Τι μπορεί να κάνει ο Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική οικονομία

AP Images

Η κοινωνική και οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που έδωσαν τη νίκη στις εκλογές στον Τζο Μπάιντεν – και οι πρώτοι μήνες του στο Οβάλ Γραφείο θα πρέπει να αφιερωθούν στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Με τη χώρα να είναι βαθιά διχασμένη, το κόμμα του Μπάιντεν θα έχει τον έλεγχο της Βουλής και μία μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει την ατζέντα του.

Τι σκοπεύει όμως να κάνει;

Από τότε που κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Μπάιντεν υπόσχεται αύξηση των πόρων για την αντιμετώπιση των ζημιών από την πανδημία. Οι Δημοκρατικοί επεξεργάζονται ένα σχέδιο που περιλαμβάνει επιπλέον επιδόματα για τις περισσότερες οικογένειες και επιπλέον πόρους για τις τοπικές κυβερνήσεις – σχέδιο, το οποίο είχαν μπλοκάρει οι Ρεπουμπλικανοί με τον Τραμπ. Και σίγουρα οι Ρεπουμπλικανοί θα προσπαθήσουν να το μπλοκάρουν, όμως αναλυτές θεωρούν βέβαιο ένα νέο πλάνο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομία με 750 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θέλει τουλάχιστον να διπλασιαστεί το βασικό ημερομίσθιο στις ΗΠΑ στα 15 δολάρια την ώρα, μία βασική προτεραιότητα για τα συνδικάτα εδώ και χρόνια. Έχει επίσης υποσχεθεί να πιέσει για αύξηση της φορολογίας στα πλουσιότερα νοικοκυριά και ακύρωση των φοροελαφρύνσεων που είχε περάσει η κυβέρνηση Τραμπ – μειώνοντας τον ανώτατο συντελεστή από το 35% στο 21%. Όμως, παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί διαθέτουν πλειοψηφία και στα δύο σώματα, δεν είναι βέβαιο ότι ο νέος Πρόεδρος θα καταφέρει να περάσει τη φορολογική του μεταρρύθμιση, τουλάχιστον στο σύνολό της.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να επανεκκινήσει την αμερικανική οικονομία με κολοσσιαίες επενδύσεις σε υποδομές, δίνοντας έμφαση σε σχέδια φιλικά προς το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το σχέδιο αυτό θα έχει τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ θα μπορούσα – θεωρητικά τουλάχιστον – να ενώσει του φιλελεύθερους και τους συντηρητικούς.

Ο Μπάιντεν δε θα βασιστεί στο Κογκρέσο για τα πάντα, οπότε είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει την εκτελεστική του εξουσία για θέματα όπως η μετανάστευση και το περιβάλλον, δύο θέματα που δίχασαν τον επιχειρηματικό κόσμο κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο νέος Πρόεδρος έχει ήδη δεσμευτεί να ακυρώσει κάποιες αποφάσεις του Τραμπ, όπως την απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και την ακύρωση της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ από μουσουλμανικές χώρες.

Σημαντικά στελέχη των Δημοκρατικών, όπως οι Γερουσιαστές, Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Τσακ Σούμερ, έχουν ασκήσει πιέσεις για διαγραφή χρεών έως 50.000 δολαρίων σε φοιτητικά δάνεια από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, ο Μπάιντεν έχει αντισταθεί στις πιέσεις για μονομερή δράση και έχει παραμείνει στην προεκλογική του δέσμευση για διαγραφή χρέους έως 10.000 δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ