Φόρο στον ακραίο… πλούτο ζητούν Βρετανοί ακτιβιστές

Μεγάλη Βρετανία/ Φωτογραφία AP

Ο αριθμός των Βρετανών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 20% από το ξεκίνημα της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με νέα έρευνα φιλανθρωπικής οργάνωσης, η οποία καλεί την κυβέρνηση να θεσπίσει προοδευτικό φόρο στον πλούτο για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανισότητα, λόγω της ανόδου του κόστους διαβίωσης.

Η φιλανθρωπική οργάνωση, Equality Trust, ανακοίνωσε ότι οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της πανδημίας επέτρεψαν την «εκρηκτική αύξηση του πλούτου των δισεκατομμυριούχων» στη Βρετανία εις βάρους της υπόλοιπης κοινωνίας, ενώ έδωσαν ώθηση στις αξίες των ακινήτων και στη χρηματιστηριακή αγορά.

Όταν ξεκίνησε η παγκόσμια υγειονομική κρίση πριν από τρία χρόνια, η Τράπεζα της Αγγλίας και άλλες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο μείωσαν τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα και έριξαν δισεκατομμύρια στις αγορές μέσω των προγραμμάτων επαναγοράς ομολόγων.

Στόχος ήταν να περιορίσουν τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων τριών αιώνων στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τις κυβερνήσεις με χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Όμως, σύμφωνα με την έρευνα, αυτό οδήγησε σε αύξηση των περιουσιακών στοιχείων, γεμίζοντας τις τσέπες των πλούσιων επενδυτών.

Η Equality Trust υποστηρίζει ότι η πολιτική αυτή οδήγησε σε αύξηση των δισεκατομμυριούχων στη Βρετανία από 147 το 2020 σε 177 φέτος, με τη μέση περιουσία τους να αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη Βρετανία έχει υπερ-δεκαπλασιαστεί από το 1990 όταν ήταν μόλις 15.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία που λαμβάνουν υπ’ όψιν την άνοδο του πληθωρισμού, προκύπτει ότι ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων της Βρετανίας αυξήθηκε από 53,9 δισ. στερλίνες σε περισσότερα από 653 δισ. στερλίνες το 2022. Αυτό σημαίνει αύξηση άνω του 1.000% μέσα σε 32 χρόνια.

Εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης μιλά για «εθνική ντροπή» τονίζοντας ότι το να επιτραπεί αυτού του είδους η αύξηση της ανισότητας είναι «απαίσιο, άδικο και αποτελεί μία πραγματική απειλή για την οικονομία».

Και πρόσθεσε: «Κάθε χρόνο καλούμαστε να γιορτάσουμε τους πλουσιότερους ιδιώτες και οικογένειες στη Μεγάλη Βρετανία, την ώρα που η χρήση των τραπεζών φαγητού συνεχίζει να αυξάνεται, 3,9 εκατομμύρια παιδιά ζούνε στη φτώχεια και 6,7 εκατομμύρια νοικοκυριά παλεύουν να θερμάνουν το σπίτι τους. Υπάρχουν δύο όψεις στο νόμισμα και σπανίως αναφέρονται».

Η οργάνωση υποστηρίζει την ισότητα στη φορολογία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να μαζέψει έως 37 δισεκατομμύρια στερλίνες από πλούσιους για να πληρώσει τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η οργάνωση καλεί σε μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, με πέντε παρεμβάσεις που θα στοχεύουν τους πολύ πλούσιους και ειδικά αυτούς που επωφελήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και τα εθνικά λοκ ντάουν, αντί να προσπαθεί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και, κατά συνέπεια, να περιορίσει τις παροχές και τις υπηρεσίες στους πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ