Τι έρχεται το 2023 για την Κινεζική οικονομία

Shutterstock/ Dilok Klaisataporn

Καθώς η Κίνα προχωρά με την πλήρη κατάργηση των περιορισμών για την πανδημία και η οικονομία της αναμένεται να αναδυθεί μετά την απομόνωση του Covid, οι προσδοκίες είναι πάρα πολλές. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι το ολοκληρωτικό άνοιγμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη θα αναζωογονήσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και το κλείσιμο των συνόρων ξέκοψαν την Κίνα από τον υπόλοιπο κόσμο που έχει ακολουθήσει διαφορετική τακτική τους τελευταίους μήνες. Ταυτόχρονα, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και έπληξε το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Με την παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις, όπως ελλείψεις ενέργειας, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και πολύ υψηλό πληθωρισμό, το άνοιγμα της Κίνας θα μπορούσε να αντιστρέψει αυτές τις τάσεις.

Όμως, η διαδικασία του ανοίγματος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη ίσως αποδειχτεί εξαιρετικά επίπονη, με αποτέλεσμα οι πρώτοι μήνες του 2023 να είναι τελικά πολύ πιο δύσκολοι από το αναμενόμενο.

Η ιστορική κατάρρευσης του τομέα ακινήτων στην Κίνα και η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης ίσως δημιουργήσουν νέα προβλήματα την επόμενη χρονιά.

Ειδικοί εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα, η Κινεζική οικονομία ίσως βιώσει μία χαώδη κατάσταση για έναν πολύ απλό λόγο: η χώρα δεν είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τον Covid.

Για τρία χρόνια, το Πεκίνο είχε κολλήσει στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι είχε προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην οικονομία και μεγάλη δυσαρέσκεια στους πολίτες. Το 2022, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά, τα κέρδη των επιχειρήσεων κατέρρευσαν και η ανεργία των νέων χτύπησε επίπεδα – ρεκόρ.

Εν μέσω της γενικευμένης δυσαρέσκειας και των οικονομικών προβλημάτων, το Πεκίνο άλλαξε στάση και εγκατέλειψε την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων.

Και παρά το γεγονός ότι αυτό προσέφερε ανακούφιση στους πολίτες, η απότομη αλλαγή έπιασε το δημόσιο τομέα απροετοίμαστο.

Ήδη η δραματική αύξηση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει τους πολίτες ξανά στα σπίτια τους – εθελοντικά αυτή τη φορά – έχει αδειάσει τα καταστήματα και τα εστιατόρια. Τα εργοστάσια και οι εταιρείες έχουν επίσης υποχρεωθεί να μειώσουν την παραγωγή, επειδή πολλοί εργαζόμενοί τους νοσούν.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα μειωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 0,8% και θα ανακάμψει ξανά ανοδικά το δεύτερο τρίμηνο. Άλλοι θεωρούν ότι η ανάκαμψη ίσως αργήσει πολύ περισσότερο.

Το απότομο άνοιγμα δεν είναι το μόνο πρόβλημα της Κινεζικής οικονομίας. Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στον πλητόμμενο κατασκευαστικό τομέα της χώρας, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 30% περίπου του ΑΕΠ.

Η κρίση στις κατασκευές – που ξεκίνησε στα τέλη του 2021 όταν τεράστιες κατασκευαστικές εταιρείες χρεοκόπησαν – καθυστέρησε ή σταμάτησε την κατασκευή ήδη πουλημένων κατοικίων, με συνέπεια να βγουν στους δρόμους οι νέοι ιδιοκτήτες που είχαν πληρώσει το διαμέρισμά τους, αλλά τελικά δεν κατασκευάστηκε.

Το Πεκίνο έκανε φιλότιμες προσπάθειες να διασώσει τον κατασκευαστικό κλάδο, όμως η εικόνα συνεχίζει να είναι θολή. Οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 26% και οι επενδύσεις κατά 9,8%.

Και φυσικά ο επόμενος παράγοντας που θα μετρήσει σημαντικά για την Κινεζική οικονομία είναι η ύφεση. Μία πιθανή παγκόσμια ύφεση θα πλήξει σημαντικά την Κίνα, που βασίζει την ανάπτυξή της στις εξαγωγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ