fbpxΤο Twitter βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα | Economistas.gr
Skip to main content

Το Twitter βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα

Το Twitter βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα

Το Twitter βρίσκεται πλέον σε ένα σημείο που δεν έχει επιστροφή. Όταν αποφάσισε να βάλει προειδοποίηση σε μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για «υποκίνηση βίας», ήταν πια ξεκάθαρο ότι το κοινωνικό δίκτυο δε θα μπορούσε να κάνει πίσω. Όταν ο λογαριασμός του Λευκού Οίκου έβγαλε ένα αντίστοιχο μήνυμα, έπρεπε και πάλι να ξαναβάλει προειδοποίηση.

Με τα περιστατικά να συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο, το Twitter έπρεπε πια να συνεχίσει την πολιτική του, η οποία οδήγησε στο προεδρικό διάταγμα του Τραμπ, το οποίο μπορεί να μην έχει μεγάλη ισχύ, δημιουργεί όμως μία «εμπόλεμη κατάσταση» ανάμεσα στην κολοσσιαία τεχνολογική εταιρεία και το Λευκό Οίκο.

Για χρόνια, το Twitter ήταν το αγαπημένο μέσο του Τραμπ και ποτέ δεν έκρινε τις κινήσεις του. Όμως, η απόφαση της εταιρείας να εφαρμόσει τις δικές της πολιτικές και στον Ντόναλντ Τραμπ εξόργισε τον Πλανητάρχη που έχει χρησιμοποιήσει αμέτρητες φορές την πλατφόρμα για να επιτεθεί σε αντιπάλους του, να μεταδώσει ψεύτικες πληροφορίες ή να σπείρει το διχασμό – όπλα άλλωστε με τα οποία μπήκε στο Λευκό Οίκο.

Όταν ο Τραμπ απειλούσε να ρίξει πυρηνικά στη Βόρεια Κορέα, το Twitter δεν ανέλαβε καμία δράση. Όταν επιτέθηκε σε γυναίκες με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, το ίδιο. Κάθε φορά που ο Τραμπ έβριζε κάποιον μέσω Twitter, τα μηνύματα έμεναν εκεί και στην καλύτερη περίπτωση, η εταιρεία απαντούσε ότι «λυπάται πολύ» για τον πόνο που προκάλεσαν τα τουίτ του Αμερικανού Προέδρου.

Ο «πόλεμος» με τον Λευκό Οίκο

Όμως, η απόφαση να χαρακτηρίσει τα τουίτ του για την επιστολική ψήφο ως «ανακριβείς πληροφορίες» και για τις διαδηλώσεις ως «υποκίνηση βίας» δείχνουν ότι η εταιρεία σκοπεύει να εφαρμόσει τις πολιτικές της και πλέον δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω στον «πόλεμο» που ξεκινά με το Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με ειδικούς, αν το Twitter αποφάσιζε να κάνει πίσω τώρα, από τη μία θα ξεσπούσαν έντονες αντιδράσεις από τους επικριτές του Τραμπ – και δεν είναι λίγοι – ενώ από την άλλη, θα είχε ξεκινήσει μία ένταση με το Λευκό Οίκο χωρίς λόγο.

Ωστόσο, όσο το Twitter εφαρμόζει τις πολιτικές τους για την ακρίβεια των μηνυμάτων και για την υποκίνηση βίας, τόσο δίνει πολεμοφόδια στη ρητορική του Τραμπ που το κατηγορεί ότι είναι ένα ανταγωνιστικό και μεροληπτικό μέσο, όπως τόσα άλλα.

Πιθανές ακραίες αντιδράσεις

Αυτό που έγινε σαφές την εβδομάδα που μας πέρασε είναι ότι οποιαδήποτε δράση αναλάβει το Twitter είναι πιθανό να προκαλέσει ακραίες αντιδράσεις. Όμως, το Twitter είναι το μόνο μέσο που μπορεί να το κάνει, καθώς είναι και το μόνο που δεν έχει δεχτεί επίθεση από τον Τραμπ.

Το Facebook και η Google ήδη ερευνώνται για αντιμονοπωλιακές πρακτικές και ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένος να βρεθεί απέναντι από το Λευκό Οίκο. Μάλιστα, η στάση του αυτή έχει εξοργίσει ακόμα και υψηλά στελέχη της επιχείρησής του, που βγαίνουν στο Twitter και τον καταγγέλλουν.

Αυτό που μπορεί να ελπίζει το Twitter είναι το Προεδρικό διάταγμα του Τραμπ να είναι τόσο ανίσχυρο όσο λένε οι ειδικοί, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως τελικά να μπορέσει να σταματήσει τα διχαστικά και βίαια μηνύματα ενός Προέδρου εκτός ελέγχου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι απέγινε ο «έρωτας» του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν;
Τι απέγινε ο «έρωτας» του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν;
Το διπλωματικό φλερτ του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με το δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, φαίνεται να μπαίνει στον πάγο, μετά την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ την περασμένη Κυριακή.
Τι απέγινε ο «έρωτας» του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν;
Ο Τραμπ ζητά δισεκατομμύρια για να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη
Ο Τραμπ ζητά δισεκατομμύρια για να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά μεγάλη αύξηση στον ετήσιο προϋπολογισμό της NASA ώστε να ολοκληρώσει την αποστολή της να στείλει έναν άντρα και μία γυναίκα στο διάστημα έως το 2024.
Ο Τραμπ ζητά δισεκατομμύρια για να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη
Πυρ ομαδόν κατά του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Πυρ ομαδόν κατά του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Kαταδίκη της αδράνειας του Facebook για τις ανακοινώσεις Τραμπ σε τηλεδιάσκεψη με τα ανώτατα στελέχη του κοινωνικού δικτύου.
Πυρ ομαδόν κατά του Μαρκ Ζούκερμπεργκ