fbpxΗ κυβέρνηση του Τζόνσον «αλλοιώνει» την πραγματικότητα του Brexit | Economistas.gr
Skip to main content

Η κυβέρνηση του Τζόνσον «αλλοιώνει» την πραγματικότητα του Brexit

Η κυβέρνηση του Τζόνσον «αλλοιώνει» την πραγματικότητα του Brexit
AP Images

Έχουν περάσει επτά εβδομάδες από τότε που η Μεγάλη Βρετανία ολοκλήρωσε την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η εμπορική συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον έχει πλέον μπει σε εφαρμογή.

Σε αυτό το διάστημα, οι Βρετανοί εξαγωγείς παλεύουν να επιβιώσουν εξ αιτίας των περιορισμών στο εμπόριο. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι παραγγελίες καθυστερούν πάρα πολύ, λόγω της γραφειοκρατίας. Σε άλλες περιπτώσεις, τα φρέσκα προϊόντα δεν καταφέρνουν να φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε καλή κατάσταση, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα σκουπίδια. Και όλα αυτά είναι φυσικά το αποτέλεσμα της βρετανικής πολιτικής απόφασης να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή ένωση εμπορίου και τελωνείων.

Brexit: Βαριές συνέπειες για τις εταιρείες

Για εταιρείες που έχουν χτίσει τη λειτουργία τους με βάση την απρόσκοπτη πρόσβαση στην αγορά, οι δασμοί αυτοί – που επιβλήθηκαν μέσα σε μία νύχτα, χωρίς προειδοποίηση – έχουν πολύ βαριές συνέπειες. Και παρότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις είχαν στη διάθεσή τους χρόνια για να προετοιμαστούν για το Brexit, η αλήθεια είναι ότι η εμπορική συμφωνία επετεύχθη στις 24 Δεκεμβρίου και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση θα έκανε ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, όμως η αλήθεια είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον και το περιβάλλον του απλά στρουθοκαμηλίζουν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει αυτά τα προβλήματα «δυσκολίες της αρχής».

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν πρόκειται για «δυσκολίες της αρχής». Τα προβλήματα οφείλονται στην αυξημένη γραφειοκρατία για το τελωνείο, την απόδειξη της προέλευσης του προϊόντος, καθώς και υγειονομικοί έλεγχοι.

Για παράδειγμα, όσον αφορά εταιρείες που εισάγουν πράγματα από την Ευρώπη για να εξάγουν στη συνέχεια ένα τελειωμένο προϊόν, τότε η γραφειοκρατία είναι απαραίτητη σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής, γεγονός που αφήνει τους Βρετανούς εξαγωγείς στο έλεος των ευρωπαϊκών εταιρειών, που επίσης παλεύουν με τις νέες διαδικασίες.

Και αν αυτή η κατάσταση φαίνεται δύσκολη, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι θα επιδεινωθεί. Οι έλεγχοι στις εισαγωγές τροφίμων στην ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσουν από τον επόμενο Απρίλιο και ήδη τα αποθέματα εξαντλούνται. Και όταν βγει ο τομέας της φιλοξενίας στην Ευρώπη από το lockdown, τότε η ζήτηση για τρόφιμα και ποτά θα αυξηθεί σημαντικά. Και αν δεν μπορούν οι Βρετανοί να καλύψουν τη ζήτηση για κάποια προϊόντα, τότε θα την καλύψουν οι ανταγωνιστές τους.

Και δυστυχώς για τους εξαγωγείς, ούτε η Βρετανική κυβέρνηση, αλλά ούτε και το Ευρωκοινοβούλιο δε φαίνονται διατεθειμένοι να ξανανοίξουν το θέμα της συμφωνίας για το Brexit. Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν, το Λονδίνο έδωσε προτεραιότητα στην αυτονομία του παρά στο να επιτύχει μία εμπορική συμφωνία που θα ευνοούσε τις τοπικές επιχειρήσεις τους εξαγωγείς, αλλά και τους ψαράδες.

Brexit: Το πλήγμα για τους εξαγωγείς

Προς το παρόν έχουν πληγεί κυρίως οι εξαγωγείς, όμως είναι διάχυτη η ανησυχία ότι το σκληρό Brexit του Μπόρις Τζόνσον θα πλήξει μεσοπρόθεσμα και τον τομέα των υπηρεσιών.

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους ενός σκληρού Brexit ήταν και οι επιπτώσεις που θα είχε στο City του Λονδίνου. Και παρά το γεγονός ότι δεν ήρθε η τεράστια απώλεια θέσεων εργασίας που πολλοί περίμεναν, δισεκατομμύρια δολάρια έχουν φύγει από το Λονδίνο με κατεύθυνση το Άμστερνταμ από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό ακόμα δεν έχει άμεσες επιπτώσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα, όμως μακροπρόθεσμα αναμένεται να υπονομεύσει τη θέση του City στις χρηματαγορές.

Πέραν όλων η Βρετανία συνεχίζει να είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο και διαθέτει πολλούς έμπειρους και καταρτισμένους εργαζόμενους σε κάθε τομέα. Άρα η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Όμως για να αναστραφεί, θα πρέπει ο Μπόρις Τζόνσον και το υπουργικό του συμβούλιο να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα και να την αντιμετωπίσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ζαριά του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit
Η ζαριά του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit
Πολλοί Τόρις πιστεύουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν έμαθε το μάθημα του 2017 και φοβούνται ότι η κίνησή του για εκλογές θα γυρίσει μπούμερανγκ.
Η ζαριά του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit
Τι σημαίνει το Brexit για τους επενδυτές
Τι σημαίνει το Brexit για τους επενδυτές
Οι χρηματιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές αναταράξεις στην αγορά εν όψει της 12ης Δεκεμβρίου, όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η τρίτη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Τι σημαίνει το Brexit για τους επενδυτές
Παρά τη συμφωνία για το Brexit, οι δασμοί είναι εδώ
Παρά τη συμφωνία για το Brexit, οι δασμοί είναι εδώ
Βρετανικές εξαγωγές αξίας δισεκατομμυρίων στερλινών υπόκεινται σε δασμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρώπη, προκύπτει από ανάλυση ειδικών βασισμένη σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat.
Παρά τη συμφωνία για το Brexit, οι δασμοί είναι εδώ
Βρετανία: Κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει σχέδιο για την οικονομία
Βρετανία: Κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει σχέδιο για την οικονομία
Οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί στη Μεγάλη Βρετανία υπόσχονται – με στόμφο – ότι θα σώσουν την οικονομία της χώρας. Όμως, ο στόχος αυτός είναι αρκετά δύσκολος.
Βρετανία: Κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει σχέδιο για την οικονομία