Εργαζόμενοι και εργοδότες διαφωνούν για την εργασία από το σπίτι

Εργαζόμενη γυναίκα/ Φωτογραφία shutterstock

Μία μεγάλη έρευνα που έκανε η Microsoft δείχνει ότι οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες διαφωνούν κάθετα σχετικά με την παραγωγικότητα των ανθρώπων που δουλεύουν από το σπίτι. Τα αφεντικά ανησυχούν ότι η εργασία από το σπίτι δεν είναι το ίδιο παραγωγική με την εργασία στο γραφείο.

Συγκεκριμένα, από την έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους σε 11 χώρες προέκυψε ότι το 87% των υπαλλήλων πιστεύουν ότι δουλεύουν το ίδιο αποτελεσματικά από το σπίτι τους όσο και στο γραφείο. με αυτό διαφωνεί τουλάχιστον το 80% των ανώτερων στελεχών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σατία Ναντέλλα, είπε στο BBC ότι η τάση αυτή δείχνει ότι πρέπει να επιλυθούν κάποια ζητήματα στο γραφείο μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, καθώς φαίνεται δύσκολο να ξαναγίνουν οι χώροι εργασίας όπως ήταν πριν την πανδημία.

Πρέπει, τόνισε, να ξεπεράσουν την «παράνοια της παραγωγικότητας», επειδή όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Microsoft δείχνουν ότι πάνω από το 80% των εργαζομένων πιστεύουν ότι είναι πολύ παραγωγικοί στο σπίτι τους – με τη διαφορά ότι η διοίκηση της εταιρείας στην οποία εργάζονται πιστεύει – σε ποσοστό 80% - το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή δεν είναι το ίδιο παραγωγικοί.

Ο Ναντέλλα, αλλά και ο Ράιαν Ροσλάνσκι, επικεφαλής του δικτύου, LinkedIn, που ανήκει στην Microsoft, τόνισαν σε συνέντευξή τους στο BBC ότι οι εργαζόμενοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στη μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει στον τρόπο εργασίας στην ιστορία, μέσα σε τόσο σύντομα διάστημα.

Πριν την πανδημία, μόλις το 2% των 14 με 15 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που έβγαιναν στο LinkedIn αφορούσαν δουλειά από το σπίτι. Λίγους μήνες μετά, το ποσοστό αυτό έπιασε ταβάνι στο 20% και τον περασμένο μήνα κινήθηκε στο 15%.

Σε μία εποχή ελλείψεων εργαζομένων στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι εργοδότες πρέπει να εργαστούν σκληρά για να βρουν προσωπικό. Όπως εξήγησε ο κ. Ναντέλλα, η Microsoft προσέλαβε κατά τη διάρκεια της πανδημίας 70.000 εργαζομένους, οι οποίοι γνώρισαν την επιχείρηση μέσα από το πρίσμα της πανδημίας και τώρα η διοίκηση θα πρέπει να ασχοληθεί με την επόμενη φάση, να τους εκπαιδεύσει ξάνα.

Αυτή τη στιγμή, οι εργαζόμενοι της Microsoft μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι το 50% του χρόνου τους. Για επιπλέον δουλειά από το σπίτι, απαιτείται η έγκριση της διοίκησης ή να μετακινηθούν σε θέση μερικής απασχόλησης.

Επίσης, πολλές είναι οι εταιρείες που παλεύουν να επιστρέψουν στον τρόπο εργασίας προ της πανδημίας.

Στην Apple, πολλοί εργαζόμενοι αντέδρασαν στην επιστροφή στα γραφεία το Σεπτέμβριο, ενώ στην Tesla, ο Έλον Μασκ ζήτησε 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα στο γραφείο και έστειλε απειλητικό email, λέγοντας ότι «αν δεν εμφανιστείτε στη δουλειά σας, θα υποθέσουμε ότι παραιτηθήκατε».

Επίσης, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων έχει αλλάξει δουλειά από την έναρξη της πανδημίας. Πρόκειται για την αποκαλούμενη «Γενιά Ζ» των νέων και τα στελέχη θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να κατανοήσουν το τι σκέφτονται και πώς λειτουργούν αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι που σε μερικά χρόνια θα αποτελούν το βασικό εργατικό δυναμικό των επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ