Ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία στη δεύτερη χρονιά του Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν/ Φωτογραφία AP

Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από τη βουτιά της πανδημίας του κορωνοϊού συνεχίστηκε έως τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο, το πολύ δυνατό φίνις του 2021 μάλλον δε θα διατηρηθεί και φέτος.

Ήδη η οικονομία παλεύει να συνέλθει από τις επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης, Όμικρον, η οποία έπληξε τις επιχειρήσεις στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου – πολύ αργά για να επιδράσει στα οικονομικά αποτελέσματα.

Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας – ο βασικός δείκτης μέτρησης μίας οικονομίας – ενισχύθηκε κατά 5,7% πέρυσι, ο ταχύτερος ρυθμός που έχει καταγραφεί από το 1984 όταν ο Ρόναλντ Ρήγκαν ήταν ακόμα στο Λευκό Οίκο.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου της χρονιάς ήταν πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές: το ΑΕΠ των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 6,9% σε ετήσια βάση.

Η άνοδος αυτή ήταν μία αισθητή βελτίωση σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο όταν κυριαρχούσε στις κοινωνίες η μετάλλαξη Δέλτα και το ΑΕΠ είχε ενισχυθεί κατά 2,3%. Ήταν η καλύτερη επίδοση από το τρίτο τρίμηνο του 2020 όταν άρχισαν να ξανανοίγουν οι οικονομίες σε όλον τον κόσμο μετά τα lockdown.

Δυνατή ανάπτυξη – υψηλός πληθωρισμός

Το θέμα είναι ότι δεν ήταν μόνο οι ρυθμοί ανάπτυξης που εκτινάχθηκαν πέρυσι. Το χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι ελλείψεις εργατών και η αύξηση της ζήτησης προϊόντων οδήγησε και τις τιμές των προϊόντων σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι καταναλωτικές δαπάνες εκτινάχτηκαν πέρυσι κατά 7,9%, γεγονός που οφείλεται και στην αύξηση της κατανάλωσης, αλλά και στην άνοδο των τιμών. Πρόκειται για τη σημαντικότερη αύξηση που έχει καταγραφεί από το 1946.

Ταυτόχρονα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή – ο σημαντικότερης δείκτης που σχετίζεται με τον πληθωρισμό – ενισχύθηκε κατά 3,9%, καταγράφοντας τη σημαντικότερη άνοδο από το 1990.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της χρονιάς, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,5%, καταγράφοντας τη σημαντικότερη άνοδο από το τρίτο τρίμηνο του 1981.

Στο πληθωρισμό δεν συνέβαλαν μόνο οι καταναλωτικές δαπάνες, αλλά και άλλοι οικονομικοί δείκτες, όπως για παράδειγμα, η προσπάθεια των εταιρειών να ξαναχτίσουν τα αποθεματικά τους, που είχαν μειωθεί σημαντικά, όπως για παράδειγμα, σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία.

Όμως, όσο δυνατό ήταν το φίνις του 2021, τόσες ανησυχίες υπάρχουν για το ξεκίνημα του 2022. Η άφιξη της Όμικρον στα τέλη Νοεμβρίου έστειλε στα ύψη τις μολύνσεις από κορωνοϊό και δημιούργησε νέα προβλήματα στις επιχειρήσεις, που υποχρεώθηκαν να ξαναβάλουν τους εργαζόμενους – που είχαν αρχίσει να επιστρέφουν – σε τηλεργασία.

Μέσα σε αυτά, όπως όλα δείχνουν, οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται να σταματήσουν την παροχή των πακέτων στήριξης, πιέζοντας ακόμα περισσότερο την εύθραυστη ανάκαμψη των οικονομιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ