Τα μαγαζιά της 5ης Λεωφόρου χρωστούν εκατομμύρια σε ενοίκια

Οι δρόμοι της Νέας Υόρκης/ Φωτογραφία Eurokinissi

Το λιανικό εμπόριο ήταν μεταξύ των τομέων που δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού παγκοσμίως. Από την τάση αυτή δεν ξέφυγαν ούτε τα πολυτελέστατα καταστήματα της περίφημης 5ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη, ενός από τους ακριβούς δρόμους του κόσμου.

Κάποτε η 5η Λεωφόρος ήταν ο παράδεισος των καταναλωτών, όμως πλέον έχει μεταμορφωθεί, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση της κατάστασης σε «πεδίο μάχης μεταξύ των ιδιοκτητών των καταστημάτων και των ενοικιαστών, οι οποίοι αναζητούν τρόπους για να απαλλαγούν από τα συμβόλαια με τα πανάκριβα ενοίκια».

Όπως υποστήριζε σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, πέραν της δραματικής πτώσης των τουριστών, τα καταστήματα έχουν επίσης δεχτεί ισχυρό πλήγμα και από την έλλειψη των περαστικών – εργαζομένων, οι οποίοι διέσχιζαν καθημερινά την Πέμπτη Λεωφόρο για να πάνε ή να επιστρέψουν από τη δουλειά τους.

Γνωστοί ενοικιαστές, όπως η Εθνική Ένωση Καλαθοσφαίρισης των ΗΠΑ (NBA), ο Valentino και ο Marc Fisher είναι όλοι εν μέσω δικαστικής διαμάχης για απλήρωτα ενοίκια. Οι ιδιοκτήτες σε μία ακτίνα 20 τετραγώνων στην Πέμπτη Λεωφόρο διεκδικούν, συνολικά, ενοίκια 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η NBA έχει κρατήσει το κατάστημά της στο 545 της Πέμπτης Λεωφόρου κλειστό και χρωστά, σύμφωνα με ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ, ενοίκια 8 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Valentino έφυγε από το κατάστημα που βρίσκεται στο 693 της Πέμπτης Λεωφόρου και αυτή τη στιγμή είναι στα δικαστήρια με τον ιδιοκτήτη για τα υπόλοιπα οκτώ χρόνια του συμβολαίου. Ο Marc Fisher είναι επίσης εν μέσω δικαστικής διαμάχης με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, τον Trump Organization, για ενοίκια άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Armani πιθανότατα θα ξενοικιάσει το κατάστημά του κοντά στην 5η Λεωφόρο όταν τελειώσει το συμβόλαιο σε δύο χρόνια και η Abercrombie and Fitch, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα κάνει στο μέλλον.

Όλο αυτό φυσικά είναι ένας φαύλος κύκλος, καθώς αν κλείσουν μαγαζιά, τότε θα μειωθεί και ο τουρισμός στην πόλη, δεδομένου ότι κάποιοι τουρίστες επισκέπτονται το «Μεγάλο Μήλο» για ψώνια. Σε συνδυασμό με την αύξηση της εγκληματικότητας, τα έσοδα της Νέας Υόρκης κινδυνεύουν αν δεν αναληφθεί δράση.

Όπως και να έχει το θέμα, η Πέμπτη Λεωφόρος δε θα είναι η ίδια μετά την πανδημία. Ήδη σε δημοφιλής δρόμους, μεγάλες αλυσίδες πληρώνουν ενοίκια μειωμένα κατά 20%, ενώ σε πιο ακριβά σημεία παρατηρείται επίσης πτώση. Συνολικά, είναι ξενοίκιαστο το 23% των διαθέσιμων τετραγωνικών, εκτιμούν οι ειδικοί, ενώ η κατάσταση δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ