Πώς η Κίνα στηρίζει τη ρωσική οικονομία -Οι τρεις άξονες

NEWSROOM
Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας
Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας/ Φωτογραφία Ramil Sitdikov

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η Μόσχα έχει υποστεί πρωτοφανείς Δυτικές κυρώσεις που έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό της από πολλούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, η Κίνα, η οποία έχει εξαγγείλει την «άνευ όρων» φιλία της με τη Ρωσία, έχει πετάξει στο Κρεμλίνο μία σανίδα σωτηρίας για την οικονομία της, μετριάζοντας τον αντίκτυπο της αποβολής της Μόσχας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δείτε με ποιον τρόπο η Κίνα στηρίζει τη ρωσική οικονομία.

1.Αγοράζοντας ενέργεια

Οι Δυτικές κυρώσεις ενάντια στη Μόσχα περιλαμβάνουν και εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου, καθώς και ανώτατο όριο τιμών στο αργό, αποκλεισμό από το διατραπεζικό σύστημα, SWIFT, και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει η κεντρική τράπεζα στο εξωτερικό.

Οι κινήσεις αυτές είχαν ως στόχο να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο. Και σίγουρα την επηρέασαν σε ένα βαθμό, καθώς η Ρωσική οικονομία έπεσε σε ύφεση το 2022 χάνοντας το 4,5% του ΑΕΠ της.

Όμως, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, τα έσοδα της Μόσχας αυξήθηκαν. Αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις υψηλές τιμές ενέργειας και στις προσπάθειες της Ρωσίας να βρει νέες αγορές για τις εξαγωγές της προς πρόθυμες χώρες, όπως την Κίνα και την Ινδία.

Το συνολικό εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας έσπασε νέο ρεκόρ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 30% στα 190 δισεκατομμύρια δολάρια. Τεράστια ήταν η αύξηση του εμπορίου ενέργειας, καθώς η Κίνα αγόρασε αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία αξίας 50,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Μάρτιο έως το Δεκέμβριο, αύξηση 45% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. οι εισαγωγές άνθρακα αυξήθηκαν κατά 54% και φυσικού αερίου και LNG εκτινάχθηκαν κατά 155%.

2.Η αντικατάσταση των Δυτικών προϊόντων

Πέραν της ενέργειας, η Ρωσία έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια για την αγορά μηχανημάτων, ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μετάλλων, οχημάτων, πλοίων και αεροπλάνων από την Κίνα. η Ρωσία χρειάστηκε επίσης να βρει εναλλακτικές για τις εισαγωγές αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών από άλλες χώρες.

Οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Havel, Chery και Geely, είδαν το μερίδιο αγοράς τους να εκτοξεύεται από το 10% στο 38% τη χρονιά μετά την έξοδο των Δυτικών εταιρειών, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ρωσικής εταιρείας ερευνών, Autostat.

Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά είδη, οι Κινεζικές εταιρείες διέθεταν το 40% του μεριδίου αγοράς σε έξυπνα τηλέφωνα στα τέλη του 2021 και ένα χρόνο μετά έχουν φτάσει το 95%.

3.Εναλλακτική στο αμερικανικό δολάριο

Αφότου κάποιες ρωσικές τράπεζες αποκόπηκαν από το SWIFT, η Μόσχα εγκαταλείπει το δολάριο για το Κινεζικό γουάν.

Οι ρωσικές εταιρείες χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα γουάν για να διευκολυνθούν στις συναλλαγές τους με την Κίνα. οι ρωσικές τράπεζες έχουν, επίσης, αυξήσει τις συναλλαγές τους σε γουάν.

Το μερίδιο αγοράς του Κινεζικού νομίσματος ως συνάλλαγμα στη Ρωσία εκτοξεύτηκε το Νοέμβριο του 2022 στο 48% των αποθεμάτων από λιγότερο από 1% τον Ιανουάριο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

Με περισσότερα γουάν στα αποθέματά της, η Μόσχα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το Κινεζικό νόμισμα για να σταθεροποιεί το ρούβλι στις διεθνείς αγορές. Το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 40% έναντι του ευρώ και του δολαρίου πέρυσι, ενώ ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μόσχας έχει χάσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας του.

ΣΧΕΤΙΚΑ