Τις μεγαλύτερες αυξήσεις εδώ και δεκαετίες ανακοινώνουν ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών εδώ και δεκαετίες ανακοινώνουν η Toyota και η Honda, καθώς οι δύο κολοσσιαίες αυτοκινητοβιομηχανίες συμφώνησαν στις εν λόγω αυξήσεις με τα συνδικάτα των εργαζομένων.

Πρόκειται για τις τελευταίες μεγάλες εταιρείες στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που αυξάνουν τους μισθούς, λόγω της εκτίναξης των τιμών.

Τα επίσημα στοιχεία που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία τρέχει με τους υψηλότερους ρυθμούς των τελευταίων 40 ετών, γεγονός που φυσικά πιέζει τις επιχειρήσεις και τις αρχές να βοηθήσουν τους πολίτες, των οποίων συρρικνώνεται η αγοραστική δύναμη.

Κάθε χρόνο, παραδοσιακά οι Ιαπωνικές εταιρείες έχουν διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα των εργαζομένων που διαρκούν για μερικές εβδομάδες και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται γύρω στα μέσα του Μαρτίου.

Οι διοικήσεις των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών δεν αποκάλυψαν γιατί οι φετινές ανακοινώσεις γίνονται νωρίτερα από το συνηθισμένο. Πάντως, η Toyota ανακοίνωσε ότι θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των συνδικάτων για μισθούς και μπόνους, αυξανόμενα κατά περισσότερο απ’ ό,τι εδώ και 20 χρόνια.

Ο νέος Πρόεδρος της Toyota, μάλιστα, είπε ότι ελπίζει πως η κίνηση αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρο την αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, ενώ δεν έγινε γνωστό το ακριβές ύψος των αυξήσεων.

Εν τω μεταξύ, η αντίπαλη αυτοκινητοβιομηχανία, Honda, επίσης ανακοίνωσε ότι «ανταποκρίθηκε πλήρως» στα αιτήματα των συνδικάτων για αυξήσεις μισθών και μπόνους. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 5% - η σημαντικότερη αύξηση από το 1990 και υψηλότερο από τον πληθωρισμό στη χώρα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε ότι σημαντικό μέρος των επιπλέον χρημάτων θα δοθούν σε νεότερους υπαλλήλους, καθώς οι μισθοί των νέο-εισερχόμενων θα αυξηθούν σημαντικά.

Στις αρχές της χρονιάς, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, κάλεσε τις επιχειρήσεις να βοηθήσουν τους καταναλωτές που δίνουν μάχη να ανταπεξέλθουν στις διαρκείς αυξήσεις των τιμών.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας λιανικής, Uniqlo, δήλωσε ότι θα αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στην Ιαπωνία κατά έως και 40%. Η νέα πολιτική, που θα μπει σε εφαρμογή τον Μάρτιο, αφορά τους εργαζομένους στα κεντρικά της επιχείρησης και στα καταστήματα της χώρας.

Για δεκαετίες, οι τιμές αλλά και οι μισθοί στην Ιαπωνία έχουν παραμείνει σταθεροί. Όμως, τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς οι χώρες προσπαθούν να επανέλθουν από την κρίση της πανδημίας, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία διαμορφώθηκε στο 4% σε δωδεκάμηνη βάση, ποσοστό διπλάσιο από το στόχο της κεντρικής τράπεζας και το υψηλότερο εδώ και 41 χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ