fbpxΤο καθηλωτικό memo του CEO της Apple για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ | Economistas.gr
Skip to main content

Το καθηλωτικό memo του CEO της Apple για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Το καθηλωτικό memo του CEO της Apple για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ
Ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ / Φωτογραφία: AP Images

Ενα ξεχωριστό memo, με θέμα τη δολοφονία του Τζόρντζ Φλόιντ στη Μινεάπολις, έστειλε προς το προσωπικό της Apple ο CEO της εταιρείας, Τιμ Κουκ. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, που αποκάλυψε το email, ο Κουκ εστιάζει στις φυλετικές διακρίσεις και τις ανισότητες στις ΗΠΑ και αναφέρει ότι η εταιρεία θα προβεί σε χορηγίες σε ομάδες όπως το Equal Justice Initiative (Πρωτοβουλία Ισης Δικαιοσύνης). Στο μήνυμά του, ο CEO της Apple υπενθυμίζει στο προσωπικό της εταιρείας τις υπηρεσίες που έχουν στη διάθεσή τους, όπως το Πρόγραμμα Υποστήριξης Εργαζόμενων (Employee Assistance Program), ενώ εκφράζει την αμέριστη στήριξή του προς τους εργαζόμενους που ανήκουν στη μαύρη κοινότητα και σε όλους όσοι νιώθουν φόβο αυτό το διάστημα. 

Το καθηλωτικό email του Τιμ Κουκ της Apple

Αυτό είναι το συγκλονιστικό email των 930 λέξεων που έστειλε ο Τιμ Κουκ στο προσωπικό της Apple: 

«Ομάδα, 

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πόνος που έχει χαραχτεί βαθιά στη ψυχή του έθνους και στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων. Για να σταθούμε όρθιοι, θα πρέπει να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον και να αναγνωρίσουμε τον φόβο, τον πόνο και την οργή που προκάλεσε η ασυνείδητη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και η πολύ πιο μακρά ιστορία του ρατσισμού

»Αυτό το επώδυνο παρελθόν υφίσταται και σήμερα -όχι μόνο με τη μορφή της βίας, αλλά και στην καθημερινή μας επαφή με βαθιά ριζωμένες διακρίσεις. Το συναντούμε στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, στο δυσανάλογο ποσοστό της κοινότητας των μαύρων στους νεκρούς από ασθένειες, στις ανισότητες σε υπηρεσίες στις γειτονιές μας και στην εκπαίδευση που λαμβάνουν τα παιδιά μας. 

»Ενώ οι νόμοι μας έχουν αλλάξει, η πραγματικότητα είναι ότι η προστασία που προσφέρουν δεν εφαρμόζεται καθολικά. Εχουμε δει πρόοδο στις ΗΠΑ από τότε που μεγάλωσα, όμως είναι εξίσου αληθινό ότι οι κοινότητες των μαύρων εξακολουθούν να υπόκεινται σε διακρίσεις και στο τραύμα. 

Εχω ακούσει από πολλούς από εσάς ότι νιώθετε φόβο. Πως φοβάστε στις κοινότητές σας, φοβάστε στην καθημερινότητά σας και, το χειρότερο, φοβάστε μέσα στο ίδιο σας το δέρμα. Δεν μπορούμε να εγκωμιάζουμε μια κοινωνία, παρά μόνο αν εξασφαλίσουμε την ελευθερία από τον φόβο κάθε ανθρώπου που δίνει σε αυτή τη χώρα την αγάπη του, την εργασία του, τη ζωή του. 

»Στην Apple, η αποστολή ήταν και θα παραμείνει το να δημιουργούμε τεχνολογία που να ενισχύει τους ανθρώπους ώστε να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Αντλούσαμε πάντα δύναμη από την ποικιλομορφία μας (σ.σ. πολυπολιτισμικότητα), καλωσορίσαμε ανθρώπους από κάθε μετερίζι στα καταστήματά μας σε όλο τον κόσμο και κοπιάσαμε για να χτίσουμε μια Apple που θα περιλαμβάνει άπαντες. 

Ομως μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Σήμερα, η Apple κάνει δωρεές σε μια σειρά από ομάδες, όπως το Equal Justice Initiative, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τη φυλετική ανισότητα, να δώσει τέλος στις μαζικές φυλακίσεις και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πλέον ευάλωτων ανθρώπων στην αμερικανική κοινωνία. [...]

»Για να φέρουμε την αλλαγή, πρέπει να επανεξετάσουμε τις ιδέες και τις πράξεις μας λαμβάνοντας υπόψιν τον πόνο που ορισμένοι βιώνουν και πολύ συχνά αγνοείται. Ζητήματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν θα παραμένουν στο περιθώριο. Στους συναδέλφους μας που ανήκουν στη μαύρη κοινότητα λέμε “σας βλέπουμε”. Εχετε σημασία για εμάς, οι ζωές σας έχουν σημασία για εμάς, έχετε αξία εδώ στην Apple

Για όλους τους συναδέλφους μας που είναι πληγωμένοι αυτή τη στιγμή, παρακαλώ να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι και πως έχουμε μέσα για να σας υποστηρίξουμε. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μιλάτε ο ένας με τον άλλον και το να βρίσκετε ανακούφιση στην κοινή μας ανθρωπιά. Εχουμε επίσης δωρεάν μέσα (σ.σ. τρόπους) για να βοηθηθείτε, όπως το Πρόγραμμα Υποστήριξης Εργαζομένων καθώς και υπηρεσίες ψυχικής υγείας. 

»Είναι μια στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν όσο τίποτε άλλο να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα, σε μια συνθήκη που είναι βολική αν αποστρέψουμε το βλέμμα μας από την αδικία. Οσο δύσκολο και να είναι να το παραδεχθούμε, αυτή η επιθυμία είναι από μόνη της ένα σημάδι προνομίων. Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ είναι σοκαριστικός και μια τραγική απόδειξη ότι πρέπει να στοχεύσουμε πιο ψηλά από ένα “φυσιολογικό” μέλλον και να φτιάξουμε ένα μέλλον που θα ανταποκρίνεται στα υψηλότερα ιδανικά, της ισότητας και της δικαιοσύνης. 

»Με τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ: “Kάθε κοινωνία έχει τους προστάτες του υφιστάμενου καθεστώτος (status quo) και τις αδελφότητες των απαθών που είναι περιβόητοι για τον ύπνο τους κατά τη διάρκεια των επαναστάσεων. Σήμερα, η επιβίωσή μας εξαρτάται από την ικανότητά μας να μείνουμε ξύπνιοι, να προσαρμοστούμε σε νέες ιδέες, από το να μείνουμε σε επαγρύπνηση και να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της αλλαγής.”

Με κάθε ανάσα που παίρνουμε, πρέπει να δεσμευόμαστε ότι θα γίνουμε αυτή η αλλαγή και πως θα δημιουργήσουμε έναν καλύτερο, πιο δίκαιο κόσμο για όλους

Τιμ.» 

Η στάση των Facebook, YouTube και Uber

Σύμφωνα με το Bloomberg, και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες υποστήριξης της κοινωνικής δικαιοσύνης το τελευταίο διάστημα. Η YouTube είπε ότι θα χορηγήσει 1 εκατ. δολάρια σε πρωτοβουλίες κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ ο CEO της Uber, ανέφερε ότι θα δώσει 1 εκατ. δολάρια σε δυο ομάδες που αγωνίζονται για μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη. 

Στο μεταξύ, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Facebook δήλωσε ότι ο κολοσσός των social media θα χορηγήσει 10 εκατ. δολάρια σε ομάδες που αντιμάχονται τις φυλετικές διακρίσεις. Στο δημοσίευμα του Bloomberg, ωστόσο, τονίζεται ότι τόσο η Facebook όσο και η YouTube, δέχθηκαν κριτική για τη στάση που κράτησαν απέναντι στο περιεχόμενο που φιλοξενούν. 

Υπενθυμίζεται ότι το Facebook -σε αντίθεση με το Twitter- αποφάσισε να μην αναλάβει δράση κατά ανάρτησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην οποία φάνηκε να απειλεί διαδηλωτές. Η στάση αυτή του Facebook και του Ζούκερμπεργκ δέχθηκε κριτική και εκ των έσω της εταιρείας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο τους τεχνολογικούς κολοσσούς
Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο τους τεχνολογικούς κολοσσούς
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι ξεκινά έρευνα για τις πρακτικές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για να ελέγξει αν περιορίζουν άδικα τον ανταγωνισμό.
Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο τους τεχνολογικούς κολοσσούς
Συμβουλές του Τιμ Κουκ της Apple στον Τραμπ για τους δασμούς
Συμβουλές του Τιμ Κουκ της Apple στον Τραμπ για τους δασμούς
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συζήτησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, τον Τιμ Κουκ, για τις συνέπειες των δασμών που επιβάλλει η κυβέρνησή του σε αγαθά που εισάγονται από την Κίνα και για ανταγωνισμό από μέρους της νοτιοκορεάτικης εταιρείας Samsung.
Συμβουλές του Τιμ Κουκ της Apple στον Τραμπ για τους δασμούς
Παρουσιάστηκαν τα νέα μοντέλα iPhone 11
Παρουσιάστηκαν τα νέα μοντέλα iPhone 11
Οι τεχνολογικές καινοτομίες και οι τιμές. Στην Ελλάδα αναμένονται στις 27 Σεπτεμβρίου. H Apple προσδοκά ότι με τα νέα μοντέλα iPhone θα αυξήσει τις πωλήσεις της.
Παρουσιάστηκαν τα νέα μοντέλα iPhone 11
Το κρυφό μήνυμα στην παρουσίαση των iPhone της Apple
Το κρυφό μήνυμα στην παρουσίαση των iPhone της Apple
Η Apple παρουσίασε τα iPhone 11 την περασμένη Τρίτη σε ένα σόου το οποίο είχε στρέψει επάνω του όλη την υφήλιο. Και η Apple έστειλε ένα υπέροχο κρυφό μήνυμα στους φαν της.
Το κρυφό μήνυμα στην παρουσίαση των iPhone της Apple
Ο Τιμ Κουκ απαντά σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι νέο από τα iPhone
Ο Τιμ Κουκ απαντά σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι νέο από τα iPhone
Στους επικριτές που υποστηρίζουν ότι η καινοτομία στον τομέα των smartphones έχει φθάσει στο πικ της, απάντησε ο CEO της Αpple Tim Cook. 
Ο Τιμ Κουκ απαντά σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι νέο από τα iPhone