Αμερικανικές εταιρείες δοκιμάζουν την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών

Shutterstock: Drazen Zigic

Το «κάψιμο» των εργαζομένων είναι γεγονός και η πανδημία έχει βάλει στο τραπέζι τη συζήτηση του πώς μπορούν να εξελιχθούν οι μοντέρνοι εργασιακοί χώροι. Και, φυσικά, το θέμα που κυριαρχεί σε αυτήν την περίπτωση είναι η ιδέα της τετραήμερης εργασίας.

Κάποιες εταιρείες είχαν ήδη υιοθετήσει την ιδέα πριν την πανδημία, όπως η Microsoft της Ιαπωνίας, η οποία είχε δοκιμάσει την τετραήμερη εργασία στα μέσα του 2019 και είδε την παραγωγικότητα να εκτοξεύεται κατά περίπου 40%.

Ωστόσο, άλλες εταιρείες έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον, καθώς η πανδημία έπληξε την ψυχική υγεία των εργαζομένων, στέλνοντας στα ύψη τα επίπεδα άγχους και του «καψίματος» ή αλλιώς, burnout.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η τετραήμερη εργασία θα είναι αναπόφευκτα η εξέλιξη. Μην ξεχνάμε ότι στις αρχές του 20ου αιώνα εφευρέθηκε το Σαββατοκύριακο, με πολλούς να φέρνουν αντιρρήσεις υποστηρίζοντας ότι θα «κακομάθαινε» τους εργαζομένους και θα «υποβάθμιζε» τη σημασία της εργασίας. Σήμερα, το Σαββατοκύριακο θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Σήμερα, όμως, υπάρχουν εταιρείες που είτε σκέφτονται είτε έχουν εφαρμόσει την τετραήμερη εργασία:

Η τελευταία εταιρεία που εφάρμοσε το μέτρο είναι η πλατφόρμα Kickstarter, που ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει την 4ημερη εργασία το 2022, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί αν θα αφορά όλους τους εργαζομένους ή ένα μέρος αυτών.

Η εταιρεία λογισμικού για κοινωνικά δίκτυα, Buffer, είχε ξεκινήσει στα μέσα του 2020 να εφαρμόζει την 4ημερη εργασία σε 89 υπαλλήλους της. Αυτό κράτησε έως το τέλος της χρονιάς και οι υπάλληλοι πληρώνονταν κανονικά. Όπως αποδείχτηκε, οι υπάλληλοι έβγαζαν τη δουλειά που έπρεπε και αρκετοί αύξησαν του ρυθμούς τους, ενώ σημαντική βελτίωση παρουσιάστηκε στη διάθεσή τους, αλλά και στα επίπεδα άγχους.

Ο παγκόσμιος κολοσσός των καταναλωτικών αγαθών, Unilever, ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2020 ότι θα πειραματιστεί με την 4ημερη εργασία για τους 81 υπαλλήλους της στη Νέα Ζηλανδία έως το Δεκέμβριο του 2021. Το προσωπικό πληρώνεται κανονικά και η Unilever αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος για να εφαρμόσει την τετραήμερη εργασία και στους 155.000 υπαλλήλους της, παγκοσμίως.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Guardian ανέφερε σε ρεπορτάζ της ότι η Ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε να καλύψει το κόστος για τις εταιρείες που θα δοκιμάσουν την εβδομάδα των 32 ωρών εργασίας, χωρίς να μειώσουν τις αποδοχές των υπαλλήλων. Για να γίνει αυτό δημιουργήθηκε ένα ταμείο πολλών εκατομμυρίων που θα δίνει τη δυνατότητα σε 200 εργοδότες – και άρα χιλιάδες υπαλλήλους – να δοκιμάσουν αυτή την προσέγγιση. Το συγκεκριμένο πείραμα στην Ισπανία θα ξεκινήσει από το Φθινόπωρο και ίσως αποτελέσει μπούσουλα και για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ