Η ανεργία των νέων δημιουργεί κοινωνική αστάθεια στην Κίνα

Φωτογραφία: AP Images

Οι σαρωτικοί κανονισμοί που επέβαλε η Κινεζική κυβέρνηση σε πολλές εταιρείες, σε συνδυασμό με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την πανδημία έχουν επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία της χώρας, αλλά και την αγορά εργασίας.

Σχεδόν 10,76 εκατομμύρια – αριθμός ρεκόρ – αποφοίτων Πανεπιστημίων μπήκαν φέτος στην αγορά εργασίας, σε μία στιγμή όμως που η Κινεζική οικονομία δυσκολεύεται να τους απορροφήσει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η ανεργία των νέων σπάει φέτος το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, από το 15,3% τον περασμένο Μάρτιο στο επίπεδο – ρεκόρ του 18,2% τον Απρίλιο. Και συνέχισε την ανοδική της πορεία στο 19,9% τον Ιούλιο για να καταγράψει μία μικρή αποκλιμάκωση τον Αύγουστο στο 18,7%.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 20 εκατομμύρια νέοι ηλικίας από 16 έως 24 ετών που ζουν σε αστικά κέντρα και πόλης βρίσκονται εκτός εργασίας. Σύμφωνα με το CNN, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις αγροτικές περιοχές.

Και, όπως τονίζει, πουθενά η κρίση δεν είναι πιο εμφανής από τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος υποφέρει από τους σαρωτικούς κανονισμούς της κυβέρνησης, καθώς και τις αμερικανικές κυρώσεις στον Κινεζικό τεχνολογικό τομέα. Ο συγκεκριμένος τομέας ήταν η βασική πηγή καλών μισθών για τους νέους αποφοίτους των Πανεπιστημίων, ωστόσο αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στη χώρα όχι μόνο δεν προσλαμβάνουν, αλλά κάνουν και περικοπές προσωπικού.

Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου, Alibaba, έχει μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά περισσότερο από 13.000 εργαζομένους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ήταν οι σημαντικότερες περικοπές από το 2014 που η εταιρεία πραγματοποίησε δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η Tencent, κολοσσός των κοινωνικών δικτύων και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, απέλυσε 5.500 εργαζομένους το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Χιλιάδες απολύσεις έχουν κάνει και άλλες τεχνολογικές εταιρείες, γεγονός που ασκεί τεράστιες πιέσεις στον Σι Ζινπίνγκ, που αναζητά σε μερικές εβδομάδες την ιστορική επανεκλογή του για τρίτη θητεία. Κάποτε, ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι ο τομέας θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της Κίνας.

Ο τεχνολογικός δεν είναι ο μόνος τομέας που υποφέρει. Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει μαζικές απολύσεις σε μία σειρά βιομηχανιών, μεταξύ τους και στον καίριο κατασκευαστικό τομέα που παραπαίει εδώ και καιρό.

Αυτό, φυσικά, δημιουργεί μεγάλη κοινωνική αναστάτωση και, φυσικά, υπονομεύει την κυριαρχία του Σι Ζινπίνγκ, που έχει χαρακτηρίσει την απασχόληση βασική προτεραιότητα της πολιτικής του για τη χώρα.

Φέτος, η Κίνα έχει βιώσει άνευ προηγουμένου διαμαρτυρίες στις οποίες συμμετείχαν πολίτες της μεσαίας τάξης. Μεταξύ τους, απελπισμένοι αγοραστές κατοικιών, που σταμάτησαν τις πληρωμές των στεγαστικών τους δανείων, καθώς η κρίση στο real estate κλιμακώνεται και οι εταιρείες αδυνατούν να τελειώσουν τα σπίτια για να τα παραδώσουν στους αγοραστές.

Διαμαρτυρίες έγιναν και στην κεντρική Κίνα φέτος, καθώς χιλιάδες καταθέτες δεν είχαν πρόσβαση στα χρήματά τους σε τοπικές τράπεζες.

Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το θέμα της νεανικής ανεργίας ίσως αποδειχτεί πολύ πιο επικίνδυνο για τον Πρόεδρο της Κίνας, αλλά και πολύ πιο δύσκολο στη διαχείρισή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ