Οι Αμερικανοί έχασαν μισό τρισεκατομμύριο το 2022

Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης/ Φωτογραφία AP

Η διολίσθηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου έπληξε σημαντικά τον πλούτο που υπάρχει στην Αμερική.

Συγκεκριμένα, η καθαρή αξία των νοικοκυριών και των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων υποχώρησε κατά μισό τρισεκατομμύριο δολάρια στα 149,3 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Πρόκειται, φυσικά, για μία δραματική στροφή από τις σημαντικές αυξήσεις του πλούτου που ξεκίνησαν στα μέσα του 2020, πυροδοτούμενες από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των σπιτιών και την άνοδο των τιμών των μετοχών.

Η πτώση του πρώτου τριμήνου του έτους αντανακλά την σημαντική υποχώρηση των δεικτών του χρηματιστηρίου, που μείωσε κατά τουλάχιστον 3 τρισεκατομμύρια δολάρια την αξία της περιουσίας των Αμερικανών που κατέχουν άμεσε ή έμμεσα μετοχές. Η συνολική αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων ήταν 46,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθιστώντας τους ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών.

Οι δείκτες, Dow Jones και S&P 500, έχασαν ο καθένας το 5% της αξίας τους κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ ο τεχνολογικός, Nasdaq, βούλιαξε κατά περίπου 9%. Αυτή ήταν η χειρότερη απόδοση τριμήνου για τα αμερικανικά χρηματιστήρια από το πρώτο τρίμηνο του 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία.

Αυτό που επιβάρυνε σημαντικά τους δείκτες ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η δραματική αύξηση των τιμών πετρελαίου, η ενίσχυση του πληθωρισμού, οι αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πανδημία.

Βέβαια, η πτώση των τιμών των μετοχών ισοφαρίστηκε εν μέρει από την αύξηση κατά 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στην αξία των ακινήτων και της αύξησης των αποταμιεύσεων, τόνισε η Fed. Τα νοικοκυριά και οι Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις είχαν 44,1 τρισ. δολάρια σε ακίνητα.

Η σχέση μεταξύ της αξίας των νοικοκυριών και του διαθέσιμου εισοδήματος παρέμεινε σε επίπεδα ρεκόρ και συνεχίζει να κινείται υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα προ της πανδημίας το 2019.

Το χρέος των νοικοκυριών ενισχύθηκε με ετήσιο ρυθμός αύξησης που αγγίζει το 8,3% χάρη στην αύξηση των στεγαστικών δανείων και της πίστωσης των καταναλωτών.

Η διαρκής αύξηση των τιμών ακινήτων έφερε αύξηση 8,6% στο χρέος σε στεγαστικά δάνεια, ενώ οι Αμερικανοί συνέχισαν να αυξάνουν τα χρέη τους σε πιστωτικές κάρτες και σε δάνεια για αυτοκίνητα κατά 8,7% σε ετήσια βάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ