Η Κίνα προτιμά την απαγόρευση του Tik Tok από τα να πέσει σε αμερικανικά χέρια

Shutterstock

Περίπου τρία χρόνια αφότου η κυβέρνηση Τραμπ απείλησε να απαγορεύσει το TikTok σε περίπτωση που οι Κινέζοι ιδιοκτήτες του δεν πουλούσαν την εταιρεία σε Αμερικανούς επενδυτές, η εφαρμογή με τα βίντεο βρίσκεται και πάλι εν όψει μίας υπαρξιακής απειλής.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ερευνά αν η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, ενώ ήδη οι κυβερνήσεις πολλών Πολιτειών έχουν απαγορεύσει το TikTok από τα κρατικά τηλέφωνα. Οι εκκλήσεις, λοιπόν, για πώληση της εφαρμογής έχουν επανέλθει.

Ωστόσο, ειδικοί και αναλυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει προοπτική πώλησης της περίφημης πλατφόρμας, επειδή εκτός των άλλων, η Κινεζική κυβέρνηση θεωρεί την τεχνολογία του TikTok ευαίσθητη και έχει λάβει μέτρα από το 2020 να εξασφαλίσει ότι θα μπορεί να εφεσιβάλει οποιαδήποτε απόφαση πώλησης της εταιρείας, ByteDance, στην οποία ανήκει η πλατφόρμα και έχει έδρα το Πεκίνο.

Το θέμα είναι ποιος έχει στην κατοχή του τους αλγόριθμους του TikTok και της τεράστιας βάσης δεδομένων του, που έχουν συλλεχθεί από τουλάχιστον 150 εκατομμύρια χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση της Κίνας θεωρεί ότι η προχωρημένη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του αλγόριθμου για το προτεινόμενο περιεχόμενο, είναι καίριας σημασίας για τα εθνικά της συμφέροντα. Έτσι, το Δεκέμβριο, η κυβέρνηση ισχυροποίησε τους κανονισμούς για ενδεχόμενη πώληση τεχνολογίας σε ξένες εταιρείες.

Οι αλγόριθμοι του TikTok, που συμβάλουν στο να μένουν οι χρήστες κολλημένοι στις οθόνες των κινητών τους, θεωρούνται – κλειδί για την επιτυχία της εφαρμογής. Οι αλγόριθμοι αυτοί κάνουν προτάσεις, με βάση τη συμπεριφορά του χρήστη, προωθώντας βίντεο που θα θέλει να παρακολουθήσει.

Οι Κινεζικές αρχές τοποθέτησαν τους εν λόγω αλγόριθμους στη λίστα με τα τεχνολογικά επιτεύγματα που είναι μυστικά τον Αύγουστο του 2020, όταν η κυβέρνηση Τραμπ απείλησε να απαγορεύσει το TikTok εκτός και αν πουληθεί.

Αυτή τη στιγμή, το κοινωνικό δίκτυο έχει βρεθεί στο μέσο μίας τεράστιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Αυτό όμως δε μειώνει σε τίποτα την αποφασιστικότητα της Κίνας να διατηρήσει τον έλεγχο της υψηλής τεχνολογίας και όλων των προϊόντων της.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας ακολουθούν αυτή την σφιχτή πολιτική ελέγχου των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας εδώ και χρόνια ώστε να διασφαλίσουν ότι δε θα διαρρεύσουν αλγόριθμοι ή άλλου είδους καινοτομίες.

Από την πλευρά του, το TikTok απαντά ότι βάζει φράγματα, με στόχο την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών.

Οι Αμερικανοί βουλευτές μιλούν για απειλές στην εθνική ασφάλεια, όμως τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί μέχρι ώρας δεν είναι ξεκάθαρα.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι ακόμα και αν πουληθεί η πλατφόρμα, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα συνεχίσει να έχει στενή σχέση με την Κινεζική κυβέρνηση, πράγμα που δείχνει ότι η κατάσταση ίσως είναι αδιέξοδη…

ΣΧΕΤΙΚΑ