Οι χρηματιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές αναταράξεις στην αγορά εν όψει της 12ης Δεκεμβρίου, όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η τρίτη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Τι σημαίνει το Brexit για τους επενδυτές
Μπόρις: Από πολιτική καρικατούρα, πανίσχυρος πρωθυπουργός
Μπόρις: Από πολιτική καρικατούρα, πανίσχυρος πρωθυπουργός
Η πορεία του Τζόνσον ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες όταν ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας, Telegraph, όπου έγραψε άπειρα ρεπορτάζ για το υπέρ-κράτος των Βρυξελλών, που ήθελε να ελέγχει «από το σχήμα της μπανάνας έως το μέγεθος των προφυλακτικών».
Μπόρις: Από πολιτική καρικατούρα, πανίσχυρος πρωθυπουργός
Μπόρις Τζόνσον: Ο μεγάλος τζογαδόρος
Μπόρις Τζόνσον: Ο μεγάλος τζογαδόρος
Η πορεία του συντηρητικού πολιτικού που σφράγισε την πορεία της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μπόρις Τζόνσον: Ο μεγάλος τζογαδόρος
Βρετανία: Κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει σχέδιο για την οικονομία
Βρετανία: Κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει σχέδιο για την οικονομία
Οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί στη Μεγάλη Βρετανία υπόσχονται – με στόμφο – ότι θα σώσουν την οικονομία της χώρας. Όμως, ο στόχος αυτός είναι αρκετά δύσκολος.
Βρετανία: Κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει σχέδιο για την οικονομία