Για αυξήσεις στις τιμές προειδοποιεί τους πελάτες η Vodafone Βρετανίας

Shutterstock

Για αυξήσεις στις τιμές προειδοποιεί τους πελάτες της η Vodafone Βρετανίας, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και σε περικοπές θέσεων εργασίας, καθώς η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ξεκίνησε το σχέδιο περικοπής κόστους ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ώστε να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κόστη ενέργειας και τον πληθωρισμό.

Στην ανακοίνωση, η κολοσσιαία τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πελάτες θα πρέπει να δεχτούν τους υψηλότερους λογαριασμούς, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν καλύπτουν το σύνολο της αύξησης κόστους του πολυετούς προγράμματός της. Επίσης, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις κερδών εν όψει της αύξησης του ετήσιου κόστους ενέργειας κατά 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικ Ριντ, δήλωσε ότι οι τιμές θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη βιωσιμότητα των επενδύσεων σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που κάνει η εταιρεία, ενώ τόνισε ότι ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος επηρεάζουν σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα της Vodafone.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η Vodafone θα αυξήσει τις τιμές στις 11 από τις 12 Ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες έχει παρουσία, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, όπου οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας των πελατών της θα αυξηθούν σε ποσοστό αντίστοιχο με τον πληθωρισμό συν 3,9%.

Αυτό σημαίνει ότι η Vodafone, η οποία έχει περίπου 18 εκατομμύρια συνδρομητές στη Βρετανία, θα αυξήσει τους λογαριασμούς τους κατά περίπου 14% την επόμενη αύξηση που θα εφαρμοστούν τα νέα τιμολόγια.

Στη Βρετανία, πολλές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δέχονται έντονη κριτική για τα κέρδη των δισεκατομμυρίων και τις αυξήσεις που ξεπερνούν τον πληθωρισμό, ενώ οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν ότι πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Το θέμα έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις, ενώ οι Εργατικοί έχουν δεσμευτεί ότι αν κερδίσουν τις επόμενες εκλογές θα βάλουν περιορισμούς στις αυξήσεις τιμών των τηλεπικοινωνιακών κολοσσών.

Η Vodafone, που απασχολεί περίπου 95.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και 9.000 στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι οι περικοπές προσωπικού που θα κάνει στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργίας των δομών της επιχείρησης και την επιτάχυνση της ψηφιοποίησής της.

Πάντως, ο Ριντ δε διευκρίνισε πού θα γίνουν οι περικοπές προσωπικού, ούτε από ποιους τομείς, ούτε σε ποιες χώρες.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια συγχώνευσης της Vodafone με τη Three – τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία – απάντησε ότι αν υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού με τις άλλες εταιρείες, όπως η BT, η Virgin Media 02 και η Sky.

Στις αρχές του μήνα, πάντως, και η BT προειδοποίησε για περικοπές θέσεων εργασίας ώστε να μειώσει το κόστος κατά 500 εκατομμύρια στερλίνες, καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 200 εκατομμύρια στερλίνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ