Οι νικητές και οι χαμένοι της Wall Street για το 2022

Wall Street/ Φωτογραφία AP

Το 2022 δεν ήταν μία καθόλου καλή χρονιά για τις χρηματιστηριακές αγορές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο S&P 500 έχασε το 20% της αξίας του, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για μία ανάκαμψη έστω και την τελευταία στγμή.

Ωστόσο ακόμα και όταν οι δείκτες βούλιαζαν, κάποιες μετοχές κατέγραφαν κέρδη.

Οι μεγάλοι νικητές φυσικά στη Wall Street ήταν οι εταιρείες ενέργειας. Οι δραματικές αυξήσεις των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν το βασικό θέμα συζήτησης της χρονιάς που μας πέρασε και ο βασικός παράγοντας της τεράστιας αύξησης που είδαμε στα επίπεδα του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, ο κλάδος της ενέργειας κατέγραψε κέρδη άνω του 60% φέτος, ξεπερνώντας οποιοδήποτε άλλο κλάδο του S&P 500. Κανένας άλλος τομέας δεν κατέγραψε το 2022 κέρδη άνω του 5%.

Πρωταθλήτρια κερδών ήταν η Occidental Petroleum, με άνοδο 122% σε ετήσια βάση. Στη δεύτερη θέση, η Constellation Energy, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε κατά 109%, η Hess στην τρίτη θέση με κέρδη 94% και ακολουθούν η Marathon Petroleum, η Exxon, η Schlumberger, η APA, η First Solar, η Halliburton και η Marathon oil, όλες με κέρδη μεταξύ 70% και 80% κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου κινούνται πτωτικά τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Αυτό είχε, βεβαίως, ως αποτέλεσμα οι εταιρείες ενέργειας να καταγράψουν κέρδη – ρεκόρ. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Ενέργειας, τα καθαρά κέρδη των εταιρειών παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται το 2022 να έχουν διπλασιαστεί στα επίπεδα – ρεκόρ των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, το 81% όλων των εταιρειών ενέργειας του S&P 500 ανακοίνωσαν κέρδη που ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των ειδικών και, φυσικά, υψηλότερα από κάθε άλλο κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας. Συνολικά, τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας αυξήθηκαν σε ετήσια βάση σε ποσοστό 137,3%.

Όσον αφορά τους χαμένους του 2022, αυτός ήταν η Silicon Valley.

Οι κολοσσοί της τεχνολογίας που έχουν δει τις μετοχές τους να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας χάρη και στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, αλλά και του χαμηλού πληθωρισμού, πέρασαν πέρυσι μία πολύ δύσκολη χρονιά. Οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας και επικοινωνίας κατέγραψαν πολύ σημαντικές απώλειες.

Η εταιρεία λύσεων τεχνολογίας ενέργειας, Generac Holdings, είδε τη μετοχή της να καταγράφει τη χειρότερη απόδοση στη δείκτη S&P 500, με πτώση 74%. Τη δεύτερη χειρότερη απόδοση είχε η εταιρεία εφαρμογών ραντεβού, Match Group, με απώλειες 70%, ενώ στο 70% διαμορφώθηκαν και οι απώλειες της Tesla του Έλον Μασκ, πράγμα που φυσικά σημαίνει ότι η εταιρεία κατασεκυής ηλεκτρικών αυτοκινήτων είχε την τρίτη χειρότερη απόδοση της χρονιάς στη Wall Street. Στον πάτο των δέκα εταιρειών με τη χειρότερη απόδοση είναι και η Meta, μητρική του Facebook, με απώλειες που έφτασαν το 65%.

Αυτή ήταν μία πολύ μεγάλη ανατροπή, καθώς στις αρχές του 2022, η Tesla ήταν η πεμπτη μεγαλύτερη εταιρεία του S&P 500 βάσει της κεφαλαιοποίησής της, ενώ η Meta ήταν στην έκτη θέση.

Για τον τεχνολογικό τομέα, το 2022 ήταν μία εφιαλτική χρονιά – οι εταιρείες του έχασαν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή τους αξία πέρυσι.

Ακόμα και η Apple, που γενικά θεωρείται πολύ πιο ανθεκτική από τις υπόλοιπες τεχνολογικές εταιρείες, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 31%, ποσοστό υψηλότερο από των δεικτών γενικά.

Η Wall Street ελπίζει σε μία ανάκαμψη του τεχνολογικού τομέα φέτος, όμως εν αναμονή νέων αυξήσεων επιτοκίων, οι επενδυτές εμφανίζονται διαιτέρως επιφυλακτικοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ