fbpxΑργεί ακόμα η ανάκαμψη των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών | Economistas.gr
Skip to main content

Αργεί ακόμα η ανάκαμψη των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών

Αργεί ακόμα η ανάκαμψη των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών
Wall Street/ Φωτογραφία AP

Αυτές τις ημέρες, οι μεγάλες τράπεζες και τα επενδυτικά fund πλημμυρίζουν τα e-mail των πελατών τους με αναλύσεις και προβλέψεις για το 2023.

Οι απόψεις διίστανται. Και αυτό επειδή μοιάζει αδύνατο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει και το πώς θα αντιδράσουν την επόμενη χρονιά οι αμερικανικές αγορές. Για παράδειγμα, πέρυσι, οι αναλυτές της Goldman Sachs προέβλεπαν ότι ο S&P 500 θα έκλεισε το 2022 στις 5.100 μονάδες. Οι αναλυτές της Morgan Stanley προέβλεπαν ότι θα έκλεινε τη χρονιά στις 4.400 μονάδες. Την περασμένη Παρασκευή, ο δείκτης είχε υποχωρήσει κάτω από τις 4.000 μονάδες, στις 3.934.

Το ίδιο ισχύει και για τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ωστόσο, τίποτα δε σταματά τους επενδυτές από το να προσπαθούν να προβλέψουν το μέλλον για να επενδύσουν τα χρήματά τους.

Ένα μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι αν η αμερικανική οικονομία θα πέσει σε ύφεση το 2023. Η αλήθεια είναι ότι οι αναλυτές αποφεύγουν να αναφέρονται στο ενδεχόμενο, όμως τα βασικό σενάριο εργασίας είναι ότι αν υπάρξει ύφεση, θα είναι μικρή και σύντομη σε διάρκεια και ενδεχομένως να μην επηρεάσει όλους τους τομείς της οικονομίας.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι προβλέψεις λένε ότι θα πέσει… λίγο. Αναλυτές εκτιμούν ότι μία μικρή ύφεση στις αρχές της χρονιάς θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που κινείται σε υψηλά δεκαετιών, ωστόσο θα παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα από το 2% που είναι ο στόχος της Fed.

Αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ολοκληρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της στο δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς.

Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, τότε οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου αναμένεται να ανακάμψουν ελαφρώς οδηγώντας σε ένα πιο σταθερό και πιο θετικό δεύτερο εξάμηνο.

Πάντως, στοιχεία που μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ δείχνουν ότι ο πλούτος των Αμερικανών μειώθηκε περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο του έτους, εξ αιτίας της πτώσης των αγορών το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, η οικονομική κατάσταση των Αμερικανών συνεχίζει να είναι «πιο υγιής» σε σχέση με τα επίπεδα προ της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η καθαρή αξία των νοικοκυριών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων υποχώρησε κατά 400 δισεκατομμύρια δολάρια στα 143,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Η αξία των μετοχών που έχουν τα νοικοκυριά στην κατοχή τους μειώθηκε κατά 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η αξία της ακίνητης περιουσίας τους αυξήθηκε κατά 700 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η αξία της περιουσίας των νοικοκυριών είχε υποχωρήσει κατά 6 τρισεκατομμύρια δολάρια οδηγούμενη από την πτώση των μετοχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Wall Street έχει ήδη ψηφίσει τον Μπάιντεν
Η Wall Street έχει ήδη ψηφίσει τον Μπάιντεν
Πως ερμηνεύεται η η ανάκαμψη τους Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Μετοχές υπέρ της παγκοσμιοποίησης, κοινωνικής ασφάλισης και κάνναβης έχουν ενισχυθεί πάνω από 10% από τις αρχές Ιουνίου.
Η Wall Street έχει ήδη ψηφίσει τον Μπάιντεν
Wall Street: Ο χειρότερος μήνας εδώ και 14 χρόνια
Wall Street: Ο χειρότερος μήνας εδώ και 14 χρόνια
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι αμερικανικές αγορές την προηγούμενη Παρασκευή – τελευταία εργάσιμη μέρα του Απριλίου – με τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει τη χειρότερη απόδοση από τον Οκτώβριο του 2008 και τον S&P να καταγράφει τη χειρότερη απόδοση από το Μάρτιο του 2020 στο αποκορύφωμα της πανδημίας του Covid.
Wall Street: Ο χειρότερος μήνας εδώ και 14 χρόνια
Εφιαλτικό ήταν το πρώτο εξάμηνο για τη Wall Street
Εφιαλτικό ήταν το πρώτο εξάμηνο για τη Wall Street
Το χειρότερο εξάμηνο από το 1970 – εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα δηλαδή – βίωσαν οι αμερικανικές αγορές τους πρώτους έξι μήνες του 2022, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες και οι φόβοι για το πώς η διαρκής αύξηση του πληθωρισμού θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη.
Εφιαλτικό ήταν το πρώτο εξάμηνο για τη Wall Street