Βελτιώνεται η εικόνα της Κινεζικής οικονομίας

Shutterstock/ Dilok Klaisataporn

Μετά το ανελέητο σφυροκόπημα που δέχτηκε η Κινεζική οικονομία τους τελευταίους μήνες, εξ αιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, οι ειδήσεις για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι αρκετά καλές.

Τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία δεν ήταν η μόνη αιτία του σφυροκοπήματος της Κινεζικής οικονομίας. Σημαντικό ρόλο, επίσης, έπαιξαν τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης στις τεχνολογικές εταιρείας, καθώς και η κρίση στον κατασκευαστικό τομέα της χώρας.

Οι καταναλωτικές δαπάνες και η βιομηχανική παραγωγή διολίσθησαν τον Απρίλιο, ενώ η ανεργία ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020.

Και καθώς το Πεκίνο προσπαθεί σταδιακά να ξανανοίξει την οικονομία του και οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, τα σημάδια δείχνουν ότι η ανάκαμψη είναι κοντά.

Παρόλα αυτά, αναλυτές εκτιμούν ότι χρειάζονται να γίνουν περισσότερα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Κίνα, καθώς κάποιοι σημαντικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να υφίστανται.

Στην πραγματικότητα, η επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας ήταν μία αυτό-εκπληρούμενη προφητεία και ξεκίνησε με την απόφαση του Προέδρου, Σι Ζινπίνγκ, να περιορίσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και να μειώσει τον υπερβολικό δανεισμό των εταιρειών real estate, αλλά και με την εμμονή του στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων κορονοϊού.

Από την άλλη, υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι τελειώνει ο εφιάλτης των αυστηρών μέτρων για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με ρεπορτάζ σε έγκυρες εφημερίδες, όπως η Wall Street Journal και σε πρακτορεία, όπως το Reuters, με αποτέλεσμα να δούμε την εβδομάδα που μας πέρασε σημαντικά κέρδη σε μετοχές διαφόρων εταιρειών, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας.

Πολύ θετικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Πεκίνο για το εμπόριο. Οι εξαγωγές της χώρας εκτινάχθηκαν κατά 16,9% το Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σε σύγκριση με αύξηση μόλις 3,9%$ τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινούνται και οι εισαγωγές τους τελευταίους τρεις μήνες.

Παρότι οι συγκεκριμένες ειδήσεις είναι πολύ θετικές, οι ειδικοί παραμένουν προσεκτικοί. Όπως τονίζουν τα στοιχεία από την αύξηση των εξαγωγών του Μαΐου δεν αλλάζουν το γεγονός ότι το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας θα περιοριστεί, καθώς η ζήτηση για τα Κινέζικα προϊόντα μειώνεται σε μία παγκόσμια οικονομία που επιβραδύνεται.

Πριν από μερικές ημέρες, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούσε για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία, ενώ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη το 2022 στο 2,9% από το 5,7% το 2021.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Σι, με δηλώσεις του επέμεινε στην ανάγκη διατήρησης της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων, καλώντας τα μέλη της κυβέρνησης να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ