Με 280 δισ. δολάρια για την τεχνολογία, ο Μπάιντεν απαντά στην Κίνα

Ο Τζο Μπάιντεν/ Φωτογραφία AP

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε το νόμο που δεσμεύει 280 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή εργοστασίων υψηλής τεχνολογίας και για την επιστημονική έρευνα εν μέσω ανησυχιών ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ίσως χάσει το προβάδισμα που έχει στον τεχνολογικό τομέα έναντι της Κίνας.

Στις επενδύσεις περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές για εταιρείες που χτίζουν εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών για υπολογιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το νομοσχέδιο έρχεται μετά από χρόνια πιέσεων από τους επιχειρηματικούς ομίλους για περισσότερη κυβερνητική στήριξη, ώστε, όπως λένε, να μειωθεί η ανάγκη στήριξης στην Κινεζική παραγωγή.

Στην απόφαση συνέβαλε και η διεθνής έλλειψη ημιαγωγών.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «game changer» λέγοντας ότι θα διασφαλίσει τον ηγετικό ρόλο και την ευημερία στην Αμερική τον επόμενο αιώνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν αυτή τη στιγμή το 10% των ημιαγωγών που πωλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σχεδόν στα πάντα – από αυτοκίνητα έως κινητά τηλέφωνα. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 40% σε σχέση με το 1990.

Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που επενδύσει στη συγκεκριμένη βιομηχανία. Την περασμένη Άνοιξη, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια ευρώ για να δώσει ώθηση στην παραγωγή ημιαγωγών, ενώ και η Κίνα αυξάνει τις επενδύσεις στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Μάλιστα, η Κινεζική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την αντίθεσή της στο εν λόγω νομοσχέδιο, αποκαλώντας το «κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου».

Πέραν των επενδύσεων στη βιομηχανία των ημιαγωγών, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και κεφάλαια ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα δοθούν σε υπηρεσίες όπως το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, ώστε να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις σε τομείς, όπως η ρομποτική και οι ασύρματες επικοινωνίες.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε για πρωτοφανείς επενδύσεις, που γίνονται μία φορά ανά γενιά, και τόνισε ότι το νομοσχέδιο ήδη φέρνει επενδύσεις, δίνοντας το παράδειγμα της Micron που ανακοίνωσε ότι θα ξοδέψει 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ημιαγωγών μνήμης, σε μία επένδυση που θα δημιουργήσει 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το νομοσχέδιο είναι το τελευταίο επίτευγμα και μία μεγάλη νίκη για το Λευκό Οίκο, που πρόσφατα κατάφερε να περάσει ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Σε αντίθεση με αυτό, που καταψηφίστηκε από τους Ρεπουμπλικανούς, το νομοσχέδιο της τεχνολογίας στηρίζεται και από τα δύο κόμματα του Κογκρέσου, παρότι θα επεκτείνει σημαντικά το ρόλο της αμερικανικής κυβέρνησης σε έναν τομέα που έχει αφεθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ