Τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής

Περαστικοί έξω από τη Wall Street / AP Images

Η πανδημία του κορωνοϊού έστειλε την Αμερικανική οικονομία στη χειρότερη πτωτική της πορεία από τη Μεγάλη Ύφεση, σχεδόν πριν από έναν αιώνα. Η κρίση ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο και εκατομμύρια ανθρώπους να χάσουν τη δουλειά τους.

Αυτό, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι έχασαν την πρόσβασή τους στις παροχές υγείας. Ενώ το Κογκρέσο είναι βαθιά διχασμένο για τη μορφή που θα πρέπει να πάρει το επόμενο πακέτο διάσωσης, αφού ήδη πέρασε πακέτο ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής.

Πέντε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει συμβεί ήδη στην αμερικανική οικονομία:

1. Σχεδόν 39 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν αίτηση για επιδόματα ανεργίας κατά τις προηγούμενες εννέα εβδομάδες.

Η αύξηση αυτή έστειλε την ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες στα υψηλότερα επίπεδα από τη Μεγάλη Ύφεση. Τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στο 14,7% και αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η Νεβάδα και το Μίσιγκαν αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, με το ένα τέταρτο του εργατικού τους δυναμικού να βρίσκεται εκτός αγοράς.

Οι απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας υποχρέωσε το Κογκρέσο να περάσει το Μάρτιο νομοσχέδιο για την ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας με 600 δισ. δολάρια για προγράμματα που λήγουν στις 31 Ιουλίου. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί πλέον διχάζονται για το αν θα πρέπει να δοθεί παράταση σε αυτά τα προγράμματα.

2. Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιό τους.

Ένας στους πέντε Αμερικανούς, το 20% δηλαδή, δεν κατάφερε να πληρώσει εγκαίρως το ενοίκιό του τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Ωστόσο, έως τις 20 Μαΐου, σχεδόν το 90% είχε καταφέρει να δώσει το ενοίκιο, όμως το στοιχείο αυτό δείχνει μία ιδιαιτέρως ανησυχητική τάση για το μέλλον.

3. Πάνω από 100.000 μικρές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο.

Ειδικοί εκτιμούν ότι πάνω από 100.000 μικρές επιχειρήσεις έχουν κλείσει από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία, σύμφωνα με μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις.

Τα περιθώρια κέρδους των μικρών επιχειρήσεων είναι χαμηλότερα σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις και οι ειδικοί θεωρούν ότι πολλές ακόμη θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία μέσα στους επόμενους μήνες.

4. Τουλάχιστον 16,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει την ασφάλισή τους.

Όσο αυξάνονται οι απολύσεις, τόσο αυξάνονται και οι άνθρωποι που έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη, εξ αιτίας της απώλειας των εισφορών των εργοδοτών. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός διαμορφώνεται πλέον στα 16,2 εκατομμύρια μέχρι στιγμής.

Οι Δημοκρατικοί πρότειναν να επεκταθεί η ασφάλιση μέσω του Obamacare και του κυβερνητικού προγράμματος COBRA για τους νέους εργαζομένους.

Πάντως, η κυβέρνηση Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν την ασφαλιστική κάλυψη από το Obamacare, ένα νόμο που ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δεσμευτεί να καταργήσει και προσπάθησε να το κάνει, χωρίς επιτυχία.

5. 40% των νοικοκυριών με εισόδημα κάτω των 40.000 δολαρίων ετησίως έχασαν μία θέση εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, το 40% των νοικοκυριών με εισόδημα κάτω των 40.000 δολαρίων ετησίως έχασαν μία θέση εργασίας.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η κρίση της πανδημίας έχει κυρίως επιβαρύνει τους ανθρώπους με χαμηλότερα εισοδήματα και κυρίως τους μαύρους και τους Ισπανόφωνους. Οι Αφρο-Αμερικανοί έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό νοσήματα που αυξάνουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού, ενώ κάνουν δουλειές που συνήθως δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι ή να πάρουν άδεια μετ’ αποδοχών. Οι μαύροι και οι Ισπανόφωνοι απασχολούνται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε βιομηχανίες, στις υπηρεσίες, τη λιανική, καθώς και τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία, που έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ