Η οικονομία χαντακώνει τους υποψηφίους των Δημοκρατικών

Όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουμε προς τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η οικονομία είναι το βασικό θέμα που θα καθορίσει την ψήφο των Αμερικανών.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όλο και πιο αυξημένα ποσοστά ανησυχίας των πολιτών, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, πιστεύουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα διαχειριστούν καλύτερα την οικονομία. Αυτό βέβαια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους Δημοκρατικούς που παλεύουν να διατηρήσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, παρά τα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων μηνών, ειδικά με τις τιμές ενέργειας.

Ο υψηλός πληθωρισμός επιμένει παρά τις διαρκείς και επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ενώ το Σεπτέμβριο έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Οι πολίτες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να πληρώσουν βασικά αγαθά, όπως βενζίνη, αλλά και ενοίκιο. Όσο για ιδιοκατοίκηση, η αγορά σπιτιού μοιάζει ένα όλο και πιο μακρινό όνειρο.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέγραψε κάποιες νίκες στην οικονομία, οι αρνητικοί δείκτες επιβαρύνουν την ψήφο, με τους φόβους για ύφεση να πλανώνται πάνω από τη χώρα. Για τους Δημοκρατικούς, αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να χάσουν την ισχνή πλειοψηφία που είχαν και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Η κατάσταση ήταν αρκετά διαφορετική το καλοκαίρι όταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κυριαρχούσε το δικαίωμα στην άμβλωση και η διαγραφή φοιτητικών δανείων, που έδωσαν πόντους στους Δημοκρατικούς. Ωστόσο, το κλίμα χειροτέρεψε όταν επιδεινώθηκε η αμερικανική οικονομία. Κάποιες διορθωτικές κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν δε φάνηκαν να αποδίδουν, τουλάχιστον δημοσκοπικά.

Από την άλλη, οι Ρεπουμπλικανοί, στη ρητορική τους, είναι απολύτως επικεντρωμένοι σε θέματα οικονομίας και το πώς επηρεάζει του πολίτες, καταφέρνοντας – όπως δείχνουν πολλές δημοσκοπήσεις – να πείθουν όλο και περισσότερους ψηφοφόρους ότι το κόμμα τους έχει τις λύσεις για τα οικονομικά προβλήματα, όπως ο πληθωρισμός, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδεινώνει την κατάσταση της οικονομίας.

Όπως φαίνεται το μήνυμα των Ρεπουμπλικανών περνάει καλύτερα, την ώρα που το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν ότι «η οικονομία είναι πάρα πολύ ισχυρή» δε φαίνεται να περνάει σε μία στιγμή που το κόστος ενέργειας και ο πληθωρισμός κατατρώνε το εισόδημα.

Υπάρχει η αίσθηση ότι το θέμα της οικονομίας δεν ευνοεί τους Δημοκρατικούς, γι’ αυτό και το αποφεύγουν, εκτιμούν ειδικοί αναλυτές, την ώρα που προσπαθούν να περάσουν και το μήνυμα ότι οι Ρεπουμπλικανοί και το Κογκρέσο στεγνώνουν την οικονομία για λογαριασμό των πλουσίων και των μεγάλων εταιρειών.

Ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως είναι πλέον αργά για να αλλάξουν οι Δημοκρατικοί την τάση. Ούτως ή άλλως, απομένουν ελάχιστες ημέρες για τις εκλογές και παρά το γεγονός ότι έχουν επιστρατευτεί όλα τα στελέχη των Δημοκρατικών, ακόμα και ο πολύ δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων, Μπαράκ Ομπάμα, η τάση δε φαίνεται να αλλάζει. Παρατηρητές λένε ότι στους Δημοκρατικούς λείπει ένα σύμθημα με συνοχή και, αντιθέτως, συνεχίζουν να προειδοποιούν για τις περικοπές που θα κάνουν οι Ρεπουμπλικανοί στην κοινωνική ασφάλιση και τα επιδόματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ