Το πείραμα της Κίνας: Αναβίωση της οικονομίας χωρίς νεκρούς

AP Images

Η Κίνα προσπαθεί να αναβιώσει την τεράστια οικονομία της χωρίς να δημιουργήσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων του κορωνοϊού. Πρόκειται για ένα τεράστιο πείραμα, το οποίος θα μπορούσε να δώσει στοιχεία και σε άλλες χώρες που αγωνιούν για το πόσο θα διατηρηθεί ο αποκλεισμός και τι θα γίνει την επόμενη μέρα όταν ξεκινήσει η παγκόσμια ύφεση και χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η χώρα στην οποία ξεκίνησε η πανδημία είχε κλείσει ολοκληρωτικά στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξανόταν διαρκώς. Τα δραστικά μέτρα που ελήφθησαν τότε είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν μεταδόσεις στο εσωτερικό της χώρας, ενώ οι απαγορεύσεις στην επαρχία Χουμπέι έχουν σχεδόν αρθεί.

Ωστόσο, το lockdown σχεδόν μηδένισε την οικονομική δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο για εβδομάδες και φυσικά είναι πιθανό να έχει ως συνέπεια την πρώτη ύφεση της Κινεζικής οικονομίας εδώ και δεκαετίες. Αναλυτές της Goldman Sachs πρόσφατα πρόβλεψαν ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα συρρικνωθεί κατά 9% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Η Κινεζική κυβέρνηση ξέρει ότι οι δράσεις της για να περιορίσει τον κορωνοϊό γίνονταν εις βάρος της οικονομίας, οπότε τώρα που η πανδημία περιορίστηκε, οι αρχές αναλαμβάνουν δράσεις για να διασφαλίσουν ότι οι συνέπειες δε θα κρατήσουν για πολύ.

Οι δυτικές χώρες επίσης υπολογίζουν τις απώλειες την ώρα που ο ιός παραμένει μία παγκόσμια απειλή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες – όπου σε αντίθεση με την Κίνα, τα κρούσματα δεν έχουν ακόμα κορυφωθεί – ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η οικονομία πρέπει να ξανανοίξει για δουλειές «πολύ σύντομα» παρότι η κατάσταση με τον ιό «δεν πάει καλά».

Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία – που υποστηρίζουν τα κρατικά ΜΜΕ – να πείσει τις εταιρείες ότι η ζωή επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όμως, η επανεκκίνηση των εργοστασίων και η επιστροφή στις δουλειές ενέχει και κινδύνους. Η πανδημία βρίσκεται ακόμα σε έξαρση στον υπόλοιπο πλανήτη, γεγονός που αυξάνει τους φόβους για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν από το εξωτερικό κουβαλώντας μαζί τους τον ιό. Επιπλέον, υπάρχει και ο κίνδυνος ο ιός να μην έχει εξαλειφθεί οριστικά σε κάποιες επαρχίες.

Πάντως, το σχέδιο της Κίνας για να διασώσει την οικονομία της βασίζεται σε μία σειρά από πολιτικές και εκστρατείες να πειστεί ο κόσμος να επιστρέψει στη δουλειά, να ενισχυθεί το επιχειρηματικό αίσθημα και η εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ενώ στόχος είναι να προστατευτούν οι εταιρείες από ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Πέραν των δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξοδεύει το Πεκίνο για ιατρικές προμήθειες και θεραπείες, η κυβέρνηση ρίχνει χρήματα και σε υποδομές ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Επίσης, μείωσε τη φορολογία σε μικρές επιχειρήσεις και ζήτησε από τις τράπεζες να δώσουν δάνεια σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα και σε εταιρείες για να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση.

Τα τοπικά ΜΜΕ προσπαθούν να μεταφέρουν το μήνυμα ότι η χώρα μπορεί αν ανακάμψει από την κρίση, ενώ οι ξένες εταιρείες και οι επενδυτές δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται.

Το κρατικό πρακτορείο, Xinhua, αποκάλεσε στα τέλη Φεβρουαρίου την Tesla ως σύμβολο «ξένης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Κίνα», μετά την ανακοίνωση της αμερικανικές εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων ότι ξανανοίγει το εργοστάσιο στη Σαγκάη και το σχέδιο της να αυξήσει την παραγωγή εκεί.

Και καθώς η κυβέρνηση άρει τα περιοριστικά μέτρα, σε κάποιες περιπτώσεις προχωρά σε ειδικά μέτρα για να διευκολύνει την πρόσβαση εργαζομένων στη δουλειά τους, καθώς δεκάδες εκατομμύρια είναι οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι μετανάστες από πολλές περιοχές, οι οποίοι αποτελούν κινητήριο δύναμη για την οικονομία της χώρας.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, από τις 17 Μαρτίου, πάνω από το 90% των βιομηχανιών λειτουργούν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 60%.

Όλη αυτή η προσπάθεια ενέχει τον κίνδυνο δεύτερου γύρου έξαρσης της πανδημίας. Σύμφωνα με κάποια κινεζικά μέσα, η πίεση για επανέναρξη των εργασιών δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Για παράδειγμα, στη βιομηχανική επαρχία, Ζεγιάνγκ, όπου θεωρητικά όλα τα εργοστάσια έχουν ξανανοίξει, υπάρχουν αναφορές ότι οι υπεύθυνοι απλά αφήνουν τα μηχανήματα ανοιχτά για να καίνε ρεύμα, χωρίς να εργάζεται κανείς, ώστε να πιστεύει η κυβέρνηση ότι η εταιρεία λειτουργεί, χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο.

Βέβαια, το πείραμα που έχει ξεκινήσει η Κίνα – με αβέβαιο ακόμα αποτέλεσμα – θα αποτελέσει μπούσουλα και για τις δυτικές χώρες όταν απαλλαγούν από την τεράστια υγειονομική κρίση που έχει φέρει ο κορωνοϊός.

ΣΧΕΤΙΚΑ