fbpxΠώς να επενδύσετε φέτος; Ειδικός της Moody's εξηγεί... | Economistas.gr
Skip to main content

Πώς να επενδύσετε φέτος; Ειδικός της Moody's εξηγεί...

Πώς να επενδύσετε φέτος; Ειδικός της Moody's εξηγεί...
Φωτο: AP Images

Σε περίπτωση που σκοπεύετε να επενδύσετε φέτος τα χρήματα που με κόπο κερδίζετε σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα, ο βασικός κανόνας είναι να σας οδηγεί η μετριοπάθεια. Αυτό υποστηρίζει αναλυτής της Moody's σε συνέντευξή του στο CNN.

Όπως εξηγεί, οι χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο βίωσαν πολύ σημαντικές αναταράξεις κατά τα τελευταία τρία χρόνια από γεγονότα, τα οποία ελάχιστοι προέβλεψαν: πρώτα απ' όλα η πανδημία. Και ακολουθούν, φυσικά, οι συχνά βίαιες απειλές στη δημοκρατία και, φυσικά, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που άλλαξε τα πάντα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι μετοχές και τα ομόλογα, που συνήθως κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις, να κινηθούν πτωτικά κατά τη διάρκεια του 2022 κλείνοντας τη χρονιά στα κόκκινα. Ακόμη μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν τα κρυπτονομίσματα.

Και βέβαια, το ερώτημα είναι τι να περιμένουμε για φέτος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ύφεση για τουλάχιστον το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ η Moody’s προέβλεψε ότι ενδεχομένως οι ΗΠΑ να αποφύγουν την ύφεση, αλλά δε θα αποφύγουν την επιβράδυνση.

Κάποιοι αναλυτές μετοχών πιστεύουν ότι οι τεχνολογικές μετοχές – που σφυροκοπήθηκαν άγρια την προηγούμενη χρονιά – μάλλον οδεύουν προς μία καλύτερη χρονιά. Όσον αφορά στον τομέα των ακινήτων, οι ειδικοί δε συμφωνούν. Κάποιοι προβλέπουν πτώση έως και 5% και κάποιοι θεωρούν ότι οι τιμές μπορεί να αυξηθούν έως και 20%.

Ωστόσο, όποιες και να είναι οι προβλέψεις, πάντα υπάρχουν κάποιες καλές συμβουλές:

Να έχετε σχέδιο: Είναι δύσκολο να επενδύσει κανείς με ορίζοντα ζωής χωρίς να γνωρίζει τις ακριβώς χρειάζεται και πότε το χρειάζεται. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ειλικρινής με τον εαυτό μας όσον αφορά το ρίσκο που είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε για να επιτύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους – ειδικά σε μία εποχή πολύ υψηλού πληθωρισμού, όπως αυτή που διανύουμε.

Αγνοήστε τις φήμες: Το αν το 2023 θα είναι μία καλή ή κακή χρονιά για τις μετοχές – ή το πιθανότερο και τα δύο αναλόγως την εποχή – δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας αποσπάσει από τους επενδυτικούς σας στόχους. “Όσον αφορά την επιτυχία τις επένδυσης, το θέμα δεν είναι η χρονική στιγμή που θα τοποθετηθείτε, αλλά το χρονικό διάστημα”, τονίζουν οι αναλυτές. Η ιδανική λύση είναι να τοποθετείτε ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων.

Διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου: Αν έχετε ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δεν αγαπάτε το ρίσκο και δεδομένων των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, επιλέξτε μετοχές ισχυρών εταιρειών, με καλές προοπτικές, οι οποίες έχουν την τάση να είναι πιο ανθεκτικές στις πτωτικές τάσεις της αγοράς. Οι ισχυρές εταιρείες συνήθως δε δίνουν βραχυπρόθεσμα μεγάλα κέρδη, όμως έχουν καλές μακροπρόθεσμες αποδόσεις και είναι ανθεκτικές στους κινδύνους που εμφανίζονται. Μία ακόμα καλή επιλογή είναι τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων. Αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, επιλέξτε μετοχές που έχουν σφυροκοπηθεί το προηγούμενο διάστημα και έχουν μεσοπρόθεσμα προοπτική να ανακάμψουν δυναμικά.

Μεγάλη προσοχή στα κρυπτονομίσματα: Ο χειμώνας του 2022 ήταν ιδιαίτερα σκληρός για το bitcoin που είδε την τιμή του να διολισθαίνει κατά 65% πέρυσι. Άλλα κρυπτονομίσματα κατέγραψαν απώλειες έως και 98%. Όποια και αν είναι η άποψή σας για τη συγκεκριμένη αγορά, γεγονός είναι ότι τα κρυπτονομίσματα είναι μία άκρως ασταθής αγορά, χωρίς κανόνες, η οποία μπορεί να αφήσει έναν ανεξάρτητο επενδυτή “άφραγκο”.

Και, βέβαια, να γνωρίζετε τα όρια σας: Όσο έξυπνες και προχωρημένες είναι οι επενδύσεις σας, σίγουρα δεν μπορούν να συγκριθούν με τις γνώσεις της αγοράς ενός επενδυτή. Άλλωστε, οι ανεξάρτητοι επενδυτής εύκολα πέφτουν “θύματα” μίας τάσης, μίας φήμης που τελικά μπορεί να αποδειχτεί ιδιαιτέρως επιβλαβής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί βουλιάζει η μετοχή της Tesla
Γιατί βουλιάζει η μετοχή της Tesla
Το τελευταίο διάστημα επικρατεί μία μεγάλη παρανόηση σχετικά με τον Έλον Μασκ και την Tesla: ότι η σχέση του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία με το Twitter είναι η βασική αιτία της διολίσθησης της μετοχής της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων φέτος.
Γιατί βουλιάζει η μετοχή της Tesla
Το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο επιτίθεται σε Exxon και Chevron
Το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο επιτίθεται σε Exxon και Chevron
Ο μεγαλύτερος επενδυτής στον πλανήτη σε χρηματιστηριακές αγορές ζητά από την ExxonMobil και τη Chevron να αυξήσουν τις δράσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο επιτίθεται σε Exxon και Chevron
Οι διακυμάνσεις του Bitcoin μοιάζουν με του... χρυσού
Οι διακυμάνσεις του Bitcoin μοιάζουν με του... χρυσού
Το Bitcoin τελικά συμπεριφέρεται στις αγορές σαν να είναι χρυσός – και αυτό επειδή το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα κρυπτονομίσματα έχει μειωθεί δραματικά από την περασμένη χρονιά.
Οι διακυμάνσεις του Bitcoin μοιάζουν με του... χρυσού
Καμπανάκι κινδύνου από τη Moody’s για την αμερικανική οικονομία
Καμπανάκι κινδύνου από τη Moody’s για την αμερικανική οικονομία
Ενδεχόμενο «κλείσιμο» της αμερικανικής κυβέρνησης θα «βαθμολογηθεί αρνητικά» όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας των ΗΠΑ, προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης, Moody’s.
Καμπανάκι κινδύνου από τη Moody’s για την αμερικανική οικονομία