Αιμορραγεί η αμερικανική οικονομία

Shutterstock

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παλεύουν με την ύφεση που έφερε η πανδημία, το διαρκώς διογκούμενο χρέος της χώρας φαίνεται να είναι μία πολύ σημαντική πηγή ανησυχίας για την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.

Ακόμη και οι επικριτές της πολιτικής αύξησης του χρέους πιέζουν τη δυσλειτουργική Ουάσιγκτον και τον χαοτικό Λευκό Οίκο να εγκρίνουν ένα νέα γύρο στήριξης της οικονομίας με τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Ο Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό προς μία μη βιώσιμη πορεία», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ωστόσο πρόσθεσε ότι «τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσουμε προτεραιότητα σε τέτοιου είδους θέματα και ανησυχίες».

Βέβαια, όταν όλα αυτά τελειώσουν και η χώρα βγει από την τρέχουσα οικονομική και υγειονομική κρίση, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τεράστιο χρέος.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εκτιμά πως στο τέλος του οικονομικού έτους που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020, το έλλειμμα των ΗΠΑ έφτασε τα 3,13 τρισ. δολάρια, που αντιστοιχεί στο 15,2% του ΑΕΠ. Το χάσμα δημιουργείται από τα έξοδα που άγγιξαν τα 6,55 τρισ. δολάρια και τα έσοδα που μόλις και μετά βίας διαμορφώθηκαν στα 3,42 τρισ. δολάρια για το σύνολο του έτους.

Όσον αφορά στη σχέση με το ΑΕΠ, το έλλειμα του 2020 είναι υπερ-τριπλάσιο από το ετήσιο έλλειμμα του 2019 και είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αιτία γι’ αυτή την τεράστια ετήσια αύξηση είναι πολύ απλή: Από την περασμένη Άνοιξη, η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ ξόδεψε περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την ξαφνική υγειονομική κρίση, που οδήγησε πολλές εταιρείες σε λουκέτα ή απολύσεις και εκατομμύρια εργαζόμενους στην ανεργία. Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι θα χρειαστεί να δοθούν ακόμα περισσότερα χρήματα ώστε ο Λευκός Οίκος να καταφέρει να διαχειριστεί την κρίση του κορωνοϊού.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για το οικονομικό έτος του 2020 στα τέλη του μήνα, όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το χρέος θα ξεπεράσει το μέγεθος της οικονομίας και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 102% του ΑΕΠ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 1946, όταν το Ομοσπονδιακό χρέος είχε φτάσει το 106,1% του ΑΕΠ.

Το πρόβλημα με ένα τόσο υψηλό χρέος είναι ότι όσο αυξάνονται τόσο μειώνονται οι δυνατότητες της κυβέρνησης να προχωρά σε κινήσεις που θα καλύπτουν της οικονομικές ανάγκες της χώρας, ειδικά σε περιόδους κρίσεων.

Ειδικοί προβλέπουν ότι οι δαπάνες θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία ξεπερνώντας κατά πολύ τα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές επιτοκίων των ομολόγων – ακόμη και αν παραμείνουν στα χαμηλά επίπεδα που βρίσκονται τώρα – θα συνεχίσουν να απορροφούν όλο και μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που προέρχονται από τους φόρους των Αμερικανών.

Δεδομένων των κινδύνων που υπάρχουν και μπορεί να εμφανιστούν, όπως μία πανδημία, το βάρος του χρέους που ήδη ξεπερνά την οικονομική ανάπτυξη δημιουργεί όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο για να πέσει μία οικονομία σε κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ