Η Deutsche Bank προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι έρχεται ύφεση

Αμερικανική Οικονομία/ Φωτογραφία shutterstock

Η μάχη που δίνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενάντια στον πληθωρισμό θα φέρει ύφεση στην αμερικανική οικονομία, η οποία θα χτυπήσει στα τέλη της επόμενης χρονιάς, προειδοποίησαν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Η προειδοποίηση για ύφεση – η πρώτη από μεγάλη τράπεζα – αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να φρενάρει τόσο απότομα την αμερικανική οικονομία που θα σταματήσει αμέσως την ανάκαμψη που ξεκίνησε πριν από μόλις δύο χρόνια.

Η πρόβλεψη των αναλυτών της Deutsche Bank οφείλεται στην εκτόξευση του πληθωρισμού, με τις καταναλωτικές τιμές να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 40 χρόνια. Και, φυσικά, οι ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί έχουν σβήσει εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Αντιθέτως, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η Fed θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αυξήσεις επιτοκίων ώστε να θέσει τις τιμές υπό έλεγχο. Στην έκθεση της Deutsche Bank τονίζεται το πώς η ενέργεια και οι τιμές τροφίμων έχουν εκτοξευθεί από την εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως τονίζεται, για να διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών, θα πρέπει ο Ομοσπονδιακή Τράπεζα να κάνει περιοριστική πολιτική, που με άλλα λόγια σημαίνει ότι δεν μπορεί απλά να φρενάρει την οικονομία. Θα πρέπει να την επιβραδύνει πραγματικά.

«Ελαφριά» ύφεση και 5% ανεργία

Παρότι η Deutsche Bank έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «συνεχιζόμενη αβεβαιότητα» για το χρόνο και το μέγεθος της ύφεσης, οι αναλυτές της θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της επόμενης χρονιάς και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι η Deutsche Bank δεν προβλέπει βαθιά και επίπονη ύφεση, όπως τις δύο προηγούμενες φορές.

Η τράπεζα προβλέπει «ελαφριά ύφεση», με την ανεργία να κινείται λίγο πάνω από το 5% το 2024. Βέβαια, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε αρκετές απολύσεις εργαζομένων. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο υφέσεων, το ποσοστό ανεργίας χτύπησε κόκκινο το 2020 με 14,7% και το 2009 με 10%.

Στην έκθεση της Deutsche Bank προβλέπεται επίσης ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στα επιθυμητά για τη Fed επίπεδα, δηλαδή στην περιοχή του 2%, έως τα τέλη του 2024.

Ειδικός αναλυτής της Moody's προέβλεψε ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες για ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ οι αναλυτές της Goldman Sachs έχουν αυξήσει την πιθανότητα στο 35%.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, επισήμανε σε ομιλία του τον περασμένο μήνα ότι η Fed κατάφερε να προσγειώσει ομαλά την αμερικανική οικονομία σε τρεις περιπτώσεις, το 1965, το 1984 και το 1995.

Βέβαια, όπως τόνισε, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα καταφέρει το ίδιο αποτέλεσμα και αυτή τη φορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ