Η κινεζική «επανάσταση» κοστίζει πάνω από 3 τρισ. στους επενδυτές

Shutterstock/ Dilok Klaisataporn

Παραμένουν στην Κίνα οι κολοσσιαίες επενδυτικές εταιρείες, παρά τις σαρωτικές αλλαγές που αποφάσισε το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι οποίες είχαν ως συνέπεια να εξαφανιστούν πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από την χρηματιστηριακή αξία των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι οι Κινεζικές αρχές άλλαξαν άρδην το status quo των τεχνολογικών εταιρειών, της εκπαίδευσης και άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, με διαδικασίες που θυμίζουν την Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο τσε Τουνγκ, οι μεγάλοι επενδυτές επιμένουν ότι η Ασιατική χώρα συνεχίζει να είναι μία πολύ καλή επιλογή για επενδύσεις. Όπως υποστηρίζουν, οι νέοι κανονισμοί είναι απαραίτητοι και είχαν ήδη καθυστερήσει να εφαρμοστούν, την ώρα που οι προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας παραμένουν ιδιαιτέρως ελκυστικές για τους επενδυτές.

Μάλιστα, πολλά μεγάλα ονόματα της Wall Street, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, της Fidelity και της Goldman Sachs, συνεχίζουν να προτρέπουν τους πελάτες τους να επενδύσουν την Κίνα.

Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει το τελευταίο 12μηνο έχουν μεταμορφώσει πολλές εταιρείες και σε πολλές περιπτώσεις έχουν επιπτώσεις και στην οικονομική ανάπτυξη. Ο τομέας των υπηρεσιών συρρικνώθηκε τον Αύγουστο που μας πέρασε για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες.

Για παράδειγμα, η τεχνολογική χρηματιστηριακή εταιρεία, Ant Group, έχει χάσει τη μισή της αξία από τον περασμένο Νοέμβριο που σκόπευε να ξεκινήσει η δημόσια εγγραφή της, η οποία τελικά αναβλήθηκε. Τεράστιες απώλειες έχουν καταγράψει οι μετοχές και πολλών άλλων Κινεζικών εταιρειών, ενώ ο δείκτης στο Πεκίνο έχει χάσει το 13% της αξίας του από τις αρχές της χρονιάς, την ώρα που ο παγκόσμιος σχετικός δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 16%.

Από την άλλη πλευρά, κάποιες μεγάλες επενδυτικές εταιρείες της Κίνας – συμπεριλαμβανομένης της Masayoshi Son που ιδρύθηκε από την SoftBank – έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις ότι θα χρειαστεί να περιμένουν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε νέες επιθετικές αγορές μετοχών.

Άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Bank of America, προτείνουν σε επενδυτές να αποφύγουν τις Κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες και να αναζητήσουν ευκαιρίες στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Ινδία και σε άλλες Ασιατικές χώρες.

Άλλωστε, το Πεκίνο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει τη σκληρή του προσέγγιση στους κανονισμούς, τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε πρόσφατα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι οι αντιμονοπωλιακοί κανονισμοί και τα άλλα μέτρα είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η «ευημερία όλων».

Μάλιστα, τα ελεγχόμενα από το κράτος ΜΜΕ έχουν δώσει στη δημοσιότητα ένα άρθρο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα κοινωνικά δίκτυα, το οποίο αποκαλεί τα μέτρα του ΣΙ για την οικονομία, τα χρηματοοικονομικά, τον πολιτισμό και την πολιτική μία «εκ βαθέων επανάσταση» για να τερματιστεί ο «καπιταλιστικός παράδεισος» στις Κινεζικές αγορές.

Πολλοί επενδυτές συνεχίζουν να μην ανησυχούν τονίζοντας ότι τα μέτρα είναι μία «απάντηση» στον απίστευτο ρυθμό με τον οποίο γιγαντώθηκαν πολλές Κινεζικές επιχειρήσεις, ενώ προβλέπουν ότι και ο υπόλοιπος πλανήτης θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Πεκίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ