Οι εταιρείες αποφεύγουν να προσλάβουν τους άνω των 50

Φωτο: Shutterstock

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για την αγορά εργασίας της Βρετανίας είδε τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Chartered Management Institute, οι εταιρείες στη Βρετανία είναι πιο επιφυλακτικές να προσλάβουν μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους αντί για νεότερους. Και όλα αυτά σε μία στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών της χώρας καλεί όσους βγήκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Σε ομιλία του, ο Τζέρεμι Χαντ είπε ότι το εργατικό δυναμικό στη χώρα είναι μειωμένο κατά 300.000 ανθρώπους σε σχέση με τα επίπεδα προ της πανδημίας και προειδοποίησε τις εταιρείες ότι θα δυσκολευτούν να αναπτυχθούν αν δεν αυξήσουν το εργατικό τους δυναμικό.

Σύμφωνα, όμως, με την έρευνα που δημοσιεύτηκε και έγινε σε 1.000 διευθυντές και επικεφαλής εταιρειών και δημοσίων υπηρεσιών στη Βρετανία, μόνο το 42% είναι ανοιχτοί στην ιδέα της πρόσληψης ανθρώπων μεταξύ 50 και 64 ετών.

Αντιθέτως, το 74% είναι ανοιχτοί στην προοπτική να προσλάβουν εργαζομένους από 18 έως 34 ετών. Το 64% δηλώνουν ανοιχτοί στην προοπτική να προσλάβουν εργαζομένους από 34 έως 49 ετών.

Όσο για τους άνω των 65, μόνο το 18% των διευθυντών δηλώνουν πρόθυμοι να τους προσλάβουν.

Οι συγγραφείς της έρευνας υποστηρίζουν ότι οι εργοδότες – που παραπονιούνται για έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού – θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους τις προτροπές του υπουργού Οικονομικών. Όπως υποστηρίζουν, πολλοί εργαζόμενοι που βγήκαν σε πρόωρη σύνταξη θα μπορούσαν να επιστρέψουν με επιτυχία στην αγορά εργασίας λαμβάνοντας την απαραίτητη εκπαίδευση.

Ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί τομείς υποφέρουν από τεράστιες ελλείψεις ειδικευμένου προσωπικού. Ταυτόχρονα, όμως, σχεδόν το ένα τέταρτο των ανθρώπων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας – περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι – δεν έχουν δουλειά. Κάποιοι αναζητούν εργασία, άλλοι είναι φοιτητές και κάποιοι αδυνατούν να εργαστούν, κυρίως λόγω προβλημάτων υγείας.

Στην ομιλία του ο Χαντ τόνισε ότι αν εξαιρέσουν με τους φοιτητές, τότε περίπου 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι είναι «οικονομικά ανενεργοί» εξηγώντας ότι πρόκειται για «μία τεράστια σπατάλη ταλέντου και δυναμικού».

Ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς – πάνω από ένα εκατομμύριο – είναι μεταξύ 50 και 64 ετών και έχουν πάρει πρόωρη σύνταξη.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η λύση – ή μέρος της λύσης – στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζει η Μεγάλη Βρετανία, ειδικά μετά το Brexit, είναι η επιστροφή στην εργασία για τους άνω των 50 και ειδικά γι’ αυτούς που ήταν ειδικευμένοι σε κάποιον τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ