fbpxΟ Μπόρις Τζόνσον μπροστά σε μία «πανάκριβη» επιλογή | Economistas.gr
Skip to main content

Ο Μπόρις Τζόνσον μπροστά σε μία «πανάκριβη» επιλογή

Ο Μπόρις Τζόνσον μπροστά σε μία «πανάκριβη» επιλογή
Ο Μπόρις Τζόνσον / AP Images

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία δύσκολη επιλογή, η οποία μπορεί να αποδειχθεί «πανάκριβη».

Σε μία στιγμή που η βρετανική οικονομία έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία, οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται ουσιαστικά σε αδιέξοδο. Με το Brexit λοιπόν έτοιμο να καταρρεύσει, ο Τζόνσον πρέπει να αποφασίσει αν θα προσπαθήσει να βρει μία συμφωνία με τις Βρυξέλλες ή αν θα αποχωρήσει.

Ούτως ή άλλως, το Λονδίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με μία πολύ δύσκολη χρονιά το 2021, καθώς η χώρα δίνει μάχη για να ξεπεράσει το διπλό χτύπημα από τον κορωνοϊό και το Brexit. Όμως, ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τη σημαντικότερη αγορά για τις βρετανικές εξαγωγές απλά θα μεγεθύνει σημαντικά τον πόνο.

Το να φύγει με άδεια χέρια – όπως απειλεί ο Βρετανός πρωθυπουργός – θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν τεράστια προβλήματα στο εμπόριο όταν ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος στα τέλη της χρονιάς. Το κόστος για την οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2021, με βάση το σενάριο της Citi για λογαριασμό του CNN Business, το οποίο βασίστηκε σε περιορισμένο εμπόριο μεταξύ των δύο περιοχών. Κάτι τέτοιο θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες του Λονδίνου να ανακάμψει από την ύφεση που έφερε η πανδημία.

«Ο συνδυασμός του Covid 19 και την εξόδου της χώρας από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά καθιστά τις προβλέψεις για το μέλλον της Βρετανίας εξαιρετικά αβέβαιες»< δήλωσε ο Λώρενς Μπουν, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής του ΟΟΣΑ.

Ελάχιστη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για τη Μεγάλη Βρετανία και της Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία πριν από την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου του 2020.

Οι συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας ολοκληρώθηκαν χωρίς ουσιαστική πρόοδο και ο Τζόνσον δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η χώρα του πρέπει να προετοιμαστεί για μία εμπορική σχέση που θα μοιάζει με την αντίστοιχη της Αυστραλίας, η οποία δε διαθέτει ουσιαστικά εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και όλες οι συναλλαγές γίνονται με βάση τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ωστόσο, ίσως υπάρχουν ακόμα ελπίδες για ευτυχή κατάληξη, καθώς οι δύο πλευρές μοιάζουν πλέον λίγο πιο διατεθειμένες να ξανακάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου τα θέματα αιχμής είναι τα δικαιώματα αλιείας, καθώς και ο μηχανισμός που θα χρησιμοποιείται για την επίλυση μελλοντικών διαφωνιών.

Οι επιχειρήσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Η εμπλοκή με το Brexit δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τη Μεγάλη Βρετανία. Η Citi εκτιμά ότι η ύφεση φέτος θα φτάσει το 9,4% - η μεγαλύτερη πτώση από το 1921, σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Αγγλίας. Ενώ τα νέα μέτρα κατά πάσα πιθανότητα θα επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Ένα άτακτο Brexit σε συνδυασμό με την κρίση της πανδημίας θα παρατείνει σημαντικά την περίοδο της ανάκαμψης για τη βρετανική οικονομία. Με μία περιορισμένη εμπορική συμφωνία, η Citi εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία μπορεί να ανακάμψει κατά 4,6% το 2021 πριν χάσει το μομέντουμ μεταξύ του 2022 και του 2024. Το άτακτο Brexit θα κόψει τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα από την παραπάνω πρόβλεψη, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος θα αγγίξει τα 20 δισ. στερλίνες ή 25 δισ. δολάρια.

Μέσα σε όλη αυτή την αβεβαιότητα, οι επιχειρήσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τους επόμενους μήνες. Σε έρευνα που έγινε μεταξύ 950 στελεχών, σχεδόν το ένα τέταρτο απάντησαν ότι δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι θα είναι έτοιμη για το τέλος της μεταβατικής περιόδου στο τέλος της χρονιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι σημαίνει το Brexit για τους επενδυτές
Τι σημαίνει το Brexit για τους επενδυτές
Οι χρηματιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές αναταράξεις στην αγορά εν όψει της 12ης Δεκεμβρίου, όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η τρίτη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Τι σημαίνει το Brexit για τους επενδυτές
Μπόρις: Από πολιτική καρικατούρα, πανίσχυρος πρωθυπουργός
Μπόρις: Από πολιτική καρικατούρα, πανίσχυρος πρωθυπουργός
Η πορεία του Τζόνσον ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες όταν ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας, Telegraph, όπου έγραψε άπειρα ρεπορτάζ για το υπέρ-κράτος των Βρυξελλών, που ήθελε να ελέγχει «από το σχήμα της μπανάνας έως το μέγεθος των προφυλακτικών».
Μπόρις: Από πολιτική καρικατούρα, πανίσχυρος πρωθυπουργός
Μπόρις Τζόνσον: Ο μεγάλος τζογαδόρος
Μπόρις Τζόνσον: Ο μεγάλος τζογαδόρος
Η πορεία του συντηρητικού πολιτικού που σφράγισε την πορεία της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μπόρις Τζόνσον: Ο μεγάλος τζογαδόρος
Βρετανία: Κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει σχέδιο για την οικονομία
Βρετανία: Κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει σχέδιο για την οικονομία
Οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί στη Μεγάλη Βρετανία υπόσχονται – με στόμφο – ότι θα σώσουν την οικονομία της χώρας. Όμως, ο στόχος αυτός είναι αρκετά δύσκολος.
Βρετανία: Κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει σχέδιο για την οικονομία