Διπλασιάστηκαν τα παιδιά στη Βρετανία που έχουν ελλείψεις τροφίμων

Φωτογραφία: Shutterstock

Ο αριθμός των παιδιών στη Βρετανία που έχουν ελλείψεις τροφίμων έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου στα περίπου 4 εκατομμύρια, σύμφωνα με νέα στοιχεία, τα οποία ταυτόχρονα αυξάνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να αυξήσει τα δωρεάν γεύματα στα σχολεία για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης, Food Foundation, που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα, ένα στα πέντε νοικοκυριά – το 22% - δηλώνει ότι χάνει γεύματα, έχει πεινάσει ή έχει περάσει ολόκληρη ημέρα χωρίς να φάει τίποτα τον Ιανουάριο, ποσοστό αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Η αύξηση της διατροφικής ανασφάλειας φάνηκε από άλλη έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι αυξάνεται η στήριξη των πολιτών για δωρεάν γεύματα στα σχολεία της Βρετανίας. Το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε υπέρ της αύξησης των δωρεάν γευμάτων στα παιδιά όλων των νοικοκυριών, που λαμβάνουν βοηθήματα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Οκτώβριο ήταν 72%.

Μάλιστα, η δημόσια στήριξη για τα δωρεάν γεύματα είναι ιδιαιτέρως ευρεία, είτε πρόκειται για φτωχές είτε για πλούσιες περιοχές.

Πολιτικοί από ολόκληρο σχεδόν το φάσμα θεωρούν ότι τα δωρεάν γεύματα αποτελούν μία καλή λύση στο πρόβλημα για τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι όλα τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία της βρετανικής πρωτεύουσας θα έχουν ένα δωρεάν γεύμα την ημέρα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ήδη σε διάφορα περίχωρα του Λονδίνου, αυτό ισχύει για τα δημοτικά σχολεία. Η Ουαλία σκοπεύει να ξεκινήσει τη διανομή δωρεάν τροφίμων στους μαθητές δημοτικού από το 2024, ενώ η πολιτική έχει ήδη απορριφθεί στη Σκωτία.

Οι υπέρμαχοι αυτής της πολιτικής θεωρούν ότι αυξάνεται η στήριξη στις τάξεις των Συντηρητικών για το θέμα. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Μάικλ Γκόουβ, που τώρα είναι υπουργός, είχε εκφράσει σε συνέδριο τη στήριξή του στην πολιτική των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία.

Μετά τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων είναι το επόμενο μεγάλο θέμα στη Βρετανία, καθώς το κόστος πιέζει ιδιαίτερα τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Αυτή τη στιγμή, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στη Βρετανία βρίσκεται στο 17,1%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί. Έχει υπολογιστεί ότι τα δωρεάν σχολικά γεύματα μπορούν να εξοικονομήσουν στους γονείς περίπου 440 στερλίνες ετησίως ανά παιδί.

Από την έρευνα, πάντως, προκύπτει ότι περίπου 800.000 παιδιά που έχουν ελλείψεις τροφίμων δε ζουν σε οικογένειες που να δικαιούνται το δωρεάν γεύμα στο σχολείο, καθώς το εισόδημα μίας οικογένειας πρέπει να είναι χαμηλότερο από 7.400 στερλίνες, ποσό που θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό.

ΣΧΕΤΙΚΑ