Οι καταναλωτές έχουν 5,4 τρισεκατομμύρια για ξόδεμα…

Δολάρια/ Φωτογραφία AP

Οι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταφέρει να αποταμιεύσουν επιπλέον 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, θέτοντας τις βάσεις για μία καταναλωτική έκρηξη που θα μπορούσε να δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με έρευνα της Moody's Analytics, τα νοικοκυριά κατάφεραν να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους, που αντιστοιχούν στο 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έως τα τέλη Μαρτίου. Ενώ τα χρήματα αυτά είναι πλέον των αποταμιεύσεων που θα είχαν γίνει αν δεν είχε χτυπήσει η πανδημία και η συμπεριφορά των καταναλωτών ήταν αντίστοιχη με του 2019.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξηση των αποταμιεύσεων έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 12% του ΑΕΠ της χώρας, και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 10% του ΑΕΠ.

Σε γενικές γραμμές, οι αποταμιεύσεις βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη όπου τα lockdown σε συνδυασμό με μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων ήταν πολύ σημαντικά.

Ταυτόχρονα, πολλά πλουσιότερα νοικοκυριά, των οποίων το εισόδημα δεν επηρεάστηκε από την πανδημία αύξησαν επίσης τις αποταμιεύσεις τους, καθώς θα ξόδευαν χρήματα σε ταξίδια, ψυχαγωγία και εστίαση.

Ένας δεύτερος παράγοντας που έδωσε ώθηση στις αποταμιεύσεις είναι τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων για εργαζόμενους και εταιρείες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε τον περασμένο Νοέμβριο ότι τα πακέτα στήριξης των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών σε όλον τον κόσμο ανήλθαν σε 19,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ώστε να αποφευχθεί η χειρότερη ύφεση των οικονομιών από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

Τα μέτρα στήριξης βοήθησαν να πληρωθούν μισθοί και να σωθούν επιχειρήσεις που πάλευαν να επιβιώσουν, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να αποταμιεύσουν χρήματα παρά την οικονομική ύφεση.

Καθώς τα lockdown χαλαρώνουν, οι καταναλωτές εκτιμάται ότι θα ξοδέψουν περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από το επιπλέον ρευστό που διαθέτουν δίνοντας ώθηση στην παγκόσμια οικονομία. Αναλυτές εκτιμούν ότι αν αυτό το νούμερο επαληθευτεί, τότε θα προσθέσει δύο ποσοστιαίες μονάδες στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Οι επιπλέον καταναλωτικές δαπάνες δημιουργούν και ανησυχία για αύξηση του πληθωρισμού, που θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια και να τερματίσουν νωρίτερα τα προγράμματα αγοράς ομολόγων.

Πάντως, έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν τις επιταγές στήριξης που έλαβαν από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση είτε για να αποταμιεύσουν τα χρήματα, είτε για να αποπληρώσουν χρέη.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παγκοσμίως ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί, από το 2005 που άρχισε η συγκεκριμένη μέτρηση.

Ωστόσο, το ανησυχητικό στοιχείο των ερευνών είναι ότι η πανδημία επέφερε πιο μεγάλο χτύπημα στα οικονομικά των νέων ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ