Ιστορική δημόσια εγγραφή ετοιμάζει η Porsche

Φωτο: Shutterstock

Δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο ετοιμάζεται να κάνει η εμβληματική αυτοκινητοβιομηχανία, Porsche, παρά τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε πάγωμα τεράστιες συμφωνίες.

Η Volkswagen άρχισε να διερευνά την δημόσια εγγραφή της αποδοτικότατης Porsche τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φέρει τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Με ανακοίνωσή της στις αρχές της εβδομάδας, η Volkswagen αποκαλύπτει ότι τελικά σκοπεύει να προχωρήσει με τη δημόσια εγγραφή στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Οκτωβρίου «αναλόγως με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές».

Σύμφωνα με πληροφορίες οικονομικών δικτύων, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου θα διαθέσει το 12,5% της Porsche στους επενδυτές με τη μορφή προνομιούχων μετοχών, με τις μισές εξ αυτών να διατίθενται στους μετόχους της Volkswagen με τη μορφή ενός ειδικού μερίσματος.

Η Volkswagen ανακοίνωσε, επίσης, ότι σκοπεύει να διαθέσει τα έσοδα από τη δημόσια εγγραφή για να ενισχύσει τις προσπάθειες κατασκευής περισσότερων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Άλλωστε, η εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει 89 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τα επόμενα πέντε χρόνια για την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων – ποσό διπλάσιο από αυτό που είχε προβλεφθεί αρχικά.

Στόχος της Volkswagen είναι οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων να αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των συνολικών πωλήσεών της έως το τέλος του 2026.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στο Reuters, η δημόσια εγγραφή θα αποτιμήσει την αξία της Porsche έως και 85 δισεκατομμύρια ευρώ και η Volkswagen θα μπορούσε να συγκεντρώσει από τη δημόσια εγγραφή έως και 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν το νούμερο επιβεβαιωθεί, θα μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρώπη.

Πάντως, η πολυαναμενόμενη είσοδος στο χρηματιστήριο πρόκειται να προχωρήσει παρά τους φόβους για ύφεση, την αύξηση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη και την αβεβαιότητα για τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών ώστε να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός που βρίσκεται στα ύψη.

Στην αβεβαιότητα για τη δημόσια εγγραφή ήρθε να προστεθεί και μία πρόσφατη αναταραχή στο διοικητικό συμβούλιο της Volkswagen.

Πάντως, μετά την απόλυση του Herbert Diess τον περασμένο Ιούλιο, ο Oliver Blume ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στο γερμανικό γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας τον περασμένο Αύγουστο.

ΣΧΕΤΙΚΑ